μυς του στοματος | άτονο έντερο | υποταση | αερια με κοπρανα | πληκτροδακτυλια | ελκος δωδεκαδακτυλου συμπτωματα

Ελονοσία


Άλλες ονομασίες

Μαλάρια

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Λοίμωξη απο το πρωτοζωικό παράσιτο Plasmodium

Παθογένεια

Τέσσερα είδη του γένους ειναι υπεύθυνα για την ελονοσία στον άνθρωπο. Η ελονοσία μεταδίδεται απο άνθρωπο σε άνθρωπο με το δάγκωμα του μολυσμενου θηλυκού κουνουπιού. Το κουνούπι μολύνεται παίρνοντας αίμα που περιέχει το παράσιτο. Το παράσιτο αναπτύσσεται στο κουνούπι και στη συνεχεία μολύνει άλλο ξενιστή μετα νέο τσίμπημα. Στους ανθρώπους τα πλασμώδια ξεφεύγουν απο το ήπαρ και εισβάλλουν στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Η λοίμωξη είναι η πιό συχνή θανατηφόρα λοίμωξη στον κόσμο. Αν και περιορίζεται κυρίως στις τροπικές χώρες, εμφανίζεται πολλές φορές και αλλού κύριως όμως σαν εισαγόμενη μετα ταξίδι στους τροπικούς.

Πρόληψη

Επιτυγχάνεται με την λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή τσιμπημάτων απο κουνούπια στα ταξίδια σε ενδημικές περιοχές (εντομοαπωθητικά, προστατευτικά δίχτυα) και η προληπτική λήψη φαρμάκων κατά της ελονοσίας (πχ χλωροκίνη, δοξυκυκλίνη,μεφλοκίνη ανάλογα με τον τόπο προορισμού).

Κλινική εικόνα

Πυρετός, παροξυσμοί ρίγους, εφίδρωση, παραλήρημα, σπασμοί,ίκτερος,αναιμία, λευκοπενία,διόγκωση ήπατος και σπληνός.Σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή είναι η εγκεφαλική μορφή. Η νόσος ούτως η άλλως είναι βαρειά και μπορεί να επιφέρει και τον θάνατο.

Διάγνωση

Γίνεται με την ανεύρεση του παρασίτου στο αίμα.

Αντιμετώπιση

Χορηγούνται διάφορες ουσίες ανάλογα με την ανθεκτικότητα του παρασίτου αλλά και τη φάση ζωής του κύκλου τους. Αυτά είναι η χλωροκίνη, η πριμακίνη, η κινίνη, ο συνδυασμός πυριμεθαμίνης σουλφαδοξίνης. Το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι η ανθεκτικότητα του παρασίτου. Συνήθως αν η θεραπεία ξεκινήσει εγκαίρως η πρόγνωση είναι καλή.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ

Είναι πολυ σημαντική για κάθε ταξιδιώτη σε ενδημικές (τροπικές και υποτροπικές χώρες) η οποία πρέπει να ξεκινά τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν το ταξίδι. Μερκά φάρμακα αντενδείκνυνται σε έχοντες έλλειψη ενζύμου G-6PD.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.