Συμπτώματα Εγκυμοσύνης: 10+1 σημάδια εγκυμοσύνης πριν την καθυστέρηση!

Τα πρώτα συμπτώματα εγκυμοσύνης διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Μάλιστα συμβαίνει η ίδια γυναίκα να έχει διαφορετικά συμπτώματα στη δεύτερη εγκυμοσύνη, συγκριτικά με την πρώτη. H εµφάνιση των σηµαδιών µπορεί να είναι έγκαιρη, ή μπορεί η αναγνώριση να γίνει πολύ αργότερα. Είναι λοιπόν σηµαντικό να γνωρίζουµε τα σηµάδια αυτά που προµηνύουν την έναρξη της εγκυµοσύνης. 

Πόσο νωρίς ξεκινάνε τα συμπτώματα μίας εγκυμοσύνης;

Για μερικές γυναίκες, τα πρώιμα σημάδια της εγκυμοσύνης αρχίζουν τις πρώτες εβδομάδες μετά τη σύλληψη. 

Μια καθυστέρηση στην περίοδο είναι το πιο σημαντικό σύμπτωμα μιας εγκυμοσύνης.  Μερικές κοπέλες όμως, μπορεί να έχουμε συμπτώματα και πριν την καθυστέρηση, ακόμα και πριν ένα τεστ εγκυμοσύνης δείξει θετικό. Όλα αυτά οφείλονται, στις ορμόνες.

Η χαρακτηριστική ορμόνη που παράγεται κατά την εγκυμοσύνη είναι η β- χοριακή (β- hCG). Αυτή είναι η ορμόνη που ανιχνεύεται από τα τεστ εγκυμοσύνης και συμβάλλει και στην παραγωγή προγεστερόνης που είναι η ορμόνη που ευθύνεται για τα περισσότερα από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Η β- χοριακή αρχίζει να κυκλοφορεί στο αίμα περίπου 7- 10 μέρες μετά τη σύλληψη, αλλά φτάνει σε επίπεδα που μπορεί να ανιχνευθούν από τα τεστ εγκυμοσύνης μόνο λίγες μέρες πριν την ημερομηνία της περιόδου που θα αναμένουμε και θα έχουμε καθυστέρηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν πέρα από την καθυστέρηση;

Αυτά τα συμπτώματα δεν εξασφαλίζουν ότι υπάρχει εγκυμοσύνη. Μόνο το τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να είναι αξιόπιστο. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι είναι ένα σημάδι που μπορεί να μας οδηγήσει να κάνουμε το τεστ και να ελέγξουμε αν όντως είμαστε έγκυος. Ποια είναι αυτά;

1. Αυξημένη ούρηση.  Οι ορμονικές αλλαγές κάνουν τους νεφρούς να λειτουργούν πιο εντατικά και να αυξάνουν την παραγωγή ούρων με σκοπό το σώμα να αποβάλει  πιο εύκολα τις τοξίνες.

2. Κόπωση. Μπορεί να μας έχει κουράσει ο τρόπος ζωής, η αναμονή μιας περιόδου που δεν εμφανίζεται αλλά,  μπορεί να συνυπάρχει ένα αίσθημα πιο έντονης κόπωσης από ότι συνήθως. Υπεύθυνη για αυτό το σύμπτωμα είναι η ορμόνη προγεστερόνη, αλλά και η συνολική αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα μας.

3. Ευαισθησία και πρήξιμο σε μαστούς και θηλές. Ένα ακόμη σύμπτωμα λοιπόν, η ορμόνη προγεστερόνη προκαλεί διόγκωση στους αδένες των μαστών μας, για να προετοιμαστεί το στήθος για τον θηλασμό που θα ακολουθήσει. Φυσικό είναι λοιπόν να αισθανόμαστε λίγο πόνο ή να παρατηρηθεί μια διόγκωση ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης.

4. Ναυτία με ή χωρίς εμετούς. Δεν αισθανόμαστε όλες οι γυναίκες ναυτία και εμετούς στην αρχή της εγκυμοσύνης. Αν πρόκειται να τα έχουμε, μάλλον θα είναι πιο έντονα μετά την καθυστέρηση της περιόδου λόγω της αύξησης των ορμονών μας. Θεωρείται ότι η ναυτία οφείλεται απευθείας στην ορμόνη β- χοριακή. Η χοριακή φτάνει στα υψηλότερα επίπεδά της κάπου μεταξύ 8- 10 εβδομάδων κύησης και μετά σταδιακά πέφτει. Κάποιες γυναίκες είμαστε  πιο ευαίσθητες στην επίδραση της ορμόνης και μπορεί να αισθανόμαστε “κάπως” και πιο πριν ή και πιο μετά.

5. Δυσκοιλιότητα.  Η προγεστερόνη  προκαλεί χαλάρωση των λείων μυϊκών ινών του εντέρου και έτσι μειώνει την κινητικότητά του. Σαν αποτέλεσμα, προκαλείται κάποια μορφή δυσκοιλιότητας.

6. Πονοκέφαλοι. Αυτό το σύμπτωμα δεν είναι από τα πιο συνηθισμένα και πάλι είναι δύσκολο να το ξεχωρίσουμε αν οφείλεται σε εγκυμοσύνη ή σε άλλους παράγοντες που προκαλούν πονοκέφαλο. Πάντως, λόγω εγκυμοσύνης, η αύξηση των επιπέδων των ορμονών σε συνδυασμό με τον αυξημένο όγκο αίματος μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους.

7. Αυξημένη θερμοκρασία (δέκατα).  Μετά τη γονιμοποίηση, τα επίπεδα προγεστερόνης παραμένουν υψηλά και αυτό οδηγεί στο να εμφανίζονται “δέκατα” τα οποία θα τα παρατηρήσουμε αν παρακολουθούμε τη θερμοκρασία μας.

8. Ήπια πόνοι στην λεκάνη. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας. Μερικές φορές θυμίζουν πόνους περιόδου. Επίσης, είναι εύκολο να γίνει μπέρδεμα και με πόνους που προέρχονται από τη δυσλειτουργία του εντέρου.

9. Σταγόνες αίματος. Κάποιες γυναίκες ίσως δούμε μια μικρή ποσότητα αίματος.  Αυτή η παρουσία αίματος θα μπορούσε να είναι η αποκαλούμενη αιμορραγία εμφύτευσης. Δηλαδή ότι το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται και εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας και αυτό μπορεί να προκαλέσει μερικές σταγόνες αίματος).

10. Απέχθεια για τροφές. Ξαφνικά δεν θέλουμε να δούμε μπροστά μας το αγαπημένο μας πρωινό; Θα μπορούσε κι αυτό να είναι σημάδι εγκυμοσύνης και συνήθως σχετίζεται με τα σταδιακά αυξανόμενα επίπεδα της β- χοριακής. Μπορεί να συμβεί και το αντίθετο: γεύσεις που απεχθανόμασταν, να μας αρέσουν! Ευτυχώς, μετά το πρώτο τρίμηνο όλα αυτά τα συμπτώματα καταλαγιάζουν.

11. Εναλλαγές διάθεσης.  Αυτό είναι κάτι που δεν είναι σταθερό από γυναίκα σε γυναίκα αλλά μερικές φορές βιώνουμε μια κατάσταση που είναι οι συχνές  εναλλαγές διάθεσης,  μια πιο ευαίσθητη ψυχολογία κλπ. Και πάλι, παίζει ρόλο η προγεστερόνη και η επίδρασή της στους υποδοχείς του εγκεφάλου.

Τι ακριβώς κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης;

Είτε παρουσιάσουμε οποιαδήποτε από αυτά τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης είτε απολύτως κανένα από αυτά, ο μόνος τρόπος να διαπιστώσουμε με σιγουριά εάν είμαστε έγκυος είναι να κάνουμε ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Όλα τα τεστ εγκυμοσύνης που γίνονται στο σπίτι, ανιχνεύουν την Χοριακή Γοναδοτροπίνη (Human Chorionic Gonadotropin – HCG) μια ορμόνη που υπάρχει στα ούρα και στο αίμα. Τα επίπεδα της ορμόνης αυτής αυξάνονται σε περίπτωση εγκυμοσύνης γι’ αυτό και μπορεί να τη δείτε με το όνομα “η ορμόνη της εγκυμοσύνης ή της κύησης”.

Τα τεστ εγκυμοσύνης, ως επί το πλείστον ανιχνεύουν την εγκυμοσύνη, από μια ημέρα έως και 7 ημέρες πριν από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης. Η διαφορά στο χρόνο ανίχνευσης έχει να κάνει με το γεγονός ότι, κάποια τεστ είναι πιο ευαίσθητα στην HCG από κάποια άλλα. Μάλιστα oρισμένα τεστ εγκυμοσύνης είναι ακόμη πιο ευαίσθητα, καθώς μπορούν να ανιχνεύσουν και μία δεύτερη μορφή της “ορμόνης της κύησης”, η οποία ξεκινά να παράγεται ακόμα πιο νωρίς από την HCG.

Τα περισσότερα τεστ, πάντως, εγγυώνται 99% ακρίβεια. Βέβαια είναι σημαντικό το τεστ να γίνει με τον τρόπο που ορίζεται στο φύλλο οδηγιών, ενώ το επίπεδο της ακρίβειας μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το ποια ημέρα γίνεται το τεστ. Για παράδειγμα, την 6η ημέρα μπορεί να έχουν 50-60% ακρίβεια, την 4η ημέρα να έχουν 70-80% κ.ο.κ.

Πόσο σύντομα μπορούμε να κάνουμε τεστ εγκυμοσύνης;

Ένα τεστ εγκυμοσύνης θα μπορούσαμε να διενεργήσουμε ακόμη και πριν την καθυστέρηση περιόδου. Υπάρχουν στην αγορά αξιόπιστα τεστ εγκυμοσύνης που μας δίνουν την δυνατότητα να ανακουφιστούμε από το άγχος αναμονής των 2 εβδομάδων.  Καλό θα ήταν να μας συμβουλέψει ο Φαρμακοποιός μας για ποιο να επιλέξουμε. Χρήσιμο επίσης να γνωρίζουμε αν πρέπει να ξεκινήσουμε ή να σταματήσουμε κάποιο φάρμακο. Και τέλος, μας επιτρέπει να ενταχθούμε γρηγορότερα στον τρόπο ζωής μίας εγκύου.

Τι ακρίβεια έχουν τα τεστ εγκυμοσύνης;

Οι περισσότερες εταιρείες ισχυρίζονται ότι έχουν ακρίβεια κοντά στο 99%. Η αλήθεια είναι ότι η ακρίβεια έχει να κάνει με:

Τον τρόπο χρήσης: Πρέπει να γίνει έλέγχος της ημερομηνίας λήξης και να ακολουθήσετε τις οδηγίες χρήσης ορθά. Περιμένετε για 10 λεπτά πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε το τεστ. Έρευνες έδειξαν ότι η αναμονή 10 λεπτών έδωσε πιο ακριβή αποτελέσματα.

Τον χρόνο: Η ποσότητα της χοριακής στα ούρα αυξάνεται με τις μέρες. Όσο πιο νωρίς κάνετε το τεστ, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να ανιχνευθεί η χοριακή. Τα περισσότερα τεστ ανιχνεύουν με αξιοπιστία τη χοριακή όταν υπάρχει καθυστέρηση. Επίσης, το πρωί που τα ούρα είναι πιο πυκνά φαίνεται ότι βοηθά την αξιοπιστία του τεστ.

Το ποια/ποιες ορμόνη/ορμόνες ανιχνεύουν τα τεστ. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω τα περισσότερα τεστ ανιχνεύουν μόνο μία μορφή της ορμόνης της εγκυμοσύνης, πράγμα που τα καθιστά λιγότερα ευαίσθητα στην ανίχνευση. Υπάρχουν σκευάσματα που ανιχνεύουν 2 μορφές της ορμόνης της εγκυμοσύνης και παρέχουν σταθερή ακρίβεια στο αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα μιας ακόμη πιο πρώιμης ανίχνευσης του αποτελέσματος, σε σχέση με τα υπόλοιπα που ανιχνεύουν μία ορμόνη.

Συμπέρασμα:  Τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης θα μας οδηγήσουν να κάνουμε σύντομα το τεστ εγκυμοσύνης. Μετά από ένα θετικό αποτέλεσμα, ας μην αγχωθούμε. Κάποια τεστ εγκυμοσύνης υπόσχονται αξιόπιστα αποτελέσματα από την πρώτη μέρα καθυστέρησης. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όμως, είναι ότι σε κάποιες γυναίκες η έκκριση της ορμόνης hGG είναι πιθανό να είναι χαμηλή και μη ανιχνεύσιμη τις πρώτες μέρες καθυστέρησης, ενώ σε άλλες τα επίπεδα αυτά είναι ψηλά από την πρώτη στιγμή. 

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!