Η μακροζωία όπως την αποτυπώνει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας

Ο πληθυσμός άνω των 65 προβλέπεται να ξεπεράσει τον πληθυσμό κάτω των 15 ετών στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) λίγο πριν από το 2024. Είναι απαραίτητη η έμφαση στην υγιή γήρανση δεδομένων των αυξανόμενων κοινωνικών, οικονομικών και υγειονομικών προβλημάτων που επιφέρει αυτή η εξέλιξη.

Στόχος είναι η μείωση των επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού. Αυτή η τάση εξετάζεται και προτείνεται ένα σχέδιο για την εξασφάλιση υγιούς διάρκειας ζωής στο έγγραφο του ΠΟΥ «Προώθηση φυσικής δραστηριότητας και υγιεινής διατροφής για υγιή γήρανση στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ».

Η διάρκεια ζωής του ανθρώπου φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά από τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον. Η τελευταία έρευνα του ΠΟΥ τονίζει πόσο σημαντική είναι η τροφή και η σωματική άσκηση στον καθορισμό της υγείας ενός ατόμου.

Όλοι ενδιαφέρονται για τη διατροφή, ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτος πληθυσμός λόγω του περιορισμού ηλικίας 65 ετών.

Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία που επιφέρει αξιοσημείωτες αλλαγές στη φυσιολογία, την ψυχολογία και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις κάποιου.

Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη οι ηλικιωμένοι να επιλέξουν μια θρεπτική, καλά ισορροπημένη διατροφή, προκειμένου να τους δώσουν την ενέργεια και τη διατροφή που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε αυτό το στάδιο της ζωής τους.

Η διατήρηση μιας καλής διατροφής και η τακτική άσκηση καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής είναι παράγοντες που βοηθούν στην αποφυγή μη μεταδοτικών ασθενειών όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, η άνοια και θέματα ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με τον Δρ. Kremlin Wickramasinghe, Περιφερειακό Σύμβουλο της ΠΟΥ/Ευρώπης για τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και την παχυσαρκία, «η άδικη αλλά διαδεδομένη αντίληψη της ζωής μετά τα 65 είναι ένας λιγότερο δραστήριος και ουσιαστικά καθιστικός τρόπος ζωής, με μια μονότονη, ακόμη και βαρετή, καθημερινή ρουτίνα.

“Επιπλέον, είπε, «η έκθεσή μας καταδεικνύει γιατί οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι επιχειρήσεις και οι κοινότητες στην Περιφέρειά μας πρέπει να επεκτείνουν τις ευκαιρίες και να βελτιώσουν τις επενδύσεις για να υποστηρίξουν υγιείς επιλογές και, τελικά, να επεκτείνουν το προσδόκιμο υγιούς ζωής για όλους».

Πολλά άτομα συνδέουν τη φυσική κατάσταση, την τακτική άσκηση και την υγιεινή διατροφή με τη μεγάλη διάρκεια ζωής. Η σημασία της διατροφής, της άσκησης και της ευεξίας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας, τη μείωση της πιθανότητας απόκτησης ή την καλύτερη διαχείριση χρόνιων διαταραχών υγείας και την ενθάρρυνση της «υγιεινής γήρανσης», καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Η έκθεση του ΠΟΥ επισημαίνει τρία βασικά μέτρα για τους ηλικιωμένους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία τους.

Δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε εξαιρετικά επεξεργασμένα γεύματα πλούσια σε νάτριο, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι η μεσογειακή διατροφή. τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας σωματικής άσκησης, καθώς αυτό μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 28%.

Συνιστάται να συμμετέχετε σε επιπλέον ασκήσεις για τη διατήρηση της ισορροπίας και της κινητικότητας καθώς και για τη μείωση της απώλειας οστικής πυκνότητας και μυϊκής μάζας. Ακόμη πιο έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία στην ίδια ηλικιακή ομάδα κατά τριάντα πέντε τοις εκατό.

Όταν πρόκειται να είμαστε έτοιμοι για την επικείμενη δημογραφική αλλαγή, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι. Από αυτή την άποψη, η μελέτη του ΠΟΥ περιγράφει μια σειρά από λύσεις. βελτιωμένη περιφερειακή ολοκλήρωση των συστημάτων επιτήρησης της υγείας των κρατών μελών.

Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και οι κοινοτικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην πολιτική σωματικής άσκησης. Η διατροφή πρέπει να ενσωματωθεί στην ιατρική εκπαίδευση μέσω της κυβερνητικής πολιτικής. Για την κατάλληλη κατεύθυνση και βοήθεια σχετικά με τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής και τακτικής σωματικής δραστηριότητας, η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι ζωτικής σημασίας.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!