η περιτονιτιδα της γάτας | πως τρωγεται η καρυδα | η νοσος του μεταξιού

Ανθρωποι - ρολόγιαΥπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι όταν πηγαίνουν για ύπνο το βράδυ, μπορούν να προκαθορίσουν με ακρίβεια τι ώρα θα ξυπνήσουν το πρωί, χωρίς να χρησιμοποιήσουν ξυπνητήρι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών από τα τμήματα Κλινικής Νευροενδοκρινολογίας και Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημιακό Μοσοκομείο του Λούμπεκ της Γερμανίας και δημοσιεύθηκε στο Nature. Οι ερευνητές, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η αύξηση των επιπέδων μιας ορμόνης, κάνει ευκολότερο το ξύπνημα και φαίνεται ότι μόνο λίγοι άνθρωποι είναι προικισμένοι με αυτό το ορμονικό ρολόι.

Ανακαλύφθηκε λοιπόν ότι η αυτή η ικανότητα, δηλαδή να ξυπνά κάποιος μόνος του, κάποια συγκεκριμένη ώρα, έχει σχέση με την αύξηση στο αίμα της αδρενοκορτικοτροπίνης (ACTH), μιας ορμόνης της υποφύσεως, η οποία επηρεάζει τη λειτουργία του φλοιού των επινεφριδίων, ενώ ότι η έκκριση της αυξανόταν σταθερά κατά τη διάρκεια της νύχτας φτάνοντας το ανώτατο όριο, μια ώρα πριν από την ώρα το ξύπνημα.

Η μελέτη έγινε σε δείγμα 15 εθελοντών, από τους οποίους ζητήθηκε επί τρεις συνεχόμενες νύχτες να ξυπνήσουν στις 6 το επόμενο πρωί. Η συγκέντρωση της αδρενοκορτικοτροπίνης στο αίμα, που μετρήθηκε τη διάρκεια της νύχτας, παρουσίασε σε όλους, αξιοσημείωτη αύξηση στις 5 το πρωί. Μια από τις τρεις νύχτες, τους ζητήθηκε να ξυπνήσουν στις 9 το πρωί. Ολοι τους ξύπνησαν στις 6, χωρίς όμως στην περίπτωση αυτή η ορμόνη να παρουσιάσει αύξηση στις 5 το πρωί.

Φαίνεται λοιπόν ότι η αύξηση των επιπέδων της ορμόνης μία ώρα πριν από το ξύπνημα, σημαίνει ότι η αναμονή, που είναι χαρακτηριστικό της συνείδησης της αφύπνισης, συνεχίζεται και στη διάρκεια του ύπνου.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.