Αύξηση στα οστεοπορωτικά κατάγματα.

Υπερδιπλάσιάστηκαν την τελευταία 15ετία τα κατάγματα του ισχίου που είναι αποτέλεσμα οστεοπόρωσης, ενώ με ρυθμό 7% αυξάνονται γενικά τα κατάγματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση.

Η οστεοπόρωση είναι ένα νόσημα των οστών που χαρακτηρίζεται από προοδευτική «αποδυνάμωση» του οστού με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος των καταγμάτων. Συγκεκριμένα το φυσιολογικό οστό αποτελείται από ένα πλέγμα κολλαγόνου και αλάτων ασβεστίου. Στην οστεοπόρωση υπάρχει απώλεια αυτών των δύο στοιχείων, με αποτέλεσμα το οστό να γίνεται ασθενέστερο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε στη διάρκεια επιστημονικού συμποσίου στα πλαίσια του 26ου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής εταιρίας Μεταβολισμού των Οστών, ρευματολόγος κ.Δ.Καρράς ανέφερε ότι εκτός από την μειωμένη οστική πυκνότητα και άλλοι παράγοντες ευθύνονται για τα συγκεκριμένα κατάγματα, όπως η καθιστική ζωή, που μέχρι τώρα δεν είχαν αξιολογηθεί.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η ανάγκη έναρξης θεραπείας για την οστεοπόρωση εξαρτάται από τίς εξής παραμέτρους : την οστική πυκνότητα (Όσο μεγαλύτερη είναι τόσο ισχυρότερα είναι τα οστά..Φυσιολογικά υπάρχει αύξηση της οστικής πυκνότητας μέχρι τα 25 έτη της ζωής, ενώ μετά τα 35 χρόνια άνδρες και γυναίκες χάνουν 0,3% οστικής μάζας το χρόνο.), την ύπαρξη προηγούμενων καταγμάτων, την ύπαρξη άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως η παρατεταμένη ακινητοποίηση και η γενικότερη αδυναμία του μυικού συστήματος καθώς και η μέτρηση της οστικής απορρόφησης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση