Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2001

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2001Σακχαρώδης διαβήτης, νόσημα με παγκόσμια εξάπλωση, αφού περισσότερα από 150.000.000 άτομα πάσχουν από ‘ζάχαρο’ σήμερα, αλλά και σημαντικό πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία με προεκτάσεις κοινωνικές και οικονομικές. Η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη, στις 14 Νοεμβρίου κάθε χρόνο από το 1991, μια πρωτοβουλία της Διεθνούς Διαβητολογικής Ομοσπονδίας (International Diabetes Federation – IDF) αποτελεί σημείο αναφοράς σε περισσότερες από 130 χώρες για την ενημέρωση του κοινού, αλλά και σταθμό αποτίμησης των προσπαθειών της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στον αγώνα κατά του διαβήτη.

Σακχαρώδης διαβήτης – ζήτημα ισορροπιών

Στις θετικές εξελίξεις θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τα νεώτερα από του στόματος φάρμακα, την αντλία ινσουλίνης και τις συνεχείς προσπάθειες για την διευκρίνιση του γενετικού υποβάθρου του διαβήτη.

Ωστόσο, ο διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα. Και όπως συμβαίνει με όλα τα χρόνια νοσήματα, το μήνυμα για τον ασθενή είναι οτι πρέπει να ‘συμβιώσει με το διαβήτη’, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής του με το να χάσει κιλά, να τρέφεται σωστά, να ασκείται και να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος στη χρήση των φαρμάκων που του υποδεικνύει ο γιατρός του.

Ισως το μήνυμα αυτό προσπαθεί να περάσει και το λογότυπο του World Diabetes Day, που συνοδεύει την ενημερωτική καμπάνια, χρησιμοποιώντας τα γνωστά σύμβολα Yin and Yang: ισορροπημένη διατροφή και άσκηση, σωστή χρήση των φαρμάκων, αρμονική συνεργασία γιατρού και ασθενούς.

Μάθετε για το διαβήτη

Από την Εγκυκλοπαίδεια του Care αντλούμε μερικά από τα πλέον χαρακτηριστικά εδάφια που αναλύουν τη σύγχρονη γνώση για την αιτιολογία, την κλινική πορεία, τις επιπλοκές και την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη:

Σακχαρώδης διαβήτης
http://care.flash.gr/enc/diseases/endocrinology/topic/?id=24

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
http://care.flash.gr/enc/diseases/endocrinology/topic/?id=25

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
http://care.flash.gr/enc/diseases/endocrinology/topic/?id=26

Καρδιά και σακχαρώδης διαβήτης
http://care.flash.gr/enc/diseases/cardiology/topic/?id=75

Γενικές αρχές της θεραπείας του διαβητικού
http://care.flash.gr/enc/diseases/endocrinology/topic/?id=35

Νεώτερα δεδομένα

Το Care παρακολούθησε και κατέγραψε τις πρόσφατες εξελίξεις για το διαβήτη στην Ελλάδα και τον Κόσμο τη χρονιά που πέρασε. Μερικές από τις σημαντικότερες είναι:

Νέα φάρμακα προφυλάσσουν από καρδιαγγειακά τους διαβητικούς
http://care.flash.gr/mag/topic/?id=3749

Ινσουλίνη “σε χάπι”
http://care.flash.gr/mag/topic/?id=3024

Γυμναστική και σωστή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη
http://care.flash.gr/mag/topic/?id=2274

Η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη σώζει
http://care.flash.gr/mag/topic/?id=2770

Tσιμπημένο σάκχαρο στους νέους, προάγγελος για εμφάνιση διαβήτη
http://care.flash.gr/mag/topic/?id=2212

Διαβήτης-Στεφανιαία νόσος: Επικίνδυνος συνδυασμός
http://care.flash.gr/mag/topic/?id=1346

Μπορείτε να ελέγξετε το διαβήτη

Τόσο η κλινική εμπειρία, όσο και οι συνεχείς προσπάθειες στο πεδίο της έρευνας και οι επιτυχίες της σύγχρονης βιοτεχνολογίας συντείνουν στο ίδιο σημείο: Ο διαβήτης δεν είναι ένα πρόβλημα που έχει λυθεί. Είναι όμως ένα νόσημα που μπορεί να ελεγχθεί. Ο διαβητικός σήμερα μπορεί να ζεί μια φυσιολογική ζωή και να απομακρύνει τις επιπλοκές του διαβήτη σε βαθμό που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πριν μερικές δεκαετίες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση