sauridia uermides | χτυπημένη μύτη | αρρωστιες γατας στη μεση | εμβολιο λυσσας σκυλου

Παγκόσμια Ημέρα της ΚαρδιάςΗ 24η Σεπτεμβρίου καθιερώνεται σαν Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς. Στα πλαίσια αυτά, το Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας, έδωσε κοινή συνέντευξη τύπου με θέμα 'Καρδιά και άσκηση', που πραγματοποήθηκε από τους καθηγητές κ.κ. Τούτουζα, Στεφανάδη και Χούλη και τον καρδιολόγο κ. Αναστασάκη, υπεύθυνο του προγράμματος 'Φειδιππίδης'.
Η συστηματική άσκηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα, προκαλώντας μείωση κατά 25% του κινδύνου από στεφανιαία νόσο, ακόμη και αν περιλαμβάνει απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα μερικών οικοδομικών τετραγώνων ή το ανέβασμα σκάλας. Η καρδιά γίνεται δυνατότερη, αντλεί περισσότερο αίμα σε κάθε χτύπο, το οποίο στη συνέχεια απελευθερώνει περισσότερο οξυγόνο στο σώμα, ενώ ταυτόχρονα με την άσκηση, προκαλείται μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή, κινδυνεύουν να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο 5 φορές περισσότερο από τους ανθρώπους που ασκούνται συστηματικά, ενώ είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι Ελληνες, τα τελευταία χρόνια, ασκούνται ελάχιστα. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 40% των ενηλίκων, διαθέτουν μισή ώρα την ημέρα για άθληση, αλλά το 60% δεν αθλείται καθόλου. Η άθληση που εξασφαλίζει την καλή λειτουργία της καρδιάς, είναι μόλις το 2% του 24 ώρου, επισημαίνεται από το Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας, ενώ τα αποτελέσματα γίνονται εμφανή μετά από 2 - 3 μήνες.

Η συστηματική άσκηση προκαλεί μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής ή θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, αύξηση της 'καλής' (HDL) χοληστερίνης, μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης, βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα την μείωση των απαιτουμένων δόσεων, καθώς και ελάττωση της πιθανότητας ανάπτυξης θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Η άσκηση που συνιστάται και από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία είναι ήπια άσκηση, προοδευτικά αυξανόμενη σε 30 λεπτά 4 - 6 φορές την εβδομάδα.

Τα ίδια συμπεράσματα, λίγο πολύ, ανακοινώθηκαν και από το Καρδιολογικό Ιδρυμα Κύπρου, όπου επισημαίνεται ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου, υπολογίζοντας ότι προκαλούν έναν θάνατο κάθε 4 ώρες. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο, προκαλώντας περισσότερους από 50 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Καρδιάς, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών, έχει θεσπίσει την 24η Σεπτεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς, πραγματοποιώντας πλήθος εκδηλώσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.