Δυσθρεψία: Ανάγκη για ενημέρωση

Η δυσθρεψία εμφανίζεται όταν η ποσότητα σε θερμίδες, πρωτεΐνες και  θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνονται από την διατροφή δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. Οι αιτίες που μπορεί να ευθύνονται γι’ αυτήν τη κατάσταση είναι πολλές και μπορεί να αφορούν στη ποσότητα πρόσληψης της τροφής (έλλειψη) ή στις αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια, πρωτεΐνες ή εξαιτίας μιας λοίμωξης, ενώ η τροφή που προσλαμβάνεται μένει ίδια ή μειώνεται, ώστε αυτό να οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Η δυσθρεψία αφορά πολλούς ανθρώπους εκ των οποίων  είναι ενήλικες, άρρωστοι και ηλικιωμένοι. Προχωράει σταδιακά με αποτέλεσμα τα άτομα να γίνονται αδύναμα από την πρώτη στιγμή κιόλας. Η αδυναμία είναι κλινικό σύνδρομο φανερώνει μείωση της σωματικής ικανότητας και προσαρμογής του ατόμου σε δύσκολες καταστάσεις.

Η αδυναμία εδραιώνεται με τους παράγοντες που συνδέονται με την ηλικία, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, την ανεπάρκεια διατροφικών συστατικών, τις χρόνιες ασθένειες ή το περιβάλλον που έχει ως αποτέλεσμα την Σαρκοπενία (σοβαρή απώλεια μυϊκής μάζας), αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (με αποτέλεσμα τη συχνή ασθένεια), αναιμία, ανορεξία, οστεοπόρωση, υπεργλυκαιμία.

Η ευπάθεια θεωρείται η μείωση των ικανοτήτων προσαρμογής του οργανισμού δηλαδή δυσκολία στην κίνηση, μειωμένη αντοχή και δύναμη, εξάντληση, κίνδυνος πτώσης, σύγχυση στη σκέψη και δυσκολία συγκέντρωση.

Ωστόσο, επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους.  Η γήρανση είτε είναι φυσιολογική, είτε είναι παθολογική είναι διαδικασία που αλλάζει την κατάσταση της υγείας του ατόμου. Όμως, αυτό δεν είναι δεδομένο ότι όλα τα ηλικιωμένα άτομα θα νοσήσουν από δυσθρεψία εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας τους.

Περισσότερο από το 60% του ηλικιωμένου πληθυσμού είναι ακμαίο με αποτέλεσμα να μην νοσεί και να έχει τις ίδιες ανάγκες με αυτές του υπόλοιπου ενήλικου πληθυσμού. Τα άτομα τα οποία έχουν μεγαλύτερη φυσική φθορά που είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων η επανάκαμψη τους κρίνεται δύσκολη έως και αδύνατη και αποτελούν περίπου το 20% του ηλικιωμένου πληθυσμού.

Επιπλέον, άλλη μια ομάδα ηλικιωμένων είναι αυτοί με απώλεια αυτονομίας που σχετίζεται με επιπλοκές μακροπρόθεσμα. Η διάγνωση της δυσθρεψίας επιβεβαιώνεται με επιπλέον αιτιολογικά κριτήρια εκτός από την απώλεια βάρους σε άτομα άνω των 65 χρονών, όπως: ​

  1. Ύπαρξη φλεγμονής λόγω οξείας ή χρόνιας πάθησης​
  2. Μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών λόγω ασθένειας ​
  3. Μειωμένη πρόσληψη τροφής το τελευταίο διάστημα (1-2 βδομάδες)

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης παγκοσμίως.  Ωστόσο, αυτό το προσδόκιμο επιβίωσης δεν εγγυάται ότι θα είναι με καλή υγεία εφόσον αυτή η κλίμακα έχει εμφανίσει τα τελευταία χρόνια πτωτική τάση. 

Επομένως, είναι αναγκαίο η παράταση ζωής να είναι χωρίς ανικανότητα. Η αντιμετώπιση των παραγόντων που προκαλούν δυσθρεψία είναι αναγκαία ώστε να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής χωρίς ευπάθεια. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατάσταση αδυναμίας προηγείται της εξάρτησης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι αναστρέψιμη αρκετές φορές.

Γενικά, μιλώντας για την αντιμετώπιση- θεραπεία της δυσθρεψίας θα στοχεύσουμε και πάλι στο όσο το δυνατόν καλύτερη και πληρέστερη διατροφή. Που ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τις απαιτήσεις και ελλείψεις που έχει ο κάθε οργανισμός θα διαμορφωθεί μια ειδική διατροφή προκειμένου να καλύψει καλύτερα τις ανάγκες του οργανισμού.

Πηγές:

  1. Τι είναι δυσθρεψία & ευπάθεια – Nutricia Medical

2. Δυσθρεψία: Τι είναι, τα συμπτώματα και η θεραπεία

https://newshealth.gr

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!