χουρμας | αλλεργικη επιπεφυκιτιδα | το ασπρο του ματιου ειναι μπλε | τι σημαινει kj | ηωσινοφιλια τι ειναι

Δεμοδήκωση του σκύλου


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι σοβαρή δερματοπάθεια του σκύλου που οφείλεται στο άκαρι Demodex canis.

Παθογένεια

Το άκαρι αυτό, παρασιτεί στο δέρμα των φυσιολογικών σκύλων σε μεγάλο βαθμό, εντοπίζεται στους θυλάκους των τριχών και στους σμηγματογόνους αδένες. Τα ακάρεα μεταδίδονται με επαφή από τη μητέρα στα νεογέννητα σκυλάκια, τις πρώτες 2 - 3 ημέρες της ζωής τους.
Στη γενικευμένη μορφή, κατά πάσα πιθανότητα η λοίμωξη σχετίζεται με κάποια κληρονομικά μεταδιδόμενη ανεπάρκεια των Τ - λεμφοκυττάρων, οπότε έχουμε ανοσοανεπάρκεια, καθώς επίσης και εμφάνιση ανοσοανεπάρκειας που οφείλεται σε ταυτόχρονη επιμόλυνση από S. Imtermedicus.

Μορφές Δεμοδήκωσης

1. Εντοπισμένη μορφή
2. Γενικευμένη μορφή
3. Ποδοδεμοδήκωση.

Κλινική εικόνα

1. Εντοπισμένη : στην κεφαλή, στα πρόσθια άκρα και σπανιότερα στον κορμό με αλωπεκία, ερύθημα,υπερχρωμία, εφελκίδες.
2. Γενικευμένη : όταν οι αλλοιώσεις είναι πάνω από 6. Η πρόγνωση στα νεαρά ζώα είναι καλύτερη από τη πρόγνωση της δεμοδήκωσης των ενηλίκων. Πολυεστιακή ή διάχυτη αλωπεκία, ερύθημα, αιμορραγικές εφελκίδες, εξοίδηση του δέρματος, φλύκταινες, οζίδια, συρίγγια, έλκη, διαβρώσεις.
3. Ποδοδεμοδήκωση : κυρίως στα Old English Sheepdog, στα κατώτερα σημεία των άκρων. Ερύθημα, αλωπεκία, εξοίδηση, εν τω βάθει πυώδης δερματίτιδα.

Διάγνωση

Γίνεται εύκολα με μικροσκοπική εξέταση ξεσμάτων δέρματος.

Αντιμετώπιση

1. Εντοπισμένη : συνήθως αυτοϊάται, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επάλειψη διαλύματος αμιτράζης με παραφινέλαιο για 15 έως 45 ημέρες.
2. Γενικευμένη : είναι μακροχρόνια, δύσκολη και δαπανηρή. Αρχικά χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά και αντιβακτηριδιακά σαμπουάν για την αντιμετώπιση της εν τω βάθει πυώδους δερματίτιδας. Στη συνέχεια τα ζώα κουρεύονται απαραιτήτως και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τους το διάλυμα αμιτράζης ( TAC-TIC) σε προτεινόμενη από τον κτηνίατρο αναλογία και συχνότητα. Επίσης σήμερα χρησιμοποιούνται οι ουσίες Μιλμπεμυκίνη και Ιβερμεκτίνη από το στόμα με πολύ καλά αποτελέσματα. Η ιβερμεκτίνη δεν πρέπει να δίδεται στα collie, Sheltie, Old English sheepdog καθώς και με ιδιαίτερη προσοχή στα ποιμενικά σκυλιά.

Διαφορική Διάγνωση.

Σταφυλοκοκκική δερματίτιδα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, δερματοφυτίαση, ακμή, ανασαρκοειδές των κυναρίων, Φυλλώδης πέμφιγα, λεϊσμανίαση, Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, δερματομυίτιδα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.