ποτε ηρθε η ντοματα στην ελλαδα | μερικη αποκολληση πλακουντα | μεταμόσχευση κοχλια | κοπρολιθοι στο εντερο

Προστατίτιδα


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η προστατίτιδα είναι η φλεγμονή του προστάτη αδένα, οφείλεται σε βακτηριακές μολύνσεις και διακρίνεται σε οξεία και χρόνια.

Παθογένεια

Είναι λοίμωξη ανιούσα (από την ουρήθρα), ή σπανιότερα οφείλεται σε επέκταση φλεγμονής από παρακείμενα όργανα του ουροποιητικού (κυστίτιδα) ή του γεννητικού (ορχίτιδα, ορχεοεπιδιδυμίτιδα). Τα κυριότερα βακτήρια είναι Escherichia coli, Proteus, staphylococcus, pseudomonas.

Κλινική εικόνα

Παρατηρούνται συμπτώματα από το ουροποιητικό, όπως συχνουρία, δυσουρία, ακράτεια και σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται κατακράτηση ούρων. Από το πεπτικό σύστημα παρατηρούνται επεισόδια κοπρόστασης ή τεινεσμών. Τέλος από το κινητικό μπορεί να παρατηρηθεί δυσκινησία ή πάρεση των οπισθίων άκρων.

Διάγνωση

Από τα συμπτώματα, τις εργαστηριακές εξετάσεις, τη διόγκωση του οργάνου κατά τη ψηλάφιση, την παρουσία πόνου, το ιστορικό στο οποίο αναφέρεται λοίμωξη σε άλλο παρακείμενο όργανο. Η καλλιέργεια του προστατικού υγρού είναι καθοριστική για τη διάγνωση.

Αντιμετώπιση

Οι φαρμακευτικές ουσίες που διαπερνούν τον προστατικό φραγμό και είναι αποτελεσματικές στην προστατίτιδα είναι : τριμεθοπρίμη - σουλφοναμίδη, ερυθρομυκίνη, χλωραμφενικόλη, κινολόνες δεύτερης γενιάς, αμοξυσιλίνη - κλαβουλανικό οξύ.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.