εσω μηνισκος συμπτωματα | χτυπημα στο κοκκαλο μυτης

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΣΥΣΤΟΛΕΣ

Συνήθως "αθώες", αλλά αυτό θα το κρίνει ο καρδιολόγος!

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Πρόκειται για συστολές της καρδιάς που δεν παράγονται από τον φυσιολογικό βηματοδότη της καρδιάς – τον φλεβοκόμβο – αλλά από ένα άλλο σημείο των κόλπων του κόμβου ή των κοιλιών (οπότε αντίστοιχα καρακτηρίζονται κολπικές, κομβικές και κοιλιακές).

Παθογένεια

Πολλές φορές δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία αλλά αποτελούν μία ιδιαιτερότητα κάποιων σημείων του καρδιακού μυ, τα οποία σημεία παρουσιάζουν μία αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα. Επίσης παπαντούνται μετά από χρήση καφέ, νικοτίνης, αλκοόλ, σε stress, σε υπέρταση, σε φάρμακα , σε υπερθυρεοειδισμό, σε βαλβιδοπάθειες, σε στεφανιαία νόσο, και πρακτικά είναι δυνατή η εμφάνισή τους σε κάθε καρδιακή πάθηση.

Κλινική εικόνα

Ο ασθενής μπορεί να μην αισθάνεται τίποτα, συνήθως όμως γίνονται αντιληπτές σαν «διαλείψεις», διακοπές του σφυγμού.

Διάγνωση

Μπορεί να γίνει με την ψηλάφηση του σφυγμού ή την ακρόαση της καρδιάς. Η επιβεβαίωση όμως όπως και ο καθορισμός της προέλευσής τους (κολπους, κόμβος, κοιλίες) γίνεται με το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Η περαιτέρω διερέυνηση αν αυτή κριθεί απαραίτητη και ανάλογα πάντοτε με την περίπτωση περιλαμβάνει : έλεγχο θυρεοειδούς και ηλεκτρολυτών, Holter ρυθμού, δοκιμασία κοπώσεως και υπερηχογράφημα καρδιάς.

Αντιμετώπιση

Ανάλογα με την περίπτωση. Περιλαμβάνει την μείωση καφέ, αλκοόλ, νικοτίνης, την αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού και των ηλεκτρολυτικών διαταραχών – αν υπάρχουν -, καθώς και την αντιμετώπιση της συνυπαρχούσης καρδιοπάρθειας. Αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να γίνει χρήση αντιαρρυθμικών φαρμάκων.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.