Ελπίδες για την φυματίωση

Μία καινούργια ομάδα φαρμάκων φαίνεται οτι μπορεί να ξεπεράσει το τεράστιο πρόβλημα της πολυανθεκτικής φυματίωσης. Αν και αυτή η ομάδα φαρμάκων – που ονομάζονται νιτροιμιδαζοπυράνες (ΝΑΠ) – δεν είναι καινούργια, πρόσφατα διαπιστώθηκε οτι σκοτώνουν το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης στα πειραματόζωα.

Ο Kendall Stover της PathoGenesis Corporation και οι συνεργάτες του απο το Seattle δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της χορήγησης του φαρμάκου σε μολυσμένους με μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης επίμυς. Συγκεκριμένα στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nature (2000;405:962-966) οι ερευνητές διεπίστωσαν οτι η θεραπευτική δραστικότητα των νιτροιμιδαζοπυρανών είναι εξαιρετική κατά των στελεχών του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης που είναι ανθεκτικά στη κλασσική θεραπεία.

Η φυματίωση παραμένει μία παγκόσμια απειλή που σκοτώνει 2.000.000 ανθρώπους, ετησίως. Το μυκοβακτηρίδιο μπορεί να προσβάλει οποιδήποτε σημείο του σώματος αλλά συνήθως στοχεύει τους πνεύμονες. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν λανθάνουσα φυματίωση και ουδέποτε εκδηλώνουν ενεργό νόσο.

Η νέα ομάδα των φαρμάκων δεν θα βγεί στην αγορά σύντομα διότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά ερωτηματικά ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση