μαστιτιδα σε βρεφος αντιβιωση | βρογχοσκοπησης puretos | ηπατίτιδα α bexcero | κοκκαλο κατω απο το ματι

Από τον απλό πονοκέφαλο στην ημικρανία


Ο πονοκέφαλος (κεφαλαλγία) είναι από τα συχνότερα συμπτώματα. Πάντα ενοχλητικός, έρχεται να μας "χαλάσει την ημέρα" και μαζί τη διάθεσή μας. Η ημικρανία δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος. Θα πρέπει να ξέρετε αν πρόκειται για ημικρανία ή άλλη μορφή κεφαλαλγίας. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις χρειάζεται μεγαλύτερη διερεύνηση, αφού μπορεί να σημαίνει την ύπαρξη κάποιου σοβαρότερου νοσήματος. Η κατάχρηση παυσιπόνων δεν είναι λύση. Σε όλες τις περιπτώσεις ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα αποφασίσει.

Το πρόβλημα "ημικρανία"

Φαίνεται να σχετίζεται με το φύλο, αφού οι γυναίκες πάσχουν σε ποσοστό 2-3 φορές μεγαλύτερο από τους άνδρες. Εμφανίζεται συνήθως σε νεαρή ηλικία, προσβάλλοντας έτσι τους ασθενείς στην πιο παραγωγική περίοδο της ζωής τους (εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη συχνότητα σε ηλικίες περί τα 40 έτη).

Η συναισθηματική ένταση, ο θόρυβος, ο καπνός, ακόμα και κάποιες τροφές αναφέρονται από τους ίδιους τους ασθενείς ως εκλυτικοί παράγοντες.
Η ημικρανία, η συχνότερη ίσως νευρολογική νόσος στις ανεπτυγμένες χώρες, εισβάλλει απότομα σαν έντονος πονοκέφαλος, που καταλαμβάνει το μισό συνήθως τμήμα της κεφαλής, («κρίση ημικρανίας»). Ο ασθενής απομονώνεται στο δωμάτιό του, στην προσπάθειά του να αισθανθεί καλύτερα, τις περισσότερες φορές λαμβάνοντας παυσίπονα. Στη φάση της «κρίσης» ο ασθενής υποφέρει και δεν μπορεί βέβαια να εργασθεί, ή να ολοκληρώσει τις καθημερινές του ασχολίες.

Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό μπορεί να συμβεί 1-3 φορές το μήνα και ότι αφορά νέους ανθρώπους που είναι γονείς και έχουν τη φροντίδα παιδιών κι ακόμα είναι επαγγελματίες στην πιο παραγωγική τους φάση, αντιλαμβάνεται εύκολα γιατί η ημικρανία αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα τόσο για τα άτομα που πάσχουν, αλλά και για μια σύγχρονη κοινωνία.

Σε τι διαφέρει η ημικρανία από τον «πονοκέφαλο»;

Η ημικρανία δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος.

Στην ημικρανία

α. Ο πόνος εντοπίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του μισού του κρανίου
β. Ο πόνος είναι έντονος με απότομη έναρξη
γ. Ο πόνος εμφανίζει περιοδικότητα (1-2 κρίσεις το μήνα)
δ. Ο ασθενής απομονώνεται στο δωμάτιό του, γιατί δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τις συνηθισμένες δραστηριότητές του (συνήθως τον ενοχλεί και το φως, ή παρουσιάζει ναυτία και έμετο).
ε. Συνήθως υπάρχει κληρονομική επιβάρυνση (κοντινός συγγενής με το ίδιο πρόβλημα)

Ενώ στον «πονοκέφαλο»

α. πόνος που συχνά μοιάζει με «στεφάνι» που σφίγγει το κεφάλι, συνεχής, μέτριας έντασης, ενοχλητικός, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό, που να απαγορεύει στον ασθενή να εργασθεί ή να κοιμηθεί.

Μιλάμε για τις πιο συχνές κεφαλαγίες (κεφαλαλγία μυικής τάσης), όπου ενοχοποιείται η σωματική και η ψυχική ένταση

β. Πόνος έντονος, με κρίσεις που συσσωρεύονται σε μέρες, εβδομάδες ή μήνες, που συχνά εντοπίζεται στο μάτι με επέκταση προς τον κρόταφο. Συνοδεύεται από εξάψεις του προσώπου, δάκρυα ή «συνάχι» (πιο σωστά «ρινική συμφόρηση»),

Εδώ ενοχοποιείται ο αλλεργικός παράγοντας (κεφαλαλγία ισταμίνης)

Αντιμετώπιση

Για την ημικρανία θα ζητήσετε τη συμβουλή του ειδικού, που θα σας προτείνει φαρμακευτική αγωγή τόσο για την οξεία φάση, όσο και σε προληπτικό επίπεδο.

Σε ποιές περιπτώσεις θα ζητήσετε άμεσα τη βοήθεια του ειδικού ;

α. Οταν ο πόνος έχει αιφνίδια και απότομη έναρξη (ειδικά αν είστε άνω των 50 ετών χωρίς να έχετε στο παρελθόν κεφαλαλγίες)

β. Οταν ο πόνος ξεκινά μετά από σωματική καταπόνηση

γ. Οταν ο πόνος συνοδεύεται από υπνηλία, πυρετό, πόνο στον αυχένα, απώλεια της ισορροπίας

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.