Νέες αναίμακτες τεχνικές στην Γαστρεντερολογία, αύξηση του καρκίνου στο πεπτικό

Διημερίδα με θέμα «Απεικονιστικές και επεμβατικές τεχνικές στην Γαστρεντερολογία» διεξήχθηκε στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου στο ΝΙΜΙΤΣ. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και επίκουρος καθηγητής Γαστρεντερολογίας κ. Ν. Καλαντζής ο αντιπρόεδρος και δ/ντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο ΝΙΜΙΤΣ κ. Η. Νάστος και ο κ. Δ. Αρβανίτης, δ/ντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο 251 ΓΝΑ, μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στις νέες επεμβατικές τεχνικές στην Γαστρεντερολογία και στην αύξηση των κρουσμάτων καρκίνων του οισοφάγου, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου.

Πιο συγκεκριμένα έδωσαν έμφαση στις νέες αναίμακτες μεθόδους που κάνουν χρήση μικροσκοπικών στεντς και πομπών υπερήχων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να παρουσιαστούν στα χοληφόρα, τον οισοφάγο, το παχύ έντερο και το πάγκρεας, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στον ασθενή να αποφύγει το χειρουργείο. Ο επίκουρος καθηγητής κ. Νίκος Καλαντζής τόνισε την ιδιαίτερη αξία μιας νέας απεικονιστικής μεθόδου που λέγεται ενδοσκοπική υπερηχοτομογραφία και συνδυάζει, τόσο την ενδοσκόπηση με υπερήχους όσο και επεμβατικές τεχνικές. Η συμβολή αυτής της μεθόδου στην πρώιμη διάγνωση καρκινικών καταστάσεων, όπως και στη σταδιοποίηση τους είναι καθοριστική.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε επίσης και στην αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του οισοφάγου, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου. Κύρια αιτία αυτής της εξέλλιξης θεωρείται ότι είναι οι αλλαγές που έχουν γίνει στις διαιτητικές συνήθειες και η απομάκρυνση απο τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής. Αντίθετα οι βελτιώσεις που έχουν γίνει στις μεθόδους συντήρησης των τροφίμων και η μείωση της κατανάλωσης καπνιστών και παστών τροφίμων, οδήγησαν σε μείωση των κρουσμάτων του καρκίνου του στομάχου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση