Πόσο νερό ”κρύβουν” τα αγαπημένα σας φαγητά;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, ποιες είναι οι συνέπειες που προκαλεί η παραγωγή των αγαπημένων σας εδεσμάτων; Πόσα λίτρα νερού ξοδεύονται για να τα έχετε στο τραπέζι σας; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει!

Το υδατικό αποτύπωμα

Το υδατικό αποτύπωμα (πιο γνωστό ως Water Footprint) αναφέρεται στη ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός αγαθού, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Για τον ακριβή καθορισμό του αποτυπώματος, πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν το αν η λειψυδρία στην τοποθεσία προέλευσης του νερού, είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσον όρο.

Με πιο απλά λόγια είναι ένας δείκτης που αφορά τα λίτρα νερού που δαπανήθηκαν για να φτιαχτεί ένα burger, μια σοκολάτα ή ένα φλιτζάνι καφέ.

Πιο αναλυτικά:

ΦαγητόΠοσότηταΛίτρα
Σοκολάτα1 kg17.196
Βοδινό κρέας1kg15.415
Πρόβειο κρέας1 kg10.412
Χοιρινό1 kg5.988
Βούτυρο1kg5.553
Κοτόπουλο1kg4.325
Τυρί1kg3.178
Μακαρόνια1 kg1.849
Pizza1 kg1.239
Μήλο1 kg822
Μπανάνα1 kg790
Πατάτα1 kg287
Λάχανο1 kg237
Ντομάτα1 kg214
Αυγό1 kg196
Τσάϊ250ml27

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πίνακα, είναι εμφανές πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές όσων αφορά τις ανάγκες σε γλυκό νερό για τη παραγωγή κάθε εδέσματος.

Μια διατροφή που έχει ως βάση της τη κατανάλωση κρέατος, απαιτεί σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα νερού συγκριτικά με μια φυτική. Στη πραγματικότητα, ο αριθμός των λίτρων που δαπανώνται για να παραχθεί το νοστιμότατο γεύμα μας, μπορεί ενίοτε μπορεί να ισοδυναμούν με τα λίτρα που σπαταλούνται σε ένα πολύωρο ντους (χρήση του νερού με εξίσου σημαντικό αντίκτυπο).

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η ποσότητα που παρουσιάζεται εδώ για τη παραγωγή του χοιρινού για παράδειγμα, αποτελεί ένα μέσο όρο καθώς η παραγωγική διαδικασία ποικίλει από μονάδα σε μονάδα.

Το νερό δεν είναι ανεξάντλητο και είναι σαφές, πως οι διατροφικές μας επιλογές έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

Σύμφωνα με μετρήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, η γεωργία αποτελεί τη δραστηριότητα με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις σε νερό. Πάνω από το 70 % του γλυκού νερού χρησιμοποιείται για να καλύψει τις άμεσες και έμμεσες ανάγκες γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Μέχρι το 2050, η διατροφή ενός πλανήτη 9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων θα απαιτήσει εκτιμώμενη αύξηση 50 τοις εκατό στη γεωργική παραγωγή και 15 τοις εκατό αύξηση στις απολήψεις νερού. 

Γιατί είναι όμως υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στο αποτύπωμα νερού των τροφίμων;

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η εκτροφή ζώων και πουλερικών απαιτεί τέτοια εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων. Η απάντηση βρίσκεται κυρίως στη τροφή που τρώνε τα ζώα. H εκτροφή μιας αγελάδας με βόειο κρέας, απαιτεί απείρως περισσότερους πόρους, συγκριτικά με την παραγωγή κάποιου είδους λαχανικών.

Οι διατροφικές ανάγκες μιας αγελάδας ή ενός χοίρου μέχρι να μεγαλώσει και να αποκτήσει την επιθυμητή μάζα, απαιτεί χιλιάδες κιλά από καλαμπόκι και σόγια, βασικά συστατικά στις ζωοτροφές.

Φυσικά, η καλλιέργεια των αγροκαλλιεργειών από τις οποίες θα τραφούν τα βοοειδή, απαιτούν τεράστιες ποσότητες νερού, λιπάσματα, καύσιμα για την τροφοδοσία των γεωργικών μηχανημάτων, γη για αγροκτήματα και ούτω καθεξής.

Επιπροσθέτως δεν είναι καθόλου αμελητέες οι ποσότητες νερού, που χρειάζονται αυτά τα ζώα για να ζήσουν.

Αν αναλογιστούμε πως ένα μοσχάρι καταναλώνει 100 έως 200 φορές περισσότερο νερό ανά δύο κιλά, από κάθε φυτό, θα δούμε πως ο περιορισμός της κτηνοτροφίας μεγάλης κλίμακας, θα μπορούσε να δώσει θεαματικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το Global Citizen:

«Αν τρώμε ένα κιλό κρέας λιγότερο, θα εξοικονομήσουμε 15 χιλιάδες λίτρα νερού. Κι αν αντικαταστήσουμε το τηγανιτό κοτόπουλο που τόσο μας αρέσει με κάποιο λαχανικό ή φασόλια – τα οποία έχουν ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη – θα εξοικονομήσουμε 4.325 λίτρα»

Tελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η εντατική εκτροφή ζώων μπορεί να έχει και σοβαρές έμμεσες συνέπειες όπως το να προκαλέσει σοβαρή ρύπανση των υδάτων, όπως ευτροφισμό, υπερβολική ποσότητα φυκών στο νερό που προκαλείται από την απορροή περιττωμάτων ζώων και υπολειμμάτων ζωοτροφών, που συχνά οδηγεί σε απώλεια ψαριών και άλλων υδρόβιων άγριων ζώων.

Τι μπορούμε να κάνουμε;


Με περισσότερα από 83 δισεκατομμύρια ζώα που εκτρέφονται και σφάζονται παγκοσμίως για τη βιομηχανία τροφίμων κάθε χρόνο, η κτηνοτροφία βιομηχανικής κλίμακας επηρεάζει το περιβάλλον μας με εξαιρετικά επιζήμιους τρόπους.  

Η Humane Society International μας προτρέπει να υιοθετήσουμε μια διατροφή βασισμένη σε φυτικά αγαθά για να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της λειψυδρίας σε όλο τον κόσμο. Έρευνες δείχνουν ότι η μετάβαση σε πιο φυτικές δίαιτες θα μπορούσε να μειώσει το αποτύπωμα νερού μέχρι και στο μισό.

Η ασφάλεια και η επάρκεια των υδάτινων πόρων είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και μικρές αλλαγές στις διατροφικές μας επιλογές μπορούν να έχουν να κάνουν τη διαφορά!

Μάθετε τα πάντα για το νερό και την επεξεργασία του. Γνωρίστε μας στο https://www.fralex.gr/

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!