Δεμοδήκωση του σκύλου

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι σοβαρή δερματοπάθεια του σκύλου που οφείλεται στο άκαρι Demodex canis.

Παθογένεια

Το άκαρι αυτό, παρασιτεί στο δέρμα των φυσιολογικών σκύλων σε μεγάλο βαθμό, εντοπίζεται στους θυλάκους των τριχών και στους σμηγματογόνους αδένες. Τα ακάρεα μεταδίδονται με επαφή από τη μητέρα στα νεογέννητα σκυλάκια, τις πρώτες 2 – 3 ημέρες της ζωής τους.
Στη γενικευμένη μορφή, κατά πάσα πιθανότητα η λοίμωξη σχετίζεται με κάποια κληρονομικά μεταδιδόμενη ανεπάρκεια των Τ – λεμφοκυττάρων, οπότε έχουμε ανοσοανεπάρκεια, καθώς επίσης και εμφάνιση ανοσοανεπάρκειας που οφείλεται σε ταυτόχρονη επιμόλυνση από S. Imtermedicus.

Μορφές Δεμοδήκωσης

1. Εντοπισμένη μορφή
2. Γενικευμένη μορφή
3. Ποδοδεμοδήκωση.

Κλινική εικόνα

1. Εντοπισμένη : στην κεφαλή, στα πρόσθια άκρα και σπανιότερα στον κορμό με αλωπεκία, ερύθημα,υπερχρωμία, εφελκίδες.
2. Γενικευμένη : όταν οι αλλοιώσεις είναι πάνω από 6. Η πρόγνωση στα νεαρά ζώα είναι καλύτερη από τη πρόγνωση της δεμοδήκωσης των ενηλίκων. Πολυεστιακή ή διάχυτη αλωπεκία, ερύθημα, αιμορραγικές εφελκίδες, εξοίδηση του δέρματος, φλύκταινες, οζίδια, συρίγγια, έλκη, διαβρώσεις.
3. Ποδοδεμοδήκωση : κυρίως στα Old English Sheepdog, στα κατώτερα σημεία των άκρων. Ερύθημα, αλωπεκία, εξοίδηση, εν τω βάθει πυώδης δερματίτιδα.

Διάγνωση

Γίνεται εύκολα με μικροσκοπική εξέταση ξεσμάτων δέρματος.

Αντιμετώπιση

1. Εντοπισμένη : συνήθως αυτοϊάται, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επάλειψη διαλύματος αμιτράζης με παραφινέλαιο για 15 έως 45 ημέρες.
2. Γενικευμένη : είναι μακροχρόνια, δύσκολη και δαπανηρή. Αρχικά χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά και αντιβακτηριδιακά σαμπουάν για την αντιμετώπιση της εν τω βάθει πυώδους δερματίτιδας. Στη συνέχεια τα ζώα κουρεύονται απαραιτήτως και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τους το διάλυμα αμιτράζης ( TAC-TIC) σε προτεινόμενη από τον κτηνίατρο αναλογία και συχνότητα. Επίσης σήμερα χρησιμοποιούνται οι ουσίες Μιλμπεμυκίνη και Ιβερμεκτίνη από το στόμα με πολύ καλά αποτελέσματα. Η ιβερμεκτίνη δεν πρέπει να δίδεται στα collie, Sheltie, Old English sheepdog καθώς και με ιδιαίτερη προσοχή στα ποιμενικά σκυλιά.

Διαφορική Διάγνωση.

Σταφυλοκοκκική δερματίτιδα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, δερματοφυτίαση, ακμή, ανασαρκοειδές των κυναρίων, Φυλλώδης πέμφιγα, λεϊσμανίαση, Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, δερματομυίτιδα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση