Νιασίνη

Τί είναι

Η νιασίνη υπάρχει σε δύο μορφές το νικοτινικό οξύ και και τη νικοτιναμίδη. Και οι δυο μορφές αποτελούν φυσικές μορφές της βιταμίνης και είναι ισοδύναμες. Η νιασίνη και στις δύο μορφές της αποτελεί τμήμα συνένζυμων.

Ποιός είναι ο ρόλος της

Η νιασίνη είναι απαραίτητη για τη δράση των συνένζυμων NAD & NADP τα οποία είναι υπευθυνα για αντιδράσεις οξειδο-αναγωγής. Η νιασίνη λοιπόν παίζει σημαντικό ρόλο στα ενδιάμεσα στάδια του μεταβολισμού. Η νιασίνη είναι επίσης απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού και του κυκλοφορικού συστήματος.

Τι προκαλεί η έλλειψη

Ελλειψη νιασίνης προκαλεί την ασθένεια πελλάγρα η οποία χαρακτηρίζεται από δερματίτιδα η οποία εμφανίζεται σαν ηλιακό έγκαυμα στις περιοχές του σώματος που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της πελλάγρας είναι η διάρροια αλλά δεν είναι αναπόφευκτη όπως η δερματίτιδα. Τέλος η πελλάγρα χαρακτηρίζεται διανοητική ανεπάρκεια. Ηπιότερη ανεπάρκεια μπορεί να εμφανιστεί με ένα από τα χαρακτηριστικά της πελλάγρας.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Η υπερπρόσληψη νικοτινικού οξέος (3-6 γρ/ημέρα) μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του ήπατος οι οποίες όμως επανέρχονται στα φυσιολογικά με τη διακοπή της χορήγησης βιταμίνης. Επίσης υψηλές δόσεις νικοτινικού οξέος αλλά όχι νικοτιναμίνης μπορούν να προκαλέσουν αγγειοδιαστολή και πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Πηγές

Η νιασίνη βρίσκεται κυρίως στο συκώτι, τα νεφρά και όλα τα κρέατα. Καλή πηγή νιασίνης αποτελούν και τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί. Γενικότερα η νιασίνη συναντάται σχεδόν σε όλες τις ομάδες τροφίμων.

Προτεινόμενη πρόσληψη

Γενικότερα η απαραίτητη νιασίνη παρέχεται από το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο συναντάται σχεδόν σε όλες τις πηγές πρωτεϊνης. Ετσι λοιπόν δεν υπάρχει ανάγκη για λήψη προπαρασκευασμένης νιασίνης. Ένα άτομο το οποίο λαμβάνει καθημερινά επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών από τη διατροφή του καλύπτει τις ανάγκες του από τη μεταροπή της τρυπτοφάνης σε νικοτινικό οξύ. Κατά μέσο όρο 5.5 mg νιασίνης/1000Kcal αποτελούν ασφαλή ημερήσια πρόσληψη. Η πρόσληψη πρέπει να αυξάνεται κατά 2,3 mg κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση