Τελευταία η Ελλάδα σε δότες οργάνων

Τελευταία η Ελλάδα σε δότες οργάνωνΤους λιγότερους δότες οργάνων απ΄όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη διαθέτει σήμερα η Ελλάδα! Οπως προκύπτει απο τα στατιστικά στοιχεία, στην χώρα μας έχουμε 4,4 δότες ανά εκατομμύριο πλυθησμού, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 14,4. Την λυπηρή αυτή πραγματικότητα επισήμανε ο καθηγητής Χειρουργικής-Μεταμοσχεύσεων κ. Αλκιβιάδης Κωστάκης, διευθυντής του Τμήματος Μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού, σε συνέντευξη που δόθηκε με αφορμή την 1η Πανευρωπαϊκή Αθλητική Συνάντηση Νεφροπαθών η οποία πραγματοποιείται 7-15 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Την συνάντηση διοργανώνει ο Σύλλογος Αθλούμενων Νεφροπαθών, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και της Νομαρχίας Αθηνών.

Οπως τόνισε ο κ. καθηγητής, αν και υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός και προσωπικό εδώ και 25 χρόνια, η έλλειψη δοτών έχει ως αποτέλεσμα περισσότεροι απο 1000 ασθενείς να περιμένουν στην λίστα αναμονής. Πολλοί εξ΄αυτών ζούν με τεχνητό νεφρό για περισσότερο απο 15 χρόνια, ενώ άλλοι πεθαίνουν περιμένοντας. Μια κατάσταση δηλαδή δραματική, που καθόλου δεν τιμά την χώρα μας.

Ως αιτία του φαινομένου ο κ. Αντώνης Λαγγουράνης διευθυντής Νεφρολογίας του ΠΓΝΑ «Αλεξάνδρα» θεωρεί την κακή πληροφόρηση των πολιτών, οι οποίοι αγνοούν βασικά πράγματα για τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να γίνει κάποιος δότης.

Ο αιμοκαθαιρόμενος Βαγγέλλης Στασινόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αθλούμενων Νεφροπαθών, στάθηκε στην σημασία της συνάντησης, καθώς αυτή θα δώσει την ευκαιρία στον αιμοκαθαιρόμενο ασθενή να σηκωθεί απ΄το κρεβάτι του, να νοιώσει ακμαίος και δυνατός και να γευτεί την χαρά που μόνο ο αθλητισμός ξέρει να προσφέρει.

Στο πρόγραμμα της τελετής έναρξης περιλαμβάνεται συναυλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με γνωστούς καλλιτέχνες, όπως: Γιώργος Ανδρέου, Χρήστος Θηβαίος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μπάσης, Αντώνης Μιτζέλος, Διονύσης Τσακνής, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Θεοδοσία Τσάτσου. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενημέρωση του κοινού στο θέμα της δωρεάς οργάνων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση