Αποτρίχωση στο σπίτι: 8+ βήματα για να αποφύγουμε τους ερεθισμούς

Ο καιρός ανοίγει, το καλοκαίρι πλησιάζει και η σκέψη της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας έρχεται πάλι στο προσκήνιο. Έτσι, αρχίζουν οι σκέψεις για το πως θα ξεφορτωθούμε αυτό το ανεπιθύμητο βάρος. Να τα ξυρίσω, μήπως να βάλω κερί γιατί το ξυράφι μου προκαλεί ερεθισμό, ή μήπως η αποτριχωτική κρέμα είναι λιγότερο επώδυνη; Σε αυτά τα ερωτήματα λοιπόν ήρθαμε να δώσουμε λύσεις.

Αποτρίχωση με κερί

Η αποτρίχωση με κερί είναι μια από τις δημοφιλέστερες μορφές αποτρίχωσης, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ο καθένας μπορεί να την εφαρμόσει μόνος του στο σπίτι. Η διαδικασία περιλαμβάνει λιωμένο κερί και ταινίες, με τις οποίες γίνεται η αφαίρεση τριχών από μια συγκεκριμένη περιοχή. Mπορεί να γίνει στο σώμα (πόδια, χέρια, μασχάλες, πλάτη και κοιλιά), όσο και στο πρόσωπο ή το μπικίνι.

Η αφαίρεση των τριχών με κερί αποτελεί μια μέθοδο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα από τη ρίζα του. Η αποτρίχωση διαρκεί περίπου ένα-ενάμιση μήνα και το δέρμα γίνεται απαλό και λείο. Επιπλέον, με τη συνεχή χρήση του κεριού, οι τρίχες γίνονται πιο αδύναμες, πιο αραιές και αναπτύσσονται πιο αργά. Λειτουργεί δηλαδή όπως η χαλάουα, ένα φυσικό προϊόν που περιλαμβάνει ζάχαρη και μέλι.

10+1 Βήματα αποτρίχωσης με κερί για αποφυγή ερεθισμών

Εάν επιλέξουμε την αποτρίχωση με κερί, ας δούμε 11 βήματα που θα βοηθήσουν στην μείωση και στην πρόληψη των ερεθισμών.

1. Κάνουμε καλή απολέπιση χρησιμοποιώντας ένα peeling σώματος, με αυτό τον τρόπο βοηθάμε να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα και να γίνει καλύτερη εφαρμογή στην περιοχή.
2. Το διάστημα πριν την αποτρίχωση στοχεύουμε στην ενυδάτωση της περιοχής, αν δεν την ενυδατώνουμε ήδη. Αυτό θα βοηθήσει στο να μειωθεί η ξηρότητα στην περιοχή και να είναι πιο λεία και ενυδατωμένη.
3. Η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ ευαισθητοποιεί την επιδερμίδα και εντείνει τον πόνο. Γι’ αυτό καλό θα είναι να τα αποφεύγουμε πριν από την διαδικασία.
4. Πριν την αποτρίχωση απολυμάνουμε την περιοχή με μια αλκοολούχα λοσιόν. Αυτό βοηθάει στο να απομακρυνθεί η λιπαρότητα που μπορεί να υπάρχει στο δέρμα και να απομακρύνει οποιοδήποτε μικρόβιο το οποίο θα μεταφερθεί στους ανοιχτούς πόρους.
5. Πριν εφαρμόσουμε το κερί, απλώνουμε στην περιοχή μία λεπτή στρώση πούδρας. Η πούδρα θα βοηθήσει και στο να  απορροφήσει τη λιπαρότητα ή τον ιδρώτα, εάν υπάρχει εφίδρωση, και να γίνει καλύτερα η εφαρμογή του κεριού πάνω στην τρίχα.
6. Απομακρύνουμε το κερί με μία απότομη και σταθερή κίνηση στην αντίθετη φορά της τρίχας. Άμα δεν έχει φύγει κάποια τρίχα δεν επιμένουμε τοπικά στην περιοχή, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και αιμάτωμα. Είναι προτιμότερο να ξανά εφαρμόσουμε κερί στην περιοχή και να απομακρύνουμε με τον ίδιο τρόπο.
7. Μετά την αποτρίχωση βεβαιωνόμαστε ότι έχει απομακρυνθεί όλο το κερί από την περιοχή και εφαρμόζουμε ενυδατική κρέμα. Αυτό θα αποτρέψει τους ερεθισμούς και θα απαλύνει και θα ενυδατώσει την περιοχή.
8. Αποφεύγουμε να βρέξουμε την περιοχή με νερό μετά την αποτρίχωση, δηλαδή δεν κάνουμε μπάνιο η ντους μετά την αποτρίχωση. Είναι προτιμότερο να έχουμε κάνει από πριν.
9. Άμα βγούμε στον ήλιο χρησιμοποιούμε αντηλιακό, καθώς η περιοχή είναι περισσότερο εκτεθειμένη στον ήλιο και λόγω της αποτρίχωσης μπορεί να προκληθεί ευκολότερα ερεθισμός η έγκαυμα.
10. Εάν υπάρχει ήδη κάποιο έγκαυμα στην περιοχή αποφέυγουμε την αποτρίχωση.
11. Φοράμε χαλαρά και βαμβακερά ρούχα – εσώρουχα. Έτσι θα αποφευχθεί η τριβή και το αποτριχωμένο με κερί δέρμα θα αναπνεύσει, χωρίς να ερεθιστεί.

Αποτρίχωση με κρέμα

Οι κρέμες αποτρίχωσης προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με το ξυραφάκι, καθώς αφαιρούν τις τρίχες σε μεγαλύτερο βάθος, λόγω των χημικών συστατικών που περιέχουν. Πολλές γυναίκες τις προτιμούν, καθώς πρόκειται για μια ανώδυνη μέθοδο. 

Η αποτριχωτική κρέμα αποτελεί ένα προϊόν ομορφιάς που χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει τις τρίχες από το δέρμα σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Αυτή η μέθοδος αποτρίχωσης είναι γνωστή για τον ανώδυνο χαρακτήρα της και μοιάζει πολύ με το ξύρισμα. Η χρήση της αποτριχωτικής κρέμας δεν περιορίζεται από το μήκος των τριχών, γεγονός που προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή της σε σχέση με άλλες μεθόδους, όπως η αποτρίχωση με κερί.

Η χρήση της κρέμας είναι απλή. Απλώνουμε μια λεπτή στρώση κρέμας πάνω στην περιοχή που θέλουμε να αποτριχώσουμε, βεβαιώνοντας ότι καλύπτουμε πλήρως τις τρίχες. Στη συνέχεια, αφήνουμε την κρέμα να δράσει για περίπου 5 λεπτά και, μετά, αφαιρούμε την κρέμα με μια σπάτουλα, ακολουθώντας την αντίθετη κατεύθυνση της τρίχας, όπως κατά το ξύρισμα. Τέλος, ξεπλένουμε καλά το δέρμα με νερό για να αφαιρέσουμε τα υπολείμματα της κρέμας.

8 Βήματα αποτρίχωσης με κρέμα για αποφυγή ερεθισμών

Εάν το κερί μας φαίνεται επώδυνο και θέλουμε να διαφύγουμε σε κάτι πιο ανώδυνο, όπως είναι η αποτριχωτική κρέμα, εδώ είναι 8 βήματα που θα μας λύσουν τις απορίες.

1. Πριν χρησιμοποιήσουμε την κρέμα, κάνουμε ένα patch test σε κάποιο σημείο του σώματος, για να ελέγξουμε εάν έχχουμε κάποια αλλεργία στα συστατικά της κρέμας.
2. Δεν τοποθετούμε την κρέμα σε βρεγμένο δέρμα. Οι περισσότερες κρέμες χρησιμοποιούνται σε στεγνή επιδερμίδα.
3. Χρησιμοποιούμε κάποιο πίλινγκ για να κάνουμε απολέπιση στην επιδερμίδα και να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα.
4. Εάν θέλουμε να κάνουμε αποτρίχωση στο πρόσωπο και στο μπικίνι χρησιμοποιούμε ειδική κρέμα για τις περιοχές. Δεν χρησιμοποιούμε την κρέμα που προορίζεται για το σώμα σε περιοχές με μεγαλύτερη ευαισθησία για να μην προκαλέσουμε κάποιο ερεθισμό.
5. Εάν χρησιμοποιήσουμε την αποτριχωτική κρέμα και για το μπικίνι, αποφέυγουμε την ευαίσθητη περιοχή χρησιμοποιώντας την μόνο στο τριγωνικό μέρος, καθώς δεν ενδείκνυται για την ευαίσθητη περιοχή και μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα και ερεθισμό. 
6. Μετά την αφαίρεση της αποτριχωτικης κρέμας, ξεπλένουμε πολύ καλά την περιοχή για να μην αφήσουμε κάποιο υπόλειμμα κρέμας και συνεχίζει να δρα.
7. Μπορούμε να συνεχίσουμε κανονικά με το μπάνιο μας.
8. Στο τέλος σκουπίζουμε πολύ καλά το δέρμα μας και εφαρμόζουμε κάποια ενυδατική κρέμα για να μαλακώσουμε και να ενυδατώσουμε την επιδερμίδα μας. 

Αποτρίχωση με ξυράφι

Το κλασικό ξυραφάκι, είναι η πιο γνωστή και απλή μέθοδος αποτρίχωσης. Και αυτό οφείλεται στα πλεονκετήματα που παρουσιάζει.

  • Είναι γρήγορο και ευέλικτο. Μπορούμε να αφαιρέσουμε την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα από οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας σε λίγα λεπτά.
  • Απαιτεί ελάχιστη προετοιμασία και απλό εξοπλισμό. Με ένα απλό ξυραφάκι και μια κρέμα/τζελ ξυρίσματος μπορούμε να ξεκινήσουμε.
  • Προσφέρει μια ανώδυνη μέθοδο αφαίρεσης τριχών, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί και να αποφεύγουμε απότομες και έντονες κινήσεις.
  • Είναι οικονομικό και εύκολα προσβάσιμος παντού, γεγονός που το καθιστά πρακτική επιλογή.

9 Βήματα αποτρίχωσης με ξυράφι για αποφυγή ερεθισμών.

Ένα επιλέξουμε σαν τρόπο αποτρίχωσης τη χρήση ξυραφιού, αλλά έχουμε κουραστεί από τους ερεθισμούς που μπορεί να μας προκαλεί η χρήση του, ορίστε 9 βήματα που θα μας λύσουν τα χέρια!

1. Ξεκινάμε με ένα ζεστό μπάνιο και επιλέγουμε να εφαρμόσουμε το ξυράφι στο τέλος του μπάνιου μας. Το ζεστό νερό θα βοηθήσει να μαλακώσει το δέρμα και να ανοίξουν οι πόροι.

2. Κάνουμε καλή απολέπιση την περιοχή χρησιμοποιώντας κάποιο πίλινγκ σώματος. Αυτό βοηθάει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και στη λείανση του δέρματος

3. Χρησιμοποιούμε αφρό ξυρίσματος και όχι σαπούνι για την αποτρίχωση. Αυτό βοηθάει καλύτερα στην απομάκρυνση των τριχών, καθώς δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ με το δέρμα και είναι δυσκολότερο να προκληθεί κάποιο κόψιμο ή ερεθισμός.

4. Δεν δοκιμάζουμε να εφαρμόσουμε ξυράφι σε στεγνή περιοχή. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα κοψίματος και ερεθισμού, καθώς η περιοχή είναι στεγνή και δεν έχει κάπου να κυλήσει με ευκολία το ξυράφι.

5. Ακολουθούμε κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και να απομακρυνθούν όλες οι τρίχες και να υπάρξει ένα λείο αποτέλεσμα

6. Ξεπλένουμε με κρύο νερό την περιοχή. Αυτό βοηθά στο να κλείσουν οι πόροι και να μην προκληθεί ερεθισμός

7. Αποφεύγουμε το ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος και στο ξέπλυμα της περιοχής. Το ζεστό νερό μπορεί να προκαλέσει υπεραιμία στην περιοχή και δεν βοηθάει στο να κλείσουν οι πόροι.

8. Μετά την αποτρίχωση με ξυράφι δεν σκουπίζουμε επιθετικά την περιοχή. Χρησιμοποιούμε καθαρή πετσέτα με ταμποναριστές κινήσεις, για να απομακρύνουμε το νερό και να στεγνώσουμε την περιοχή.

9. Εφαρμόζουμε ενυδατική κρέμα αμέσως μετά το ξύρισμα, για να ενυδατώσουμε την περιοχή και να αποτρέψουμε τους ερεθισμούς.

Συμπέρασμα

Σημαντικό είναι όποια αποτριχωτική μέθοδο και να επιλέξουμε, να κάνουμε σωστή προετοιμασία του δέρματος. Τόσο η σωστή απολέπιση όσο και η καλή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντικά για τις περιόδους που το δέρμα δέχεται περισσότερες επεξεργασίες. 

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!