εμβολιο φυματιωσης | ποσες θερμιδες εχει ο γερμας | κυφωση αιτια | Κρυοθεραπεία

Τρυπανοσωμίαση Αφρικανική


Άλλες ονομασίες

Νόσος ύπνου

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Λοίμωξη απο το Trypanosoma rhodesiense η Trypanosoma gambiense.

Παθογένεια

Μεταδίδεται απο το δάγκωμα της μύγας τσε-τσε. Στο σημείο του τσιμπήματος εμφανίζεται μικρό έλκος , ενω το παράσιτο εισβάλει στο αίμα και το δικτυοενδοθηλιακό σύστημα. Στη συνέχεια προσβάλλει διάφορα όργανα του σώματος και κυρίως το νευρικό σύστημα προκαλώντας εγκεφαλίτιδα.

Πρόληψη

Η χρήση ρούχων που καλύπτουν όλο το σώμα όταν είμαστε στις ενδημικές περιοχές για την αποφυγή τσιμπημάτων απο τις μύγες. Δεν υπάρχουν ασφαλή προφυλακτικά φάρμακα.

Κλινική εικόνα

Μικρή φλεγμονή στην θέση του τσιμπήματος, πυρετός, ταχυκαρδία, διόγκωση λεμφαδένων και σπληνός, αλλοιώσεις προσωπικότητος, κεφαλαγία, απάθεια, υπνηλία,τρόμος, κώμα . Μερικές φορές η νόσος είναι θανατηφόρα.

Διάγνωση

Γίνεται με την ανεύρεση του παρασίτου στο αίμα, στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και στο μυελό των οστών.

Αντιμετώπιση

Στα αρχικά στάδια της νόσου με τα φάρμακα σουραμίνη και πενταμιδίνη ενω σε μεταγενέστερο στάδιο με την ουσία μελαρσοπρόλη.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.