θεραπεια στειροτητας | τρανς λιπαρά wiki | φυσιολογικος σφυγμος | ερωτικες φαντασιωσεις | λοιμωξη αναπνευστικου

Αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος: τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.Επιτέλους το ανθρώπινο γονιδίωμα είναι στα χέρια μας. Το σύνολο των κατασκευαστικών οδηγιών του σώματος, που ενσωματώθηκε στο δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ μέσα στους αιώνες, είναι πλέον ορατό.

Σε μία πρώτη ανάγνωση οι κωδικοί του γονιδιώματος μοιάζουν με μήνυματα απο άλλο κόσμο. Και όπως όλα τα μηνύματα απο ένα άλλο κόσμο έτσι και αυτό είναι βέβαιο οτι θα επηρεάσει και τον δικό μας. Αν και η ερμηνεία του κώδικα έχει ήδη αρχίσει, θα περάσουν αρκετές δεκαετίες μέχρι να καταλάβουμε τι βλέπουμε.

Τι περιμένουμε; Η πρώτη πρακτική εφαρμογή θα αφορά την υγεία. Γνωρίζοντας τους τρόπους με τους οποίους διευθύνονται οι κυτταρικοί πληθυσμοί των ανθρώπων θα μπορεί οι επιστήμονες να διορθώνουν τις βλάβες στους ιστούς και να καταπολεμούν τους παθογόνους εισβολείς. Πολλοί πιστευουν οτι ένας νέος κλάδος ιατρικής αναμένεται να δημιουργηθεί η Αναγεννητική Ιατρική.

Μιά δεύτερη εφαρμογή θα είναι η εξατομικευμένη ιατρική- θεραπείες και πρόληψη βασισμένη στην γονιδιακή αναλυση του καθενός ξεχωριστά-.

Αλλά η αποκρυπτογράφηση ‘πηγαίνει’ μακρύτερα απο τις ιατρικές εφαρμογές. Αναμένεται οτι θα επαναπροσδιορίσει την γνώση μας για τον εαυτό μας, τις κληρονομούμενες ιδιότητες μας και την σχέση μας με το περιβάλλον και τους άλλους ανθρώπους. Για παράδειγμα οι γονιδιακές διαφορές και οι ομοιότητες μεταξύ των ανθρωπίνων φυλών καταγράφονται για πρώτη φορά. Ακόμη στο μέλλον , θα δοθεί η δυνατότητα για απελευθέρωση του ανθρώπινου βιολογικού προορισμού απο τις ‘τυφλές’ φυσικές δυνάμεις της αναγκαιότητας και της τύχης που τον έχουν ρυθμίσει μέχρι τώρα με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Μια άλλη συνέπεια αυτής της ανακάλυψης θα είναι ο σημαίνων ρόλος που θα παίζουν στις μελλοντικές κοινωνίες οι εταιρίες βιοτεχνολογίας και βιοπληροφορικής. Απο μικρές εταιρίες έρευνας θα γίνουν ένα απο τα κέντρα- ίσως και το ισχυρότερο- που θα διαμορφώνεται ο νέος κόσμος.

Οι ηθικές συνέπειες αύτών των εξελίξεων είναι φυσικά πολύ μεγάλες. Νέα ηθικά προβλήματα γεννώνται και πολλές φορές δημιουργείται η αίσθηση ενός Φαουστικού πολιτισμού κατά Oswald Sprengler. Eίναι σκόπιμο αυτά τα προβλήματα να μην αντιμετωπίζονται μόνο απο φιλόδοξους επιστήμονεςνα τεθούν σε διάλογο μέσα στην κοινωνία.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.