Η κατάχρηση των αντιβιοτικών έχει επιπτώσεις.

Σε μία προσπάθεια να ελεγχθεί η μεγάλη εξάπλωση των πολυανθεκτικών μικροβίων, αξιωματούχοι του Κέντρου Ελέγχου Νόσων (CDC) των ΗΠΑ εξέδωσαν οδηγία προς τους γιατρούς με την σύσταση να σταματήσουν να συνταγογραφούν αντιβιοτικά όταν αυτά δεν είναι απαραίτητα.

Ο διευθυντής του αρμόδιου γραφείου του CDC, Dr Richard Besser υπεστήριξε οτι συνταγογραφούνται ετησίως άχρηστα η απρόσφορα αντιβιοτικά αξίας 50.000.000 $. Αυτό συμβαίνει διότι η πίεση που ασκείται στον γιατρό απο τον ασθενή για χορήγηση αντιβιοτικών είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα ο ασθενής συχνά δεν αισθάνεται ‘ασφαλής’ αν δεν του χορηγηθούν αντιβιοτικά.

Τα περισσότερα χορηγούνται για αδιευκρίνιστες λοιμώξεις αναπνευστικού, για ωτίτιδα, βρογχίτιδα, φαρυγγίτιδα. Στίς περισσότερες περιπτώσεις οι λοιμώξεις είναι ιογενείς και συνεπώς τα αντιβιοτικά είναι παντελώς άχρηστα στην καλύτερη περίπτωση.

Οι επιπτώσεις όμως αυτής της κατάχρησης είναι πολύ σημαντικές για την δημόσια υγεία διότι προάγουν την δημιουργία μικροβίων ανθεκτικών σε μεγάλη γκάμα αντιβιοτικών. Αυτό γίνεται λόγω μετάλλαξης στο γενετικό υλικό των μικροβίων.

Βέβαια αν η κατάχρηση αντιβιοτικών στις ΗΠΑ αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας, στην χώρα μας το πρόβλημα είναι σημαντικότερο επειδή η χορήγηση αντιβιοτικών γίνεται ανεξέλεγκτα. Εάν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα για την ορθή λήψη των αντιβιοτικών δεν θα είναι μακριά η ημέρα που θα θυμίζει την προ αντιβοτικών εποχή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση