Αλόη Βέρα: Ποια είναι τα πολύτιμα οφέλη της;

Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της αλόης βέρα για το δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο, αλλά πόσοι ξέρουμε ότι έχει και άλλα πολύτιμα οφέλη για το δέρμα μας και όχι μόνο; Μπορεί να γνωρίζουμε την αλόη βέρα ως τοπικό τζελ για την καταπράυνση ηλιακών εγκαυμάτων ή άλλες δερματικές παθήσεις, αλλά αυτό το φυτό προσφέρει περισσότερα από το απλό τζελ. Ο χυμός αλόης εμφανίζεται ως πιθανή φυσική θεραπεία για πολλές κοινές παθήσεις υγείας.

Τι είναι η αλόη βέρα;

Η αλόη βέρα είναι ένα χυμώδες φυτό που τυπικά αναπτύσσεται σε ζεστά ξηρά κλίματα και στην Ελλάδα βρίσκεται σε αφθονία. Η ιδιαίτερη ικανότητά της να κατακρατεί νερό, είναι αυτή που τη βοηθάει να επιβιώνει σε ακραία καιρικά φαινόμενα ξηρασίας αλλά και υψηλών θερμοκρασιών. Τα φύλλα του φυτού της αλόης είναι παχιά και σαρκώδη και περιέχουν μια διαυγή ουσία που μοιάζει με γέλη. Αυτό το τζελ, είναι αυτό που χρησιμοποιούμε για σκοπούς περιποίησης δέρματος. 

Στην αρχαία Αίγυπτο, το τζελ αλόης χρησιμοποιείται για την ανακούφιση ορισμένων παθήσεων και ορισμένων πόνων. Η αλόη βέρα χρησιμοποιήθηκε επίσης για να καταπραΰνει τους ερεθισμούς του δέρματος.

Ποιες είναι οι ιδιότητές της;

Έχει αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ενισχύουν την επούλωση, ενυδατώνουν το δέρμα και αποτρέπουν τη γήρανση.

Τα φυτά της αλόης μπορεί να φιλοξενούν έως και 200 διαφορετικές δραστικές ενώσεις, όπως βιταμίνεςμέταλλα και αμινοξέα, που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων, όπως ελαφρά εγκαύματα, ψωρίαση και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Επίσης, περιέχει ανθρακινόνες (12 ανθρακινόνες βρίσκονται στο φλοιό της και έχουν αντιβιοτικές, βακτηριοκτόνες, αντιικές, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες), ένζυμα, λιγνίνη, σάκχαρα και σαλικυλικό οξύ

Η αλόη βέρα περιέχει καλά μελετημένες βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες Α, C και E και ψευδάργυρο. Η βιταμίνη Α είναι γνωστή για τις αναπλαστικές της ιδιότητες στα κύτταρα και χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμητολογία ως αντιρυτιδικό συστατικό. Η βιταμίνη C βοηθά να δημιουργηθεί το κολλαγόνο του δέρματος και να διατηρηθεί η καλή υγεία του. Η βιταμίνη Ε με τις αντιοξειδωτικές και αναπλαστικές της ιδιότητες προστατεύει το δέρμα.

7+1 οφέλη του τζελ αλόης για το δέρμα

Ακολουθούν μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους τα οφέλη του τζελ αλόης  μπορεί να βελτιώσουν την τρέχουσα ρουτίνα φροντίδας του δέρματος. Η αλόη βέρα δεν είναι ερεθιστική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε τύπο δέρματος.

1. Ηλιακά εγκαύματα και δερματικοί τραυματισμοί

Η αλόη βέρα καταπραΰνει τα ηλιακά εγκαύματα και τους τραυματισμούς του δέρματος αυξάνοντας τη σύνθεση κολλαγόνου και τη διασύνδεση. Αυτό βοηθά στη αποφυγή ουλών και επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Η αλόη όπως αναφέραμε περιέχει ενώσεις που ονομάζονται αλοΐνη και ανθρακινόνες, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά οφέλη που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στην προώθηση της επούλωσης. 

Προσοχή: Η αλόη βέρα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε ήπια έως μέτρια εγκαύματα πρώτου και δεύτερου βαθμού – τα πιο σοβαρά εγκαύματα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε ιατρική εγκατάσταση.

2. Μετά τον ήλιο

Oι αντιφλογιστικές και επουλωτικές ιδιότητες της, προσφέρει στην επιδερμίδα δροσιά, ενυδάτωση και απαλότητα. Αυτό την κάνει ιδανική ως After Sun. Καταπραΰνει άμεσα την ξηρότητα, τις κοκκινίλες και την αίσθηση καψίματος, χαρίζοντας στο δέρμα βελούδινη υφή. Απορροφάται άμεσα, χωρίς να αφήνει ίχνη λιπαρότητας.


3. Ενυδάτωση του δέρματος

Δεδομένου ότι η αλόη βέρα περιέχει υγραντικές ενώσεις (ουσίες που προσελκύουν νερό), θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τους ξηρούς τύπους δέρματος. Η αλόη περιέχει ειδικά βλεννοπολυσακχαρίτες, οι οποίοι δεσμεύουν την υγρασία στο δέρμα. Έχει επίσης συνεκτικά αποτελέσματα κολλώντας μεταξύ τους τα επιδερμικά κύτταρα του δέρματος που ξεφλουδίζουν, με αποτέλεσμα πιο απαλό δέρμα.

4. Εξασθένιση των μαύρων κηλίδων και των ραγάδων

Υπάρχουν δύο ενώσεις στην αλόη που μπορεί να εξαφανίσουν τις κηλίδες και τις ραγάδες: η αλοεσίνη και η αλοΐνη. Σε μια μελέτη, η αλοεσίνη εφαρμόστηκε τέσσερις φορές την ημέρα για 15 ημέρες και βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της υπερμελάγχρωσης που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία και μετά την ακμή. Μια άλλη μελέτη βρήκε ότι η αλοΐνη κατέστρεψε τα κύτταρα μελανίνης (μια υπερπαραγωγή της οποίας προκαλεί το σχηματισμό μαύρων κηλίδων) σε μελαγχρωματικά κύτταρα, εμποδίζοντας τη δραστηριότητα της τυροσινάσης, ενός ενζύμου που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή μελανίνης.

5. Διαχείριση ακμής

Η αλόη βέρα περιέχει φυσικά σαλικυλικό οξύ, άζωτο ουρίας, κινναμωμικό οξύ, φαινόλες και θείο – όλα αυτά αναστέλλουν την ανάπτυξη μυκήτων, βακτηρίων και ιών. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ικανότητες, οι οποίες καταστέλλουν το P. acnes, το βακτήριο που προκαλεί την ακμή. Το σαλικυλικό οξύ είναι επί του παρόντος ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη της ακμής, καθώς αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα από το εξωτερικό στρώμα του δέρματος και μειώνει την ερυθρότητα και τη φλεγμονή.

6. Επιβράδυνση των σημαδιών της γήρανσης

Επειδή η αλόη βέρα περιέχει βιταμίνες C και Ε, είναι λογικό ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού ελεύθερων ριζών, που είναι τα μόρια που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα, εμποδίζοντας την γήρανση. Επίσης, το σαλικυλικό οξύ που περιέχει δρα ως απαλό απολεπιστικό – και όταν αυτά τα ενοχλητικά νεκρά κύτταρα του δέρματος απομακρυνθούν, τα άλλα προϊόντα περιποίησης του δέρματός σας μπορεί να διεισδύσουν καλύτερα στην επιφάνεια και να κάνουν το έργο τους πιο αποτελεσματικά ως αποτέλεσμα.

7. Mαύροι κύκλοι

Το τζελ αλόης βέρα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των μαύρων κύκλων. Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το τζελ αλόης βέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης πρηξίματος γύρω από τα μάτια.

8. Έκζεμα και Ψωρίαση

Τα ενυδατικά αποτελέσματα της αλόης μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του ξηρού δέρματος με κνησμό που σχετίζεται με το έκζεμα. Το τζελ αλόης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Ενώ αυτή η λιπαρή μορφή εκζέματος εντοπίζεται συχνότερα στο τριχωτό της κεφαλής, μπορεί επίσης να επηρεάσει μέρη του προσώπου μας και πίσω από τα αυτιά.

Όπως και με το έκζεμα, η αλόη βέρα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής και του κνησμού από την ψωρίαση. 

Τι είναι ο χυμός αλόης;

Ο χυμός της αλόης είναι ένα πηχτό, παχύρρευστο υγρό που παρασκευάζεται από τη σάρκα του φύλλου του φυτού. Αυτό το διαυγές υγρό έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα στην ινδική, κινεζική και αιγυπτιακή παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία διάφορων καταστάσεων. Αν πάρoυμε ένα φύλλο αλόης βέρα, μπορούμε να ξεφλουδίσουμε την εξωτερική επίστρωσή του και να αφαιρέσουμε το εσωτερικό που μοιάζει με τζελ. Αυτό το βάζουμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει χυμός και μετά προσθέτουμε νερό μέχρι να πάρει την υφή που θέλουμε.

Ο χυμός αλόης είναι στην πραγματικότητα μια πλούσια πηγή βιταμινών, ιδιαίτερα Α, C και Ε, μαζί με φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), ασβέστιο και μαγνήσιο και βήτα-καροτένιο. Προτιμάται από πολλούς για το γεγονός ότι είναι μια φυτική πηγή τροφής χαμηλής θερμιδικής αξίας, καθώς και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

6+1 Οφέλη του Χυμού Αλόης

Πέρα από την εξωτερική χρήση της σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος, η πόσιμη αλόη βέρα παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.

1. Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονώδους απόκρισης του οργανισμού μας και να ανακουφίσει από πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις πάθησεις. Ο χυμός Αλόη είναι αποτελεσματικός για τη θεραπεία των φλεγμονικών παθήσεων των εντέρων.  Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα της Αλόης βοηθά στην αποτοξίνωση του εντέρου, στην ισορροπία των οξέων του στομάχου και απελευθερώνει από την δυσκοιλιότητα και τα γαστρικά έλκη.

2. Καταπραϋντική δράση για το πεπτικό σύστημα

Ο χυμός αλόης βέρα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα. Έχει καταπραϋντική δράση στο γαστρεντερικό σύστημα και μπορεί να βελτιώσει την πέψη. Ο χυμός της αλόης, που συλλέγεται με το κόψιμο των φύλλων στη ρίζα τους, έχει έντονη υπακτική και καθαρτική δράση. 

3. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Η αλόη βέρα περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων, αμινοξέων και φυτοχημικών, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις λοιμώξεις και τις ασθένειες.


4. Υγεία των ούλων και των δοντιών

Ο χυμός αλόης βέρα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των ούλων και των δοντιών. Ο χυμός αλόης και το στοματικό διάλυμα μπορούν να βελτιώσουν διάφορες οδοντικές και στοματικές παθήσεις, χάρη στις πιθανές αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες.


5. Αντιοξειδωτική προστασία

Ο χυμός αλόης βέρα περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως βιταμίνες C και E, που βοηθούν στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών και τη μείωση του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό. Επίσης, η Aloe Vera περιέχει μια σειρά ισχυρών αντιοξειδωτικών, γνωστών ως πολυφαινόλες. 


6. Μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και διαβήτης

Ένα από τα κύρια οφέλη της πόσιμης αλόης βέρα για τον οργανισμό είναι η μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και των τριγλυκεριδίων. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο το τζελ όσο και ο χυμός από την αλόη βέρα μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Έρευνα έχει βρει ότι ο χυμός αλόης βέρα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου σε άτομα με προδιαβήτη. Ωστόσο, χρειάζονται νεότερα, ισχυρότερα δεδομένα για τη διερεύνηση και την πιθανή επιβεβαίωση αυτών των πλεονεκτημάτων.

7. Απώλεια βάρους

Με βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού και κυκλοφορικού συστήματος, ενίσχυση της απορρόφησης θρεπτικών ουσιών από τον οργανισμό και συνεισφορά στην αποτοξίνωση και ενδυνάμωση του σώματος, η πόσιμη αλόη βέρα βοηθά στην αύξηση της ενέργειάς μας και στην επίτευξη ενός φυσιολογικού βάρους.

Τι πρέπει να προσέξω πριν την χρήση της;

Τζελ Αλόης

Δεδομένου ότι η αλόη βέρα είναι ένα φωτοευαίσθητο προϊόν, είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί κατά τη χρήση της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εάν δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά αλόη βέρα, καλό είναι να κάνουμε πρώτα μια δοκιμή σε μια μικρή περιοχή του δέρματος για να ελέγξουμε για τυχόν πιθανή αλλεργική αντίδραση.

Η αλόη βέρα μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, όπως διουρητικά, φάρμακα για την καρδιά, φάρμακα για τον διαβήτη και αντιπηκτικά. Εάν παίρνουμε οποιοδήποτε φάρμακο, καλό είναι να μιλήσουμε με το γιατρό μας, πριν χρησιμοποιήσουμε αλόη βέρα.

Η αλόη δεν συνιστάται για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλής η χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Εάν είμαστε έγκυος ή θηλάζουμε, καλό είναι να μιλήσουμε με το γιατρό μας πριν την χρησιμοποιήσουμε.

Χυμός Αλόης

Ο χυμός αλόης μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή παρενέργειες. Εάν έχουμε αλλεργία στην αλόη ή αν λαμβάνουμε φάρμακα, συνιστάται να συμβουλευτούμε έναν ειδικό πριν από τη χρήση του χυμού αλόης. Τα άτομα που είναι αλλεργικά στο σκόρδο, τα κρεμμύδια ή τις τουλίπες είναι πιο πιθανό να είναι αλλεργικά στην αλόη.

Επίσης, αν είμαστε έγκυος ή θηλάζουμε πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας. Η κατανάλωση χυμού αλόης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επιβλαβής για το έμβρυο. Ο χυμός αλόης δεν προτείνεται για παιδιά κάτω των 12 ετών, καθώς η ευαισθησία τους στα συστατικά της αλόης είναι υψηλή και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως διάρροια και κοιλιακούς πόνους.

Συμπέρασμα: Η αλόη βέρα με τις θεραπευτικές της ιδιότητες, σε συνδυασμό με την ενυδατική και αναζωογονητική της δράση, αποτελεί ιδανική επιλογή για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, για την προαγωγή της υγείας και τη βελτίωση της ευεξίας μας. Ας απολαύσουμε τα οφέλη αυτού του φυτού!

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!