Πως καταλαβαίνουμε μια εγκυμοσύνη πριν από το τεστ κυήσεως

Μήπως είσαι έγκυος; Το τεστ εγκυμοσύνης είναι η απόδειξη. Ωστόσο, μπορείτε να μάθετε ότι είστε έγκυος πριν καν «παραλείψετε» μια περίοδο. Τα συμπτώματα και οι δείκτες πρώιμης εγκυμοσύνης μπορεί να ξεκινήσουν για ορισμένες γυναίκες ήδη από τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση.

Τα συμπτώματα που μπορείτε να περιμένετε, όπως ναυτία, ευαισθησία στο στήθος, αποπροσανατολισμός και αλλαγές διάθεσης, παρατίθενται παρακάτω.

Κλασικά σημάδια εγκυμοσύνης

Οι πρώιμες ενδείξεις εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν: Πόνο στο στήθος και πρήξιμο εκτός από μια «έλλειψη» περιόδου. Στην αρχή της εγκυμοσύνης, οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα σας μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία ή τον ερεθισμό των μαστών σας στην αφή. Επιπλέον, μπορείτε να έχετε μεγαλύτερο και βαρύτερο μέγεθος στήθους από ό,τι στις πολύ πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Ασθένεια — είτε με ή χωρίς εμετό. Η πρωινή ναυτία μπορεί να ξεκινήσει τρεις εβδομάδες μετά τη σύλληψη και μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας. Οι ορμόνες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι κρίσιμες, ακόμη και αν η ακριβής αιτία της πρωινής ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι άγνωστη. Επιπλέον, οι μυρωδιές που προηγουμένως δεν σας ενοχλούσαν μπορεί ξαφνικά να σας προκαλέσουν ανησυχία εάν είστε έγκυος.

Πιο συχνή ούρηση. Θα μπορούσατε να βρείτε τον εαυτό σας να χρησιμοποιεί την τουαλέτα πολύ πιο συχνά από το κανονικό.

Κούραση. Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της πρώιμης εγκυμοσύνης είναι η κόπωση. Τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε υπνηλία περισσότερο από το συνηθισμένο.

Αυξημένη όρεξη για ορισμένα γεύματα και αποστροφή για άλλα. Μπορεί να έχετε ξαφνική πείνα για συγκεκριμένα γεύματα όταν είστε έγκυος. Η λαχτάρα για φαγητό είναι ένα αρκετά τυπικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Αυτές οι διατροφικές επιλογές μπορεί να προκληθούν από ορμονικές αλλαγές, όπως η πλειονότητα των άλλων συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης.

Πρόσθετα σημάδια εγκυμοσύνης

Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης μπορεί περιστασιακά να είναι λιγότερο αισθητά ή πολύ γνωστά. • Ήπια αιμορραγία μπορεί επίσης να εμφανιστεί εάν είστε έγκυος. Ένας από τους πρώιμους δείκτες εγκυμοσύνης μπορεί περιστασιακά να είναι μια μικρή ποσότητα κολπικής αιμορραγίας. Ονομάζεται «αιμορραγία εμφύτευσης», αυτό συμβαίνει 10 έως 14 ημέρες μετά τη σύλληψη, όταν το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας. Αυτή η αιμορραγία συχνά διαρκεί μόνο λίγες ημέρες και λαμβάνει χώρα εντός κανονικών ημερών περιόδου.

Εξαιτίας αυτού, πολλές γυναίκες πιστεύουν λανθασμένα ότι βιώνουν μια πολύ ελαφριά περίοδο όταν στην πραγματικότητα είναι έγκυες. Στην πραγματικότητα, η αιμορραγία κατά την εμφύτευση είναι πολύ λιγότερο έντονη από την έμμηνο ρύση.

Πόνοι. Στην αρχή της εγκυμοσύνης, ορισμένες γυναίκες αισθάνονται έναν μικρό πόνο (κράμπες) στη μήτρα.

Αλλαγές στη διάθεση. Όταν μείνετε έγκυος για πρώτη φορά, το σώμα σας βιώνει μια «πλημμύρα» χημικών ουσιών που μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε ξέφρενη και ασυνήθιστα συναισθηματική.

Ιλιγγος. Οι αρτηρίες του αίματος σας διαστέλλονται ενώ είστε έγκυος, γεγονός που μειώνει την αρτηριακή σας πίεση. Ως εκ τούτου, μπορείτε να αισθανθείτε συχνή ζάλη.

Δυσκοιλιότητα. Το πεπτικό σας σύστημα επιβραδύνεται ως αποτέλεσμα ορμονικών διακυμάνσεων, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα.

Επίσης, η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σας – δηλαδή η θερμοκρασία που έχετε όταν ξυπνάτε το πρωί – θα μπορούσε να σας δώσει μια ένδειξη ότι είστε έγκυος. Αμέσως μετά την ωορρηξία, η βασική θερμοκρασία του σώματός σας αυξάνεται ελαφρώς και παραμένει εκεί μέχρι την επόμενη περίοδο. Εάν η βασική θερμοκρασία του σώματός σας έχει αυξηθεί για περισσότερο από δύο εβδομάδες και την παρακολουθείτε σε όλη σας τη ζωή για να προσδιορίσετε πότε έχετε ωορρηξία, μπορεί να είστε έγκυος.

Αλήθεια έχεις μωρό;

Δυστυχώς, δεν είναι όλα αυτά τα συμπτώματα και οι δείκτες αποκλειστικά στην εγκυμοσύνη. Μερικά μπορεί να είναι μόνο σημάδι ασθένειας ή αρχής της εμμήνου ρύσεώς σας. Το ίδιο ισχύει και για να μείνετε έγκυος χωρίς να εμφανίσετε κανένα από αυτά τα σημάδια.

Ίσως χρειαστεί να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι εάν «παραλείψετε» την περίοδό σας ή παρατηρήσετε κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα. Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό. Μόλις επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη σας, μπορεί να αρχίσετε να λαμβάνετε την κατάλληλη προγεννητική φροντίδα.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!