υπερτροφικη μυοκαρδιοπαθεια | σκωληκοειδίτιδα | μελαγχρωση παθηση αιτια | ταχυτητα καθιζησης | τραχεια ανατομια

Μαστίτιδα του Σκύλου και της Γάτας

Ο ένας ή οι περισσότεροι προσβεβλημμένοι μαστοί είναι διογκωμένοι, επώδυνοι στη ψηλάφιση. Το δέρμα στην περιοχή παρουσιάζεται ερυθρό και θερμό.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Μαστίτιδα είναι η φλεγμονή ενός ή περισσοτέρων μαστών, του σκύλου και της γάτας που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της λοχείας, ή σε ορισμένες περιπτώσεις που τα ζώα αυτά παρουσιάζουν ψευδοκύηση.

Παθογένεια

Μέσα από το στόμιο της θηλής του μαστού, ή και από λύσεις συνέχειας του δέρματος που γίνεται από τα δόντια των νεογεννήτων, προκαλείται εισβολή κοινών μικροοργανισμών, (σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος) με αποτέλεσμα την ανάπτυξη φλεγμονής. Σε αυτό συμβάλλει επίσης η μη πλήρης κένωση του μαστού, από το γάλα.

Πρόληψη

Στην πρόληψη της μαστίτιδας συμβάλει η καλή καθαριότητα της περιοχής με ήπια αντισηπτικά μέσα, ανάμεσα στα διαστήματα θηλασμού.

Κλινική εικόνα

Ο ένας ή οι περισσότεροι προσβεβλημμένοι μαστοί είναι διογκωμένοι, επώδυνοι στη ψηλάφιση. Το δέρμα στην περιοχή παρουσιάζεται ερυθρό και θερμό. Το ζώο μπορεί να εμφανίσει πυρετό, κατάπτωση και ανορεξία. Σε συμπίεση του μαστού ανάμεσα στους δακτύλους, παράγεται έκκριμα γκρίζο ή γκριζοκόκκινο. Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις εάν δεν γίνει έγκαιρα θεραπεία μπορεί να αναπτυχθεί γάγγραινα.

Διάγνωση

Η διάγνωση στηρίζεται στην κλινική εικόνα.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση της μαστίτιδας χορηγούνται ευρέως φάσματος αντιβιοτικά. Ανάλογα με τις ημέρες της γαλουχίας και την ηλικία των νεογεννήτων, μπορεί να συστηθεί απομάκρυση τους και χορήγηση στη μητέρα σκευασμάτων που σταματούν τη γαλακτοπαραγωγή.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.