πως συμπεριφερεται μια κυρια | τρανσαμινασες | αντισωματα cmv igg | Αριστερη καρδιακη ανεπαρκεια σε σκύλο

DNA: επικίνδυνες αποστολές...Η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος φέρνει στην επιφάνεια ερωτηματικά και προβληματισμούς, όπως άλλωστε και κάθε σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα. Αυτά αποκτούν μεγαλύτερη σημασία όταν εκφράζονται σαν ανησυχίες από στελέχη που πρωτοστατούν στην σχετική έρευνα. Ενδιαφέροντα στοιχεία που παρατίθενται στη συνέντευξη του Ερικ Λαντερ (επικεφαλής ενός από τα πέντε ερευνητικά κέντρα) στο Time αποτελούν τη βάση για μια σειρά προβληματισμών.

Μια από τις διαστάσεις του προβλήματος αφορά τον ευαίσθητο τομέα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Αν οι γενετικές μελέτες είναι σε θέση να προβλέψουν νοσήματα από τα οποία θα νοσήσει κάποιο άτομο, το ίδιο το άτομο έχει βέβαια το δικαίωμα να το μάθει. Αλλά σε ποιό βαθμό έχει το αντίστοιχο δικαίωμα ο εργοδότης του; Και τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η πληροφορία;

Και πέρα από τη δυνατότητα των προβλέψεων, αν υπάρξει δυνατότητα παρέμβασης και τροποποίησης του DNA, σε ποιά πεδία θα εφαρμοσθεί; Οι παρεμβάσεις που μπορεί να τροποποιήσουν ή να ανακόψουν την πορεία μιας θανατηφόρου λευχαιμίας σε ένα νέο άτομο, φαίνεται να αποτελούν ευεργετική προσφορά της Ιατρικής. Αλλά, παρεμβάσεις που σκοπεύουν να δημιουργήσουν άτομα με ειδικά χαρακτηριστικά απαλλαγμένα από 'ελαττώματα', παραπέμπουν σε λογικές που η φύση και η ιστορία έχουν καταδικάσει.

Ισως τελικά δεν έχει τόση σημασία ποιά ερευνητική ομάδα έφτασε πρώτη στη λύση του 'μυστηρίου' του ανθρώπινου DNA. Σημαντικότερο είναι να κατανοούμε οτι οι εξελικτικές διαδικασίες της φύσης (και η δομή του ανθρώπινου γονιδιώματος είναι μια από αυτές) εκφράζουν αυτό που λέμε 'σοφία' της φύσης μέσα από διαδικασίες που διαρκούν χιλιάδες χρόνια ή και περισσότερο. Ετσι, κάθε μορφής παρέμβαση θα πρέπει να επιχειρείται μετά από μεγάλη περίσκεψη, για να μην αποβεί τελικά επικίνδυνη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.