36.000.000 άνθρωποι πάσχουν από AIDS

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, τα Ηνωμένα Εθνη έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία για την επιδημία του AIDS. Ανακοίνωσαν ότι η παγκόσμια αυτή επιδημία έχει ξεπεράσει τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις καθώς μέχρι τώρα 36 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, αριθμός διπλάσιος από ό,τι προβλεπόταν πριν 10 χρόνια. Είκοσι ένα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής, ενώ φέτος, ο αριθμός των θυμάτων του ΑIDS αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά.

Στοιχεία για την Αφρική

Συγκεκριμένα για την Αφρική, τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι: Ο συνολικός αριθμός των Αφρικανών που είναι φορείς ή νοσούν φτάνει σήμερα τα 25,3 από τα 36,1 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο. Το 70% των ενηλίκων και το 80% των παιδιών φορέων ζούν στις Αφρική. Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια Αφρικανοί έχουν πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS. Στον υπόλοιπο κόσμο οι θάνατοι φτάνουν τα πέντε εκατομμύρια. Σε κάθε δέκα άντρες φορείς στην Αφρική αντιστοιχούν δώδεκα γυναίκες. Οι γυναίκες μέχρι 25 χρόνων, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από την ασθένεια σε σχέση με τους άντρες. Για τη δημόσια υγεία στην Αφρική διατίθεται μόνο το 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προιόντος (ΑΕΠ). Στη Νότιο Αφρική, το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 17% το 2010 εξαιτίας του AIDS και αυτό θα προκαλέσει ζημιά ύψους 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην οικονομία της χώρας. Στην Μποτσουάνα, περίπου το 36% των ενηλίκων έχουν μολυνθεί με τον ιό, ενώ στη Ζιμπάμπουε, εξαιτίας του AIDS, το προσδόκιμο ζωής έχει μειωθεί από τα 66 στα 43 χρόνια. Ενας στους τέσσερις κατοίκους της Ζάμπιας που ζεί σε αγροτικές περιοχές είναι οροθετικός, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των νοσοκομειακών κλινών στο Μπουρούντι, είναι κατειλημμένα από ασθενείς του AIDS.
Η σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι στην Αφρική το ποσοστό νέων κρουσμάτων της μόλυνσης με τον ιό HIV, μειώνεται πλέον μόνο και μόνο επειδή η επιδημία του AIDS έχει ήδη χτυπήσει πάρα πολλούς ανθρώπους. Η ειδική υπηρεσία του ΟΗΕ για το AIDS (UNAIDS) τονίζει ότι ‘η επιδημία σε πολλές αφρικανικές χώρες έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που ήδη έχει πλήξει πολλούς σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους, αφήνοντας μόνο ένα μικρό ποσοστό υγιών…’ και διευκρινίζει ότι 3,8 εκατομμύρια Αφρικανοί προσβλήθηκαν από την ασθένεια το 2000, ενώ την περασμένη χρονιά ο αριθμός έφτανε τα τέσσερα εκατομμύρια. Ο διευθυντής της υπηρεσίας, κ. Πίτερ Πίοτ επισήμανε ότι ‘Η κατάσταση στην Αφρική είναι καταστροφική. Η περιοχή της Αφρικής, νότια της Σαχάρας, είναι η περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι γιατί η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί, αντιθέτως’.

Στοιχεία για την Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία

Από την ίδια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών προκύπτουν ορισμένα στοιχεία που αφορούν την διάδοση της νόσου στην Ανατολική Ευρώπη και κυρίως στη Ρωσία, τα οποία δείχνουν ότι σύντομα θα εκραγεί η επιδημία του AIDS. Ο κ. Πίοτ υπογράμμισε ότι ‘Στην ανατολική Ευρώπη περίπου 700.000 άνθρωποι είναι οροθετικοί, σε σχέση με τις 420.000 που ήταν την περασμένη χρονιά’, διευκρινίζοντας ότι οι περισσότερες μολύνσεις με τον ιό καταγράφονται ανάμεσα στους ναρκομανείς που χρησιμοποιούν ενέσεις. Η κατάσταση στη Ρωσία είναι τραγική. Τα κρούσματα το 2000, ξεπερνούν τον αριθμό όλων των κρουσμάτων των προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, στο τέλος της χρονιάς, οι φορείς στη Ρωσία θα υπερβούν τις 300.000, ενώ το 1999 ήταν 130.000. Η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, κ, Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ επισήμανε ότι ‘Παρά την ταχεία μετάδοση του ιού HIV, η επιδημία βρίσκεται ακόμα στην αρχή της στη Ρωσία. Τα πρώτα κρούσματα ανάμεσα σε ναρκομανείς καταγράφηκαν το 1996, στο λιμάνι Καλίνιγκραντ και μέσα σε τέσσερα χρόνια εξαπλώθηκαν σε τριάντα πόλεις της Ρωσίας. Τη σημερινή επιδημία ανάμεσα στους χρήστες ναρκωτικών, θα ακολουθήσει μια δεύτερη που τα θύματά της θα μολύνονται από την ασθένεια μέσω της σεξουαλικής επαφής και σε τρία ή τεσσερα χρόνια η επιδημία θα γενικευτεί’. Ηδη ανακοινώθηκε από το διευθυντή του ρωσικού κέντρου αγώνα κατά του AIDS, κ. Βαντίμ Ποκρόφσκι, ότι ενας φορέας του AIDS βρίσκεται μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων. Ο κ. Ποκρόφσκι δε προειδοποίησε ότι αν δεν ληφθεί κανένα έκτακτο μέτρο, η Ρωσία θα έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο φορείς ως το τέλος του ερχόμενου έτους και κάλεσε το ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ‘τεθεί προσωπικά επικεφαλής του αγώνα κατά του AIDS’.

Σχετικά με στην Εσθονία και το Ουζμπεκιστάν τα στοιχεία της ίδιας έκθεσης υποδηλώνουν ότι η κατάσταση είναι το ίδιο άσχημη, καθώς τα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο. Αντίθετα στη Λευκορωσία, το πρόγραμμα πρόληψης ανάμεσα στους εφήβους απέδωσε καρπούς.

Στοιχεία για τους νέους

Ωστόσο και τα στοιχεία που αφορούν τους νέους είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Ενα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον ιό HIV παρουσιάζεται κάθε έξι λεπτά στους νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών, σύμφωνα με σχετική έκθεση της UNICEF που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στην σχετική έκθεση της υπηρεσίας UNAIDS αναφέρεται ότι ‘Σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία για το AIDS, το 30% των εφήβων, που σήμερα είναι 15 χρόνων και ζούν σε οκτώ χώρες νοτίως της Σαχάρας, μέσα στα επόμενα χρόνια θα πέσουν θύματα της επιδημίας του AIDS. Ενα μεγάλο ποσοστό της νέας γενιάς στις χωρες αυτές που πλήττονται από το AIDS, θα είναι τα θύματα της θανατηφόρας ασθένειας μέσα σε λίγα χρόνια’. Η Κάρολ Μπέλαμι, εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, ζήτησε από τις κυβερνήσεις, τους οικονομικούς φορείς και την κοινή γνώμη, να υποστηρίξουν τις εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων και των αναπτυσσόμενων χωρών, επισημαίνοντας ότι το κλειδί για να σταματήσει η διάδοση του AIDS βρίσκεται στους έφηβους και στους ενήλικες νεαρής ηλικίας. Στην ανακοίνωση της UNICEF υπογραμμίζεται πως οι προσπάθειες πρόληψης της ασθένειας καρποφόρησαν ιδιαίτερα στην Ουγκάντα και στη Ζάμπια, όπου έχουν μειωθεί τα κρούσματα ανάμεσα στους νέους. Αντίθετα, στη Μοζαμβίκη, το 15% των κοριτσιών ηλικία 15 έως 24 ετών είναι φορείς και το 75% αγνοεί πως να προστατευτεί από την ασθένεια. Η UNICEF υποστηρίζει πως η ευαισθητοποίηση των νέων απέναντι στο AIDS πρέπει να αρχίζει από το δημοτικό σχολείο και εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι, το 1998, μόνο το 1,7% της αμερικανικής βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, περίπου 147 εκατομμύρια δολάρια, διατέθηκε για τον αγώνα κατά του AIDS.

Ανακοινώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν σε κείμενο που κυκλοφόρησε στα πλαίσια της ετήσιας έκθεσης του ΟΗΕ για την ασθένεια του AIDS ανέφερε ότι ‘Ο αγώνας κατά του AIDS είναι το σημαντικότερο θέμα τώρα, τη στιγμή που βρισκόμαστε στο πέρασμα στην τρίτη χιλιετία. Δεν υπάρχει σήμερα πιό σημαντικό θέμα για εξέταση από αυτό του Aids. Θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας το βάρος μιας παγκόσμιας επιδημίας; Είμαστε έτοιμοι σήμερα να αντιμετωπίσουμε με τρόπο αποφασιστικό, το θέμα της μη εξάπλωσης περαιτέρω της ασθένειας αυτής;’ Στο κείμενό του ο γενικός γραμματέας προσθέτει ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συνέλθει εκτάκτως τον προσεχή Ιούνιο ‘για να μελετήσει το πρόβλημα του AIDS με όλες τις μορφές του και για να προτείνει μια δέσμευση, σε παγκόσμιο επίπεδο, όλων μας στη μάχη κατά της ασθένειας. Το AIDS επεκτείνεται με εκρηκτική δύναμη σε οριμένες περιοχές του κόσμου…ο ρόλος των ανθρώπων, έχει μεγάλη σημασία, καθώς οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πολλά για να αντιστρέψουν την κατάσταση: να είναι πολύ πιό προβληματισμένοι για τον πλησίον τους, να διακινδυνεύουν λιγότερο και να αντιμετωπίζουν κατά μέτωπο την ασθένεια. Η ασθένεια μας εξαναγκάζει να παραμένουμε σε ετοιμότητα, να μην αδιαφορούμε, σαν να μην είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους μας’. Τέλος κ. Ανάν κατέληξε καλώντας όλους τους ανθρώπους ‘να υποδέχονται με ανοικτές αγκάλες αυτούς που ζούν με το AIDS και τους εκφράζουν την υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη τους’.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση