αποκατασταση μετα την περιδεση | tac tic σκυλι | διαβρωση εντερο | μηνισκος | ο νοσον κρον | κλεμπσιέλλα πνευμόνια

Διεθνής έλεγχος στο Κοζλοντούι - Ανησυχία στον 'Δημόκριτο'Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας βρίσκεται στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, προκειμένου να πραγματοποιήσει επιθεώρηση σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος λήψης τεχνικών μέτρων για τη βελτίωση της ασφαλούς λειτουργίας των μονάδων 3 και 4, ισχύος 440 Μεγαβάτ η κάθε μία. Η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τσεχία και τη Φινλανδία, πραγματοποίησε χθες την πρώτη συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους του Σταθμού και θα παραμείνει στη Βουλγαρία έως την Παρασκευή.

Η μονάδα του Κοζλοντούι βρίσκεται στις όχθες του Δούναβη, στα βόρεια σύνορα της Βουλγαρίας με τη Ρουμανία. Παράγει περίπου το 40% της ενέργειας της γειτονικής χώρας και άρχισε να λειτουργεί το 1974 με έναν αντιδραστήρα πεπιεσμένου ύδατος ισχύος 440 MW. Το 1975, 1980 και το 1982 τέθηκαν σε λειτουργία άλλοι τρεις αντιδραστήρες του ίδιου τύπου, ενώ μέχρι το 1990 λειτουργούσαν και άλλοι δύο πιο σύγχρονοι, ισχύος 1.000 MW. Οι μονάδες του Κοζλοντούι που προκαλούν ανησυχία είναι οι 4 παλαιότερες των 440 MW. Ιδιαίτερα αναφέρεται η αρχαιότερη Νο 1, στην οποία πρόσφατα έγιναν και μελέτες ανθεκτικότητας του περιβλήματος από ερευνητές του Πανεπιστημίου Σόφιας.

Η χώρα μας έχει κάθε λόγο να ανησυχεί ιδιαίτερα, αφού η απόσταση που μας χωρίζει από το πυρηνικό εργοστάσιο είναι σχετικά μικρή, μόνο 225 χιλιόμετρα και γίνεται ακόμα μικότερη αν υπολογίσει κανείς ότι οι άνεμοι στη χώρα μας φυσούν κυρίως από το βορρά. Ενα ραδιενεργό νέφος από τη Βουλγαρία, πολύ γρήγορα θα σκέπαζε απειλητικά και τον ελληνικό ουρανό. Οι εκτιμήσεις του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα μας: μια σοβαρή διαρροή από τους βουλγαρικούς αντιδραστήρες θα έχει αντίκτυπο σε μας είκοσι με εξήντα φορές πιο σοβαρό από εκείνον του Τσερνομπίλ, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.