Τι πρέπει να προσέχει μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη

Είναι σημαντικό να γνωρίζει μια γυναίκα πως μπορεί να φροντίσει τον εαυτό της στην εγκυμοσύνη. Οι προϋποθέσεις που χρειάζεται να πληροί η διατροφή της, τα συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να λαμβάνει, η επιτρεπόμενη φυσική της άσκηση καθώς και η σεξουαλική δραστηριότητα κατά την κύηση είναι συχνά ερωτήματα που απασχολούν μια έγκυο και χρειάζεται να συζητήσει με τον γιατρό της για εξατομικευμένη καθοδήγηση.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την διατροφή

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η διατροφή της γυναίκας πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά καθώς αυξάνονται κατά πολύ οι ανάγκες για να μπορεί να τραφεί τόσο το έμβρυο όσο και η ίδια.

Μια ισορροπημένη σε φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνη διατροφή είναι η απάντηση. Μια καλή επιλογή είναι να προστεθούν στο διαιτολόγιο και τα δημητριακά τα οποία συνιστούν μια καλή πηγή φυτικών ινών ενώ παράλληλα είναι χαμηλά σε θερμίδες και ζάχαρη.

Τα θαλασσινά περιέχουν επίσης σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του εμβρύου, ωστόσο, είναι καλύτερο να επιλέγονται εκείνα που είναι χαμηλά σε περιεκτικότητα υδράργυρου.

Το πόσα κιλά πρέπει να πάρει μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη εξαρτάται από το πως ήταν το σώμα της πριν την εγκυμοσύνη και μπορεί να το ελέγξει με το γιατρό της.

Συμπληρώματα διατροφής και λήψη φαρμάκων

Το καλύτερο είναι να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο τα φάρμακα στην εγκυμοσύνη. Πριν από οποιαδήποτε λήψη φαρμάκου συστήνεται η επικοινωνία της εγκύου με τον γιατρό της. Ακόμα και αν πρόκειται για φάρμακα που δεν είναι απαραίτητη η συνταγογράφηση τους όπως η ασπιρίνη ή τα φαρμακευτικά βότανα.

Οι αυξημένες ανάγκες για πρόσληψη σιδήρου και η ανάγκη για συμπληρώματα είναι ακόμα ένα θέμα που πρέπει να τεθεί σε συζήτηση με τον γιατρό.

Επιτρεπόμενη σωματική άσκηση

Η περίοδος της εγκυμοσύνης φέρνει ανησυχία στην γυναίκα για το αν πρέπει να συνεχίσει τις δραστηριότητες που συνήθιζε και πριν από αυτήν. Ωστόσο οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τις ασχολίες τους.

Ιδανικές επιλογές άθλησης είναι το κολύμπι και το γρήγορο περπάτημα αλλά και πιο έντονες δραστηριότητες όπως το τρέξιμο επιτρέπονται με περισσότερη προσοχή.

Σεξουαλική δραστηριότητα

Η σεξουαλική επιθυμία αυτή την περίοδο δεν μένει ανεπηρέαστη αφού μπορεί να υπάρξει αύξηση η μείωσή της. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ασφαλής εφόσον υπάρχει εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές. Περιπτώσεις που χρειάζεται να αποφεύγεται είναι όταν υπάρχει αιμορραγία, πόνος, διαρροή αμνιακού υγρού ή συσπάσεις της μήτρας.

Εκδρομές και ταξίδια

Οι εκδρομές και τα ταξίδια σε μια ομαλή κύηση δεν απαγορεύονται όμως είναι σημαντικό μια έγκυος πριν προβεί σε οποιαδήποτε απόδραση να συμβουλευτεί τον γιατρό της καθώς μπορεί να της δώσει χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλεια της μετακίνησής της.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση