Η βιταμίνη Α είναι προστατευτική έναντι του καρκίνου.

Ενα γονίδιο που ονομάζεται RAR-beta-2 ,θεωρείται οτι εμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων, φαίνεται οτι αδρανοποιείται σε μερικούς τύπους νεοπλασμάτων περιλαμβανομένου και του καρκίνου του μαστού. Ο Martin Widschwendter και οι συνεργάτες του μελέτησαν την επίδραση μιας μορφής της βιταμίνης Α , του ρετινοϊκού οξέος (ΑΤRΑ) στο γονίδιο.

Συγκεκριμένα χορήγησαν ATRA σε μεγάλες δόσεις και διεπίστωσαν οτι τουλάχιστον σε κάποιες μορφές καρκίνου του μαστού (απο τις συνολικά 16) ασκεί σημαντική αντινεοπλασματική δράση, ενεργοποιώντας το γονίδιο RAR-beta-2.

Οι ερευνητές στην εργασία τους που δημοσιεύθηκε στο Journal of the National Cancer Institute (2000;92:780-781, 826-832) θεωρούν οτι είναι πολύ πιθανόν η χορήγηση ρετινοϊδών να έχει σημαντική αντικαρκινική δράση και σε άλλα νεοπλάσματα.

Στο editorial πάντως του ίδιου περιοδικού διατυπώνεται η άποψη απο τον Michael B. Sporn, του Dartmouth Medical School in Hanover, New Hampshire οτι προς το παρόν όμως, η συστηματική χορήγηση τόσο μεγάλων δόσεων ρετινοϊδών όπως αυτές που χορηγήθηκαν απο τους ερευνητές δεν είναι εφαρμόσιμη διότι πιθανώτατα έχει άλλες παρενέργειες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση