Ακτινοβολία UVA & UVB: Σε τι διαφέρουν και πώς επηρεάζουν το δέρμα μας;

Ο Ήλιος είναι ο αστέρας του ηλιακού µας συστήµατος και το λαµπρότερο σώµα του ουρανού. Είναι ζωογόνος και έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία µας αλλά και στον πλανήτη. Βέβαια όλοι γνωρίζουµε ότι είναι σηµαντικό να προστατευόµαστε από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ποια είναι όµως η διαφορά µεταξύ UVA και UVB ακτινοβολίας και πώς επηρεάζουν το δέρµα µας; 

Ηλιακή Ακτινοβολία

Η ηλιακή ακτονοβολία αποτελείται από την υπεριώδη ακτινοβολία, το ορατό φως και την υπέρυθρη ακτινοβολία. Η υπεριώδης ακτινοβολία (ακτίνες UV), είναι µέρος του ηλεκτροµαγνητικού φάσµατος, που εκπέµπεται από τον ήλιο και διαιρείται σε τρεις τύπους UVA ,UVB και UVC. 

Το ποσοστό της ακτινοβολίας που διαπερνά την ατμόσφαιρα είναι λιγότερο από το 2,5%. Το φως που φθάνει στην γήινη επιφάνεια αποτελείται κατά 90% από UVA και κατά 10% από UVB, ενώ ο τρίτος τύπος, η UVC, δεν μας επηρεάζει καθώς απορροφάται από τη στοιβάδα του όζοντος.

Η ακτινοβολία που θα φτάσει σε μας ποικίλλει αναλόγως των μεταβολών στην ατμοσφαιρική απορρόφηση, την ώρα της ημέρας, το γεωγραφικό πλάτος, το υψόμετρο, την κάλυψη του ουρανού με σύννεφα και την εποχή.

Τι είναι η UVA ακτινοβολία;

Αυτή η ακτινοβολία, που είναι γνωστή και ως φως µεγάλου κύµατος, κυµαίνεται στο κενό µεταξύ 315 και 400 νανόµετρα. Οι ακτίνες UVA αντιπροσωπεύουν ποσοστό µεγαλύτερο από το 95% της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης, είναι παρούσες όλο το χρόνο και διεισδύουν αρκετά κάτω από τις επιφανειακές στοιβάδες του δέρµατος. Είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση του δέρµατος, (A από το Aging, δηλαδή γήρανση) επειδή διαπερνούν την επιδερµίδα, καταστρέφοντας τα κύτταρα που βρίσκονται βαθύτερα και παράγουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη.

Και δυστυχώς, ενώ πιστεύουµε ότι το ηλιοκαµένο δέρµα µας χαρίζει χρόνια, στην ουσία συντελεί στη φωτογήρανση. Οι πανάδες, οι ρυτίδες, οι δυσχρωµίες του δέρµατος, η χαλάρωση, η τραχύτητα, οφείλονται κυρίως στις ακτίνες UVA καθώς και για το 35% των καρκίνων του δέρµατος. Επιπλέον, η UVA ακτινοβόλια προκαλεί περισσότερες βλάβες στα εσωτερικά τµήµατα του µατιού, ιδίως στον αµφιβληστροειδή χιτώνα και το κεντρικό τµήµα του, την ωχρά κηλίδα και ένα άλλο πράγµα που πρέπει να θυµάστε είναι ότι οι ακτίνες UVA  διαπερνούν το γυαλί, κάτι το οποίο δεν µπορούν να κάνουν οι ακτίνες UVB. Εάν τα παράθυρα δεν είναι ειδικά επεξεργασµένα για να φιλτράρουν την ακτινοβολία UVA, η επιδερµίδα σας απειλείται ακόµα και όταν απλά κάθεστε στο αυτοκίνητό σας ή εργάζεστε δίπλα στο παράθυρο.

Τι είναι η UVΒ ακτινοβολία;

Αυτή η ακτινοβολία κυµαίνεται στο κενό µεταξύ 280 και 315 νανόµετρα. Φτάνει σε µικρότερα ποσά στην επιφάνεια της γης λόγω της απορρόφησης µεγάλου µέρους της από τη στοιβάδα του όζοντος, και πάλι όµως αρκεί για να προκαλέσει ζηµιά. Αυτή προκαλεί το µαύρισµα, αλλά µπορεί να γίνει επικίνδυνη. Οι ακτίνες UVB µένουν στην επιφάνεια της επιδερµίδας και παράγουν τη µελανίνη.  

Η δράση τους είναι πιο έντονη το καλοκαίρι, κυρίως τις µεσηµβρινές ώρες και προκαλούν τα εγκαύµατα (Β από το Burn, δηλαδή έγκαυµα). Ευθύνονται για τους περισσότερους καρκίνους του δέρµατος, ιδιαίτερα επειδή η δράση τους έχει συσσωρευτική ιδιότητα από χρόνο σε χρόνο. Επειδή αντανακλούνται στο νερό και στο χιόνι χρειάζονται κι εκείνες προστασία όλο το χρόνο. Προκαλεί επίσης βλάβες στα βλέφαρα καθώς και στα εξωτερικά τµήµατα του µατιού (δηλαδή στον κερατοειδή χιτώνα και τον φακό), επειδή αυτά την διηθούν για να προστατεύσουν το εσωτερικό του µατιού.  

Συμπέρασμα

Φυσικά, ο ήλιος έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισµό µας αλλά, από την άλλη πλευρά, καλό είναι να λαµβάνουµε ορισµένες προφυλάξεις για να επωφεληθούµε από αυτόν ενώ παράλληλα να προστατευόµαστε από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η χρήση αντηλιακού όλο το χρόνο είναι ένας πολύ σηµαντικός τρόπος πρόληψης, εφαρµόζοντας το µισή ώρα πριν την έκθεσή µας στον ήλιο, ενώ θα πρέπει να ανανεώνεται τουλάχιστον κάθε 1 – 2 ώρες, ανάλογα τον αντηλιακό δείκτη, στην πόλη ή ακριβώς µετά από κάθε βουτιά. Ανακαλύψτε στο Heals.gr τεράστια ποικιλία αντηλιακών προϊόντων και προμηθευτείτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας και στην επιδερμίδα σας!

ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!