Νέο φάρμακο θεραπείας στην μάχη κατα του καρκίνου.

Μια νέα θεραπευτική προσέγγιση δίνει ελπίδα στους ασθενείς με προχωρημένο κακόηθες μελάνωμα. Το μελάνωμα είναι ένα οχι πολυ συχνό νεόπλασμα που εκδηλώνεται κυρίως στο δέρμα αλλά δίνει γρήγορα μεταστάσεις σε όλο τον σώμα. Ο πνεύμων είναι ένα απο τα πρώτα σημεία μετάστασης της νόσου. Υπολογίζεται οτι σε περίπου 50% των ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα, το νεόπλασμα επεκτείνεται στον πνεύμονα. Αν συμβεί αυτό η ποιότητα ζωής των ασθενών επηρρεάζεται δραματικά.

Στο περιοδικό Cancer (2000;88) δημοσιεύθηκε εργασία που δείχνει οτι η εισπνοή Ιντερλευκίνης-2 φαίνεται να ενισχύει το αμυντικό σύστημα και να εμποδίζει την εξάπλωση της νόσου στους πνεύμονες. Συγκεκριμένα οι Alexander Enk et al χορήγησαν σε 27 ασθενείς με μελάνωμα, που παρά την χημειοθεραπεία είχαν πνευμονικές μεταστάσεις, Ιντερλευκίνη-2 καθημερινά επι 6 μήνες.

Μετά το τέλος της θεραπείας σε 5 οι μεταστάσεις εξαφανίσθηκαν, σε 8 υποχώρησαν θεαματικά, σε 5 δεν άλλαξε η εικόνα, ενώ στους υπολοίπους οι μεταστάσεις επεκτάθηκαν. Αυτοί που ανταπόκριθηκαν στην θεραπεία είχαν καλή πρόγνωση για τουλάχιστον ένα έτος σε αντίθεση με τους υπολοίπους.
Δυστυχώς η χορήγηση της Ιντερλευκίνης δεν είχε κανένα αποτέλεσμα σε άλλες εντοπίσεις της νόσου πλην των πνευμονικών.

Ακόμη παρουσιασθηκαν δυο κυρίως παρενέργειες απο την χρήση της δηλαδή πυρετός και βήχας, που όμως κανένας ασθενής δεν τα θεώρησε σημαντικά.Ακριβώς για αυτό οι συγγραφείς θεωρούν οτι αυτή η θεραπεία μπορεί να ενσωματωθεί στο αντικαρκινικό οπλοστάσιο μας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση