Ημικρανία -Νέες εξελίξεις

Ημικρανία -Νέες εξελίξειςΈνας στους δέκα Έλληνες υποφέρει απο ημικρανίες χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής ικανοποιητική θεραπεία. Όμως φαίνεται στον ορίζοντα οτι ίσως αλλάξουν τα πράγματα.

Η ημικρανία είναι μία μορφή επίμονης κεφαλαλγίας που συχνά συνοδεύεται με ναυτία και εμετό και κυριολεκτικά εξουθενώνει τον πάσχοντα. Επιδεινώνεται απο το φώς και γενικά τα έντονα ερεθίσματα. Μέχρι τώρα εθεωρείτο οτι οι ημικρανίες προκαλούνται απο ανώμαλες αλλαγές στη διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, συνήθως δε των κλάδων της έσω καρωτίδας.

Ωστόσο ειδικοί επιστήμονες σε πρόσφατο συμπόσιο στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ διετύπωσαν την άποψη οτι οι ημικρανίες τελικά προκαλούνται απο ‘ηλεκτρική θύελλα’ στα εγκεφαλικά κύτταρα και όχι απο μεταβολές της αιματώσεως. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ενα ισχυρό μαγνήτη για να διεγείρουν νευρικά κύτταρα και διεπίστωσαν οτι τα νευρικά κύτταρα των άνθρωπων με συχνές ημικρανίες διεγείρονται πολύ ευκολότερα.

Αυτή η διαπίστωση ανοίγει νέους θεραπευτικούς δρόμους. Πολλοί προτείνουν την χρήση διαφόρων φαρμάκων που εμποδίζουν τις ‘ηλεκτρικές θύελλες’ όπως τα αντιεπιληπτικά ή και ακόμη και τα αντιαρρυθμικά της καρδιάς. Η πιό δραστική όμως κατηγορία φαρμάκων που προτείνεται είναι μία ομάδα φαρμάκων που ονομάζεται τριπτάνες και η οποία επιφυλάσσεται για αυτούς που έχουν επίμονα συμπτώματα. Υπολογίζεται οτι το 20% των πασχόντων απο ημικρανίες θα ελέγξουν την νόσο με αυτή την αγωγή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση