Ποια είναι τα αίτια που προκαλούνται οι αιμορροΐδες και πως μπορείς να τις αντιμετωπίσεις

Όλοι έχουμε αιμορροΐδες, φλέβες και αρτηρίες δηλαδή που βρίσκονται μέσα και γύρω από τον πρωκτό. Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν μας ενοχλούν όμως σε περιπτώσεις που διογκώνονται μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα, συνιστώντας την αιμορροΐδοπάθεια.

Μπορεί να εκδηλωθούν εσωτερικά του πρωκτού η εξωτερικά στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Oι εξωτερικές αιμορροΐδες λοιπόν, όντας πρησμένες φλέβες γύρω από τον πρωκτό, προκαλούν συμπτώματα όπως αιμορραγία, πόνο, πρήξιμο και κνησμό.

Τις περισσότερες φορές δεν δημιουργούν περεταίρω προβλήματα ωστόσο μπορούν να γίνουν ακόμα πιο επίπονες αν δημιουργηθεί κάποιος θρόμβος.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισής τους;

Μια από τις κύριες αιτίες πρόκλησης των αιμορροΐδων είναι η δυσκοιλιότητα και η καταπόνηση που υφίσταται το σημείο όταν πιέζεται κάποιος την ώρα που βρίσκεται στην τουαλέτα ή κάθεται πολλή ώρα.

Μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης αντιμετωπίζουν όσοι σηκώνουν μεγάλο βάρος, στέκονται ή κάθονται πολλές ώρες αλλά και άτομα με κληρονομικότητα από άλλα μέλη της οικογένειάς τους.

Σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης ενδέχεται να εμφανιστούν περιστατικά εξαιτίας της πίεσης που δέχονται οι φλέβες στο σημείο εκείνο από την διόγκωση της μήτρας.

Άλλες συνήθεις αιτίες είναι η παχυσαρκία αλλά και η έλλειψη φυτικών ινών στην διατροφή.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα όταν έχουμε εξωτερικές αιμορροΐδες;

Το ζεστό μπάνιο βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από τις αιμορροΐδες. Μετά από κάθε κένωση είναι σημαντικό να γίνεται απαλός καθαρισμός με υγρά μαντηλάκια ενώ σε περιπτώσεις πρηξίματος βοηθά η εναπόθεση παγοκυστών.

Όταν οι ενοχλήσεις είναι πολύ έντονες υπάρχει το ενδεχόμενο λήψης αναλγητικών κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό καθώς επίσης και η συνταγογράφηση κάποιας ειδικής αλοιφής που καταπολεμά τα συμπτώματα ενώ για την θεραπεία υπάρχει πάντα η εναλλακτική λύση της αντιμετώπισης μέσω εγχείρησης.

Ωστόσο, οι περισσότερες εξωτερικές αιμορροΐδες υποχωρούν από μόνες τους σε λίγες εβδομάδες συνήθως αλλά πολύ συχνά επιστρέφουν, που σημαίνει ότι χρειάζονται ενέργειες για την πρόληψή τους.

Με ποιους τρόπους μπορείς να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισής τους;

Αν αντιμετωπιστεί εγκαίρως η δυσκοιλιότητα υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτυχθούν εξωτερικές αιμορροΐδες καθώς δεν ασκείται πίεση την ώρα της τουαλέτας, καταπολεμώντας έναν βασικό παράγοντα πρόκλησής τους.

Τόσο η διατροφή όσο και η σωματική άσκηση παίζουν ρόλο στην πρόληψη τους. Εμπλούτισε την διατροφή σου με φυτικές ίνες, τρώγοντας πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά ψωμί ολικής άλεσης και δημητριακά. Φρόντισε να πίνεις άφθονο νερό κάθε μέρα και να ασκείσαι τακτικά, γεγονός που βοηθά την φυσική κίνηση των εντέρων.

Προσπάθησε να μην κάθεσαι παραπάνω χρόνο στην τουαλέτα απ’ ότι χρειάζεσαι και πήγαινε όταν είναι απαραίτητο.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση εμφάνισης εξωτερικών αιμορροΐδων είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε τον αρμόδιο γιατρό, καθώς μερικά συμπτώματα όπως για παράδειγμα η αιμορραγία ενδέχεται να οφείλονται σε πιο σοβαρές αιτίες. Ο καρκίνος του πρωκτού καθώς και του παχέος εντέρου, η πρωκτική σχισμή, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και το περιπρωκτικό απόστημα είναι μερικοί περεταίρω κίνδυνοι.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!