Κουρκουμάς: Το θαυματουργικό μπαχαρικό και τα 10+1 οφέλη του στην υγεία μας!

Ο κουρκουμάς ή αλλιώς τουρμέρικ, είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται συνήθως στην ασιατική κουζίνα, ιδιαίτερα σε ινδικά πιάτα, αλλά κερδίζει επίσης δημοτικότητα στον δυτικό κόσμο λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων του για την υγεία. Φτιάχνεται από τη ρίζα του φυτού κουρκουμά και έχει ζεστή, πικρή γεύση και ζωηρό κίτρινο χρώμα.

Ένα από τα ενεργά συστατικά του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τα περισσότερα οφέλη για την υγεία. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά!

  1. Αντιφλεγμονώδη δράση: Η κουρκουμίνη έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθιστώντας την μια αποτελεσματική θεραπεία για τη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα. Μπλοκάροντας την παραγωγή κυτοκινών και ενζύμων, τα οποία εμπλέκονται στην ανάπτυξη αυτών των καταστάσεων, η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στις αρθρώσεις, προστατεύοντας παράλληλα τον χόνδρο. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου και στη βελτίωση της κινητικότητας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της λειτουργίας των αρθρώσεων.
  2. Αντιοξειδωτική δράση: Η κουρκουμίνη είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να προστατεύσει το σώμα από το οξειδωτικό στρες. Εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, που γερνάνε τα κύτταρα, η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας και στη συνολική βελτίωση της υγείας.
  3. Υγεία της καρδιάς και χοληστερίνη: Η κουρκουμίνη έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας τη φλεγμονή, βελτιώνοντας τη λειτουργία του ενδοθηλίου (την εσωτερική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων) και μειώνοντας το οξειδωτικό στρες. Επιπλεον, ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη εμποδίζουν την οξείδωση της χοληστερόλης, προλαμβάνοντας έτσι το σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες. Μπορούν να μειώσουν την «κακή» LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και ως αποτέλεσμα να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
  4. Διαβήτης: Βελτιώνουν τον μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα και ενδεχομένως να μειώσουν τις επιπτώσεις του διαβήτη στο σώμα.
  5. Πρόληψη του καρκίνου: Η κουρκουμίνη έχει βρεθεί ότι λειτουργεί ως παράγοντας πρόληψης του καρκίνου, λόγω της ικανότητάς της να προκαλεί κυτταρικό θάνατο στα καρκινικά κύτταρα, να αναστέλλει την αγγειογένεση (το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τους όγκους) και να μειώνει τη φλεγμονή. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί επίσης να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της συμβατικής χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας στη θεραπεία του καρκίνου.
  6. Ήπατοπροστατευτική δράση: Προστατεύει το συκώτι από τις βλαβερές τοξίνες (μελέτη σε αρουραίους) και βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης περισσότερου λίπους στο συκώτι.
  7. Υψηλός πυρετός: Μειώνει  τα συμπτώματα του υψηλού πυρετού, όπως συμφόρηση μύτης, κνησμός, καταρροή κ.ά.
  8. Αντιμυκητιακό: Ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη μπορούν να διαταράξουν τις κυτταρικές μεμβράνες των μυκήτων και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με αντιμυκητησιακά φάρμακα για καλύτερα αποτελέσματα.
  9. Ομαλή πέψη: Ο κουρκουμάς εκτός του ότι προσδίδει γεύση στο φαγητό, βοηθάει και στην πέψη αυτού. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των φλεγμονών στο έντερο, καθώς και στη διαπερατότητα αυτού, δυο παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της πέψης. Ενώ τα τελευταία χρόνια διερευνάται και η συνεισφορά του στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
  10. Λειτουργία του εγκεφάλου: Η κουρκουμίνη έχει βρεθεί ότι έχει δυνατότητα στη θεραπεία νευρολογικών καταστάσεων, όπως στη νόσος του Αλτσχάιμερ και στη κατάθλιψη. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία, καθώς και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Πιστεύεται ότι η ικανότητα της κουρκουμίνης να διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό την καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματική στη θεραπεία καταστάσεων που σχετίζονται με τον εγκέφαλο.
  11. Παχυσαρκία: Ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη μπορεί να αναστείλουν τη φλεγμονώδη οδό που εμπλέκεται στην παχυσαρκία και μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σωματικού λίπους.

Συμπερασματικά, ο κουρκουμάς είναι ένα ευέλικτο μπαχαρικό που έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Από τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και την κατάθλιψη έως τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, ο κουρκουμάς είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε δίαιτα. Είτε το χρησιμοποιείτε στη μαγειρική ως μπαχαρικό, είτε ως συμπλήρωμα διατροφής, είτε και τα δύο, η ενσωμάτωση του κουρκουμά στη ρουτίνα σας είναι ένας απλός και νόστιμος τρόπος για να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!