Αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος: τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος: τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.Επιτέλους το ανθρώπινο γονιδίωμα είναι στα χέρια μας. Το σύνολο των κατασκευαστικών οδηγιών του σώματος, που ενσωματώθηκε στο δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ μέσα στους αιώνες, είναι πλέον ορατό.

Σε μία πρώτη ανάγνωση οι κωδικοί του γονιδιώματος μοιάζουν με μήνυματα απο άλλο κόσμο. Και όπως όλα τα μηνύματα απο ένα άλλο κόσμο έτσι και αυτό είναι βέβαιο οτι θα επηρεάσει και τον δικό μας. Αν και η ερμηνεία του κώδικα έχει ήδη αρχίσει, θα περάσουν αρκετές δεκαετίες μέχρι να καταλάβουμε τι βλέπουμε.

Τι περιμένουμε; Η πρώτη πρακτική εφαρμογή θα αφορά την υγεία. Γνωρίζοντας τους τρόπους με τους οποίους διευθύνονται οι κυτταρικοί πληθυσμοί των ανθρώπων θα μπορεί οι επιστήμονες να διορθώνουν τις βλάβες στους ιστούς και να καταπολεμούν τους παθογόνους εισβολείς. Πολλοί πιστευουν οτι ένας νέος κλάδος ιατρικής αναμένεται να δημιουργηθεί η Αναγεννητική Ιατρική.

Μιά δεύτερη εφαρμογή θα είναι η εξατομικευμένη ιατρική- θεραπείες και πρόληψη βασισμένη στην γονιδιακή αναλυση του καθενός ξεχωριστά-.

Αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος: τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.Αλλά η αποκρυπτογράφηση ‘πηγαίνει’ μακρύτερα απο τις ιατρικές εφαρμογές. Αναμένεται οτι θα επαναπροσδιορίσει την γνώση μας για τον εαυτό μας, τις κληρονομούμενες ιδιότητες μας και την σχέση μας με το περιβάλλον και τους άλλους ανθρώπους. Για παράδειγμα οι γονιδιακές διαφορές και οι ομοιότητες μεταξύ των ανθρωπίνων φυλών καταγράφονται για πρώτη φορά. Ακόμη στο μέλλον , θα δοθεί η δυνατότητα για απελευθέρωση του ανθρώπινου βιολογικού προορισμού απο τις ‘τυφλές’ φυσικές δυνάμεις της αναγκαιότητας και της τύχης που τον έχουν ρυθμίσει μέχρι τώρα με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Μια άλλη συνέπεια αυτής της ανακάλυψης θα είναι ο σημαίνων ρόλος που θα παίζουν στις μελλοντικές κοινωνίες οι εταιρίες βιοτεχνολογίας και βιοπληροφορικής. Απο μικρές εταιρίες έρευνας θα γίνουν ένα απο τα κέντρα- ίσως και το ισχυρότερο- που θα διαμορφώνεται ο νέος κόσμος.

Οι ηθικές συνέπειες αύτών των εξελίξεων είναι φυσικά πολύ μεγάλες. Νέα ηθικά προβλήματα γεννώνται και πολλές φορές δημιουργείται η αίσθηση ενός Φαουστικού πολιτισμού κατά Oswald Sprengler. Eίναι σκόπιμο αυτά τα προβλήματα να μην αντιμετωπίζονται μόνο απο φιλόδοξους επιστήμονεςνα τεθούν σε διάλογο μέσα στην κοινωνία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση