Να προτιμήσω λάστιχα, βαράκια ή kettlebells στη προπόνησή μου

Υπάρχουν περισσότεροι από έναν τρόπο να γυμνάσεις το σώμα σου, πάντα ανάλογα με τις δικές σου προτιμήσεις και την διάθεση σου. Η αερόβια προπόνηση, η γιόγκα, η διαλειμματική προπόνηση και η άρση βαρών, για παράδειγμα αποτελούν διαφορετικές μορφές άσκησης, όμως δεν παύουν να αποτελούν ένα αποτελεσματικό μέσο για να κινήσετε το σώμα σας και να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση και μια άρτια εικόνα για το σώμα σας.

Σας αρέσει να τρέχετε; Μπορείτε να το κάνετε αυτό σε υπαίθριο χώρο ή σε έναν  διάδρομο. Σας αρέσει η γιόγκα; Δοκιμάστε την υπό τις μορφές Ashtanga, Bikram, Vinyasa. Προτιμάτε να σηκώνετε βάρη; Μπορείτε να επιλέξετε από μια ποικιλία εργαλείων προπόνησης δύναμης, από μπάρα μέχρι και λάστιχα. Ανακαλύψτε ποια μορφή αποτελεί κίνητρο για εσάς και ξεκινήστε την!

Ας δούμε λοιπόν τις διαφορές και τα στοιχεία τριών διαφορετικών δημοφιλών εργαλείων προπόνησης, των dumbbells, των Kettlebells και των λάστιχων.

Βαράκια

Σκεφτείτε έναν αλτήρα σαν μια μικρή μπάρα που μπορείτε να κρατήσετε στο ένα χέρι. Η φορητότητά του είναι χρήσιμη, είτε ασκείστε στο γυμναστήριο είτε στο σπίτι, και χρησιμοποιείται με απλό και εύκολο τρόπο.

Οι αλτήρες είναι ο πιο αποτελεσματικός εξοπλισμός με την δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων, όταν οι στόχοι της φυσικής μας κατάστασης περιλαμβάνουν αύξηση του φορτίου και της έντασης σε σταθερή βάση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα προπόνησης και να συνδυαστούν και με άλλες μορφές άσκησης, επιφέροντας επιθυμητά αποτελέσματα.

Ακόμα και με την άσκηση μέσα στο νερό τα βαράκια αυτού του τύπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της μυικής δύναμης, σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται οι ασκούμενοι μας.

Δύναται, να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο σε απλές ασκήσεις μονοαρθρικές (εμπλέκουν μια άρθρωση), όπως οι κάμψεις δικεφάλων, αλλά και σύνθετες πολυαρθρικές (εμπλέκονται περισσότερες από μια αρθρώσεις). Ακόμα και ο στόχος της μυικής υπερτροφίας είναι δυνατόν να επιτευχθεί με έναν αλτήρα, εάν η επιβάρυνση που δέχεται το σώμα μας είναι η κατάλληλη.

Kettlebells

Μπορείτε να εκτελέσετε μια σοβαρή προπόνηση με ένα μόνο kettlebell. Το εργαλείο αυτό είναι εξίσου εύχρηστο με τους αλτήρες και μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της δύναμης και της αντοχής, με οφέλη παρόμοια με αυτά που παρέχουν οι αλτήρες.

Η λαβή δίνει τη δυνατότητα για την πραγματοποίηση ταλαντώσεων με μεγαλύτερη ευκολία σε συνδυαστικές ασκήσεις. Εάν πρέπει να επιλέξουμε την χρήση αλτήρα ή kettlebell σε μια άσκηση, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε τη φύση της συγκεκριμένης άσκησης, με την βαρυτική έλξη προς τα κάτω να αποτελεί σοβαρό παράγοντα υπεροχής του kettlebell.

Όταν χρησιμοποιείτε ένα kettlebell, το βάρος κατανέμεται για να μετατοπιστεί το φορτίο προς τα κάτω γρηγορότερα. Αυτό κάνει τα kettlebells ωφέλιμα για ασκήσεις όπου η ορμή είναι ένας βασικός παράγοντας, για την σωστή και επιτυχημένη εκτέλεση τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου τύπου είναι οι άρσεις θανάτου με ένα πόδι, όπου το kettlebell έλκεται ενάντια στη βαρύτητα για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το ρυθμό και τη συνοχή που απαιτούνται για κάθε άσκηση. Μπορείτε να εκτελέσετε αυτήν την άσκηση με έναν αλτήρα, αλλά ο σχεδιασμός του kettlebell έχει ως αποτέλεσμα μια πιο αποτελεσματική και άνετη κίνηση.

Λάστιχα

Δεν χρειάζεστε πάντα αλτήρες ή βάρη, για να ολοκληρώσετε μια προπόνηση δύναμης. Μερικές φορές, ένα απλό λάστιχο αντίστασης μπορεί να οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αυτά τα λάστιχα αντίστασης ποικίλλουν ως προς τον τύπο και την τάση (ανάλογα με το χρώμα που έχουν, υποδεικνύουν και την αντίστοιχη αντίσταση, με το σκούρο χρώμα να υποδηλώνει μεγαλύτερη αντίσταση)   — μερικά είναι με λαβές, ενώ μερικά δεν έχουν λαβές και κάποια είναι κλειστά, χωρίς να έχουν άκρα— αλλά όποιο και αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε είναι αποτελεσματικό.

Τα λάστιχα αντίστασης διαφέρουν από τα kettlebells και τους αλτήρες, επειδή βοηθούν να ελέγξετε καλύτερα το εύρος της κίνησής σας έναντι της αντίστασης. Ακόμη, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την αύξηση της ευελιξίας-ευκαμψίας και την αποφόρτιση των επιβαρυμένων μυών, κατά την διάρκεια της αποθεραπείας στο τέλος της προπόνησης.

Το επίπεδο της αντίστασης θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ικανότητες και τις ανάγκες μας και μπορεί να ρυθμιστεί, πέρα από το χρώμα που θα επιλέξουμε, και από το μήκος του λάστιχου αντίστασης που θα δημιουργηθεί από την λαβή μας.

Έτσι, ανάλογα με την αντίσταση που θέλουμε να βάλουμε, μπορούμε είτε να αλλάξουμε το λάστιχο αντίστασης ή ακόμα και να προσαρμόσουμε την απόσταση του χεριού μας, για να αυξήσετε την αντίσταση και το εύρος κίνησης.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λάστιχα αντίστασης, ως ένα εργαλείο προπόνησης, για την αύξηση της μυικής μάζας, ειδικότερα σε μυικές ομάδες όπως οι γλουτοί, όπου η χρήση αλτήρων δεν είναι δυνατή.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών και διαφορετικού λειτουργικού επιπέδου μπορούν να επωφεληθούν από την άσκηση με λάστιχα, ακόμα και αν πάσχουν από κάποια χρόνια πάθηση, αρκεί  να τηρηθούν οι αρχές της προπονητικής και να σχεδιασθεί ένα εξατομικευμένο, ρεαλιστικό και ενδιαφέρον πρόγραμμα.

Με τα λάστιχα μπορούμε να εξασκηθούμε σε όλο το εύρος κίνησης με ομαλό ρυθμό και σωστό έλεγχο της κίνησης, ειδικά εάν είμαστε σε αρχάριο επίπεδο συγκριτικά με τα άλλα δύο εργαλεία.

 Αλεπλιώτης Δημήτριος, Γυμναστής, Τούμπα

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!