Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας

Ελλιπείς έως και ανύπαρκτοι είναι οι έλεγχοι που γίνονται στα τρόφιμα και σε χώρους όπως νοσοκομεία, σχολεία και καταστήματα, κατήγγειλε σε συνέντευξη τύπου η Πανελλήνια Ενωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Α. Νταλιάνης, από τις συνολικά 556 οργανικές θέσεις εποπτών καλυμμένες είναι μόνο οι 254. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην προστατεύεται αποτελεσματικά η Δημόσια Υγεία, καθώς σε ορισμένους νομούς -μερικοί από τους οποίους είναι μάλιστα τουριστικοί- δεν υπάρχει ούτε ένας επόπτης.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος του προβλήματος επισήμανε ο κ. Νταλιάνης, είναι η απροθυμία των υγιειονομικών υπηρεσιών της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να ασκήσουν τα καθήκοντα τους. Οι υπηρεσίες αυτές λειτουργούν πολλές φορές με βάση οικονομικά ή και ψηφοθηρικά κριτήρια σε βάρος της Δημόσιας Υγείας, αγνοώντας συχνά τις εισηγήσεις για το κλείσιμο επιχειρησεων που δεν πληρούν τους όρους υγιεινής. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε κάποια κέντρα διασκέδασης της παραλιακής που συνέχισαν να λειτουργούν παρ΄όλες τις αντίθετες εισηγήσεις και την άρνηση νομάρχη να κλείσει επιχείρηση εμφιάλωσης νερού, αν και υπήρχαν τρείς σχετικές εντολές από το Υπουργείο Υγείας.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων η Ενωση ζητά, την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών, την άμεση βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, τον εκσυχρονισμό της νομοθεσίας και την εναρμόνισή της με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση