Τα ελληνόπουλα ξεχνούν να εμβολιαστούν

Τα ελληνόπουλα ξεχνούν να εμβολιαστούνΜεγάλος αριθμός παιδιών της προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας είναι απροστάτευτα απέναντι σε μεταδοτικά νοσήματα, τα εμβόλια των οποίων είναι υποχρεωτικά. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν έχουν γίνει οι επαναληπτικές δόσεις των εμβολίων αλλά και γιατί υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν εμβολιασθεί καθόλου. Μελέτη που έγινε από ομάδα παιδιάτρων της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων ‘Αγία Σοφία’ σε παιδιά Γυμνασίων και Λυκείων της Αθήνας, με τον έλεγχο των βιβλιαρίων εμβολιασμού, έδειξε ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα και μάλιστα στην Αθήνα του 2000.

Πώς έγινε η έρευνα – Αποτελέσματα

Ο έλεγχος έγινε σε 716 μαθητές και έδειξε ότι τρείς στους δέκα μαθητές Λυκείου δεν είχαν κάνει τις επαναληπτικές δόσεις για διφθερίτιδα, ερυθρά, ιλαρά και παρωτίτιδα, ενώ το 2% δεν είχε κάνει καθόλου τα αντίστοιχα εμβόλια, έξι στα δέκα παιδιά δεν είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό απέναντι στον κοκκύτη ενώ το 7% δεν είχε καθόλου εμβολιαστεί. Σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι παρ’ όλο που από το 1998 περιλαμβάνεται στα υποχρεωτικά εμβόλια και το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β, τρία στα δέκα παιδιά δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου ενώ το 5% δεν είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Το πρόβλημα των εμβολιασμών στην Ελλάδα δεν αφορά μόνο τα ελληνόπουλα αλλά πολύ περισσότερο και τα παιδιά των οικονομικών μεταναστών, που προέρχονται από χώρες με σαθρό σύστημα υγείας και μεγάλα ποσοστά μεταδοτικών νοσημάτων, πράγμα που κάνει αναγκαία την λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή του.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση