Πιτυρίδα: Ποιοι είναι οι τύποι πιτυρίδας και πως αντιμετωπίζονται;

Τι είναι η πιτυρίδα;

Η ανθρώπινη επιδερμίδα είναι το μεγαλύτερο και από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος. Η εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας, η κεράτινη όπως ονομάζεται, αποτελείται κυρίως από νεκρά κύτταρα που λειτουργούν ως φραγμός ενάντια στην αφυδάτωση των υπόλοιπων κατώτερων στοιβάδων.

Το δέρμα μας ανανεώνεται συνεχώς με την διαδικασία της απολέπισης καθημερινά, όταν όμως αυτή η διαδικασία γίνεται με πιο έντονο και γρήγορο ρυθμό τότε διακρίνουμε της λεγόμενες λευκές νιφάδες οι οποίες άλλοτε είναι κολλημένες στο τριχωτό και άλλοτε εμφανές σαν σκόνη στους ώμους και τα ρούχα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται πιτυρίδα, είναι ορατό με γυμνό μάτι και έχει αντιαισθητικό χαρακτήρα.

Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η εμφάνιση και η έξαρση της;

Ξηροδερμία: Η πιτυρίδα αυτή αποτελείται από πολύ λεπτά ξηρά σωματίδια, όπως υποδηλώνει και το όνομα της, τα οποία αποσπώνται εύκολα από το ξηρό τριχωτό της κεφαλής. Η ξηροδερμία έχει την εμφάνιση της περισσότερο το φθινόπωρο και το χειμώνα αλλά το καλοκαίρι η κατάσταση αυτή ήρεμη και εξαφανίζεται.

Σμηγματορροική δερματίτιδα: Εκδηλώνεται σε λιπαρές περιοχές στο σώμα μας όπως στο τριχωτό της κεφαλής (το οποίο είναι ορατό γύρο στο στεφάνι), ανάμεσα στη περιοχή των φρυδιών αλλά και μέσα στα φρύδια, στις πτυχώσεις της μύτης, στο εσωτερικό αλλά και στην πίσω περιοχή των αφτιών και κατά μήκος δερματικών πτυχών στον κορμό.Το πάσχων σημείο της περισσότερες φορές εμφανίζει έντονη ερυθρότητα, κνησμό αλλά και κιτρινωπές ή λευκές φολίδες.

Μύκητες: Ο μύκητας Malassezia ο οποίος κατοικεί στο τριχωτό της κεφαλής τρέφεται απο την λιπαρότητα που βρίσκεται στο θύλακα της τρίχας. Όταν αυτός πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα τότε προκαλείται έντονος κνησμός και κιτρινωπές ή λευκές φολίδες στο τριχωτό οι οποίες της περισσότερες φορές μένουν κολλημένες στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται δερματικά προβλήματα.

Στρες: Το άγχος είναι ένας σημαντικός παράγοντας εμφάνισης της πιτυρίδας και όχι μόνο. Είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση δερματικών παθήσεων αλλά και για διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Κακή υγιεινή του τριχωτού: Ο σωστός καθαρισμός του τριχωτού είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στο να μην συσσωρεύονται λιπαρά στοιχεία στο θύλακα αλλά και στο τριχωτό της κεφαλής.  

Διατροφή: Η διατροφή έχει άμεση επίδραση στην επιδερμίδα. Όταν τα γεύματα περιέχουν περισσότερα τρανς λιπαρά τότε είναι πιθανό η επιδερμίδα να εμφανίζει περισσότερη λιπαρότητα. Και έτσι όπως εμφανίζεται έντονη λιπαρότητα στο δέρμα δεν αποτελεί εξαίρεση και ο θύλακας της τρίχας, στον οποίο αν υπερ-αυξηθεί το σμήγμα τότε είναι πολύ πιθανή μια εμφάνιση πιτυρίδας.

Υπερβολική χρήση προϊόντων styling: Η παρατεταμένη χρήση επιθετικών προϊόντων ή το υπερβολικό styling ειναι υπέυθυνα για την εμφάνιση της πιτυρίδας καθώς η λακ, τα τζελ και τα έλαια συμβάλουν στην εμφάνιση της.

Τρόποι αντιμετώπισης

Η χρήση ενός αντιπιτυριδικού σαμπουάν θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση και την εξάλειψη της πιτυρίδας. Ανάλογα με το τύπο πιτυρίδας που μας απασχολεί υπάρχουν τα αντίστοιχα  αντιπιτυριδικά σαμπουάν που αποτελούν αποτελεσματική λύση για την καταπολέμηση της πιτυρίδας. Τα συστατικά που εμπεριέχονται σε αυτά είναι τέτοια που εμποδίζουν την αναπαραγωγή των μικροοργανισμών που προκαλούν την πιτυρίδα όπως για παράδειγμα η κετοκοναζόλη που είναι ένα αντιμυκητιακό συστατικό και είναι κατάλληλο για κάθε ηλικία. Το θειούχο σελήνιο που βοηθά στη διαχείριση της πιτυρίδας μειώνοντας την παραγωγή σμήγματος. Η πυριθειόνη ψευδαργύρου, η πίσσα άνθρακα, το σαλικυλικό οξύ και το έλαιο τεϊόδεντρου  που έχει αντιμυκητιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. 

  • Για να απομακρύνουμε τις νιφάδες της λιπαρής πιτυρίδας χωρίς να ερεθίσουμε το δέρμα, χρησιμοποιούμε ένα απαλό καθαριστικό προϊόν, που θα καθαρίζει σε βάθος το τριχωτό της κεφαλής και κατά μήκος τα μαλλιά. Η συχνή χρήση μπορεί να βοηθήσει την εξισορρόπηση των επιπέδων της υγρασίας του δέρματος και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δημιουργίας των κιτρινωπών νιφάδων. 
  • Για να θεραπεύσουμε τις αιτίες της ξηροδερμίας χρησιμοποιούμε ενυδατικά  καθαριστικά που να είναι ιδανικά τόσο για την ενυδάτωση του δέρματος όσο και της ίδιας της τρίχας ακόμη,  ειδικά λάδια εξειδικευμένα για την ξηρή πιτυρίδα.

Συμπέρασμα: Η πιτυρίδα δεν είναι μια ανησυχητική πάθηση, αλλά παραμένει μια αντιαισθητική κατάσταση. Έχοντας πιο σαφή εικόνα για την πιτυρίδα/ σμηγματορροική δερματίτιδα και την ξηροδέρμια της κεφαλής και πάντα με την καθοδήγηση του Φαρμακοποιού μας, θα καταφέρουμε να δράσουμε ενάντια στα συμπτώματά τους και να έχουμε ξανά ένα τριχωτό με υγιή όψη, άνεση και ευεξία.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!