Έλλειψη ασβεστίου αιτίες και συμπτώματα

Οι ανεπαρκείς ποσότητες ασβεστίου στο αίμα, συνήθως οφείλονται σε παράγοντες που δυσχαιρένουν την απορρόφηση του. Έτσι, εξαιτίας υποπαραθυρεοειδισμού, έλλειψης βιταμίνης D ή αντίστασης σε αυτήν, έλλειψης μαγνησίου, παγκρεατίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια, αύξηση ηλικίας, πρόσληψη κορτικοστεροειδών, μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων (κλιμακτήριος).

Μπορεί να οδηγήσουν σε μια ασθένεια γνωστή ως υπασβεστιαιμία ή ανεπάρκεια ασβεστίου. Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι κρίσιμο για πολλές σωματικές λειτουργίες, όπως η πήξη του αίματος, η μυϊκή σύσπαση, η μετάδοση νευρικών σημάτων και η υγεία των οστών.

Η έλλειψη ασβεστίου στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από συμπτώματα, όπως ξηρό δέρμα ή μαλλιά, εναλλαγές της διάθεσης και κράμπες στους μύες. Μπορεί να υπάρχουν ατομικές διαφορές στα συμπτώματα. Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν συμπτώματα υπασβεστιαιμίας μια φορά, άλλοι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Πολυάριθμες επιδράσεις χαμηλών επιπέδων ασβεστίου μπορούν να παρατηρηθούν στους μύες και τους νευρώνες. Η διέγερση και ο έλεγχος των μυϊκών συσπάσεων επηρεάζονται σημαντικά από το ασβέστιο. Η λειτουργία αυτού του μυϊκού συστήματος παρεμποδίζεται από τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα κράμπες και σπασμούς. Η υπασβεστιαιμία μπορεί επίσης να κάνει τη σύνδεση νεύρου-μυών πιο ευαίσθητη, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τους μύες σας και να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτους σπασμούς.

Εάν, υποφέρετε από κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα που σχετίζονται με τους μύες και τα νεύρα, μπορεί να έχετε έλλειψη ασβεστίου: σπασμοί και κράμπες στο πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια. Χέρια και πόδια μυρμηγκιάζουν και μουδιάζουν, κούραση, τρόμος ή συσπάσεις των μυών, δυσκολία στην κατάποση ή στην ομιλία. Οι λαρυγγόσπασμοι είναι μια άλλη επιπλοκή της σοβαρής υπασβεστιαιμίας. Επειδή το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τον έλεγχο της συστολής των μυών σε κάθε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του λάρυγγα, αυτές οι κρίσεις είναι δυνατόν να λάβουν θέση.

Για να λειτουργήσουν οι λείοι μύες, ιδιαίτερα αυτοί στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, είναι απαραίτητο το ασβέστιο. Αυτοί οι μύες δεν θα μπορούσαν να συστέλλονται τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε εάν τα επίπεδα ασβεστίου είναι πολύ χαμηλά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που περιστασιακά οδηγεί σε υπόταση ή χαμηλή αρτηριακή πίεση.
Είναι επίσης κρίσιμο για τις αρτηρίες του αίματος της καρδιάς να έχουν επαρκές ασβέστιο.

Η υπασβεστιαιμία μπορεί να βλάψει τη μυϊκή λειτουργία της καρδιάς και να μειώσει τη δύναμη κάθε παλμού εάν το σώμα δεν λαμβάνει αρκετό ασβέστιο. Αυτό μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση, καθώς η καρδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να αντλήσει αίμα τόσο αποτελεσματικά.
Ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά των δοντιών και των οστών είναι το ασβέστιο. Η λήψη επαρκούς ασβεστίου διασφαλίζει ότι οι ιστοί και οι μύες σας είναι γεροί και ικανοί να κάμπτονται χωρίς να σπάνε, κάτι που βοηθά στην υγιή σωματική λειτουργία.

Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου μπορεί να σας θέσουν σε υψηλότερο κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τα οστά, όπως η οστεοπενία ή η κακή οστική πυκνότητα και η οστεοπόρωση ή τα αδύναμα και εύθραυστα οστά. Δυστυχώς, μέχρι να σπάσουν ένα κόκκαλο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν προβλήματα που βλάπτουν την υγεία των οστών τους.

Η ψυχική σας υγεία μπορεί επίσης συχνά να επηρεαστεί από έλλειμμα ασβεστίου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι έχουν αντίκτυπο στη διάθεση και την ψυχική υγεία, παράγονται και απελευθερώνονται στον εγκέφαλο εξαρτώμενοι από το ασβέστιο. Διάφορα φυσιολογικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς, όπως τα ακόλουθα, μπορεί να προκύψουν από ανωμαλίες στα επίπεδα ασβεστίου: Κατάθλιψη, αυξημένος ερεθισμός, ανησυχία γενικά.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διάθεση μπορεί περιστασιακά να επιδεινωθούν από διακυμάνσεις στα επίπεδα ασβεστίου που προκαλούνται από ορμονικές μεταβολές κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Η λήψη ενός συμπληρώματος ασβεστίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των αλλαγών στη διάθεση, σύμφωνα με αρκετές έρευνες.

Όσοι έχουν έλλειψη ασβεστίου συχνά έχουν ξηρό δέρμα, εύθραυστα μαλλιά ή αδύναμα νύχια που σπάνε εύκολα. Η ακεραιότητα και η λειτουργικότητα της επιδερμίδας, του πιο εξωτερικού στρώματος του δέρματος, εξαρτώνται από το ασβέστιο. Αυτό το στρώμα χρησιμεύει ως φράγμα για να εμποδίζει το σώμα να χάσει νερό και να βοηθά στη συγκράτηση της υγρασίας. Η λειτουργία φραγμού του δέρματος μπορεί να διακυβευτεί από τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου, αφήνοντας το σώμα ως σύνολο πιο ευαίσθητο στην ξηρότητα και την απώλεια υγρασίας.

Επιπλέον, οι σμηγματογόνοι αδένες και η παραγωγή εφίδρωσης στο δέρμα ρυθμίζονται από το ασβέστιο. Το σμήγμα, το έλαιο που εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες, βοηθά στη λίπανση και την ενυδάτωση του δέρματος και των μαλλιών. Η υπασβεστιαιμία μπορεί να επηρεάσει την τακτική λειτουργία αυτών των αδένων, μειώνοντας την ικανότητά τους να παράγουν λάδι και επιδεινώνοντας το ξηρό δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια.

Τα ανεπαρκή επίπεδα ασβεστίου ενδέχεται να προκαλέσουν σπασμούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τον έλεγχο της ηλεκτρικής δραστηριότητας των νευρώνων του εγκεφάλου, που είναι τα νευρικά κύτταρα.

Το σώμα δεν μπορεί να απελευθερώσει νευροδιαβιβαστές όπως συνήθως όταν τα επίπεδα ασβεστίου είναι πολύ χαμηλά. Αυτή η αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της νευρωνικής διεγερσιμότητας, η οποία βασικά υποδηλώνει ότι υπάρχει διαταραχή στα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου. Θα μπορούσατε να έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε επιληπτικές κρίσεις ως αποτέλεσμα της ασθένειας.

Επιπλέον, το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τον έλεγχο της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς. Η ισορροπία των ηλεκτρολυτών της καρδιάς μπορεί να επηρεαστεί από την ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου, η οποία μπορεί να διαταράξει τη συστολή και τη χαλάρωση των μυϊκών κυττάρων. Από αυτό μπορεί να προκύψουν καρδιακές αρρυθμίες και ακανόνιστες ηλεκτρικές ώσεις.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε άτομο μπορεί να εμφανίσει αρρυθμίες που σχετίζονται με υπασβεστιαιμία διαφορετικής έντασης και ποικιλίας. Ενώ λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις έλλειψης ασβεστίου μπορεί να μην οδηγούν πάντα σε αλλαγές στον καρδιακό σας ρυθμό, πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών ανωμαλιών.
Η υπασβεστιαιμία μπορεί περιστασιακά να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια σε ακραίες καταστάσεις.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα ασυνήθιστο σημάδι έλλειψης ασβεστίου, αλλά μπορεί να συμβεί εάν το σώμα σας δεν έχει αρκετό ασβέστιο. Η ικανότητα της καρδιάς να συστέλλεται και να αντλεί αίμα παρεμποδίζεται από τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι θεραπείες (μέσω τροφής ή συμπληρωμάτων) αποκαθιστούν τα επίπεδα ασβεστίου βελτιώνοντας τη συνολική καρδιακή λειτουργία, αλλά και τα υπόλοιπα συμπτώματα που προηγουμένως υπογραμμίστηκαν.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!