Δέρμα

Vata

Το χρώμα του δέρματος έχει κατ΄αρχήν άμεση σχέση με τη φυλή στην οποία ανήκει ο κάθε άνθρωπος. Για παράδειγμα ένας “σκουρόχρωμος Σουηδός”, είναι πολύ πιό ξανθός από τον πιό “ανοικτόχρωμο Αιγύπτιο”. Σε σχέση λοιπόν πάντα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φυλής τους, τα αέρινα άτομα έχουν την τάση για σκούρο δέρμα και μαυρίζουν εύκολα χωρίς να καίγονται από τον ήλιο.

Τους αρέσει πολύ η έκθεση στον ήλιο διότι τους αναζωογοννεί η ζέστη καθώς λόγω ιδιοσυγκρασίας γενικά κρυώνουν. Το δέρμα τους είναι γενικά κρύο και δεν μπορεί να συγκρατήσει τη θερμότητα. Λίγη ώρα δηλαδή μετά την ηλιοθεραπεία θα νοιώθουν πάλι κρύο.

Υποφέρουν από ξηροδερμία και στην καλύτερη περίπτωση το δέρμα τους είναι “απλώς ξηρό”. Υπάρχει επίσης συχνά η περίπτωση του “μικτού” δέρματος που είναι κατά βάση ξηρό, αλλά κατά τόπους υπάρχει λιπαρότητα (αυτό συμβαδίζει και με την τάση του Vata για αλλαγή και αστάθεια).

Υπάρχει συχνά ψωρίαση με έντονη ξηρότητα και απολέπιση, καθώς και η ξηρή μορφή της ατοπικής δερματίτιδας (έκζεμα). Συχνά επίσης εμφανίζονται κάλοι στα πόδια και σκληρές περιοχές στους αγκώνες και τα γόνατα.

Συνήθως έχουν λίγους σπίλους (ελιές) στο δέρμα, αλλά αυτοί είναι μάλλιν σκούρου χρώματος και οι τρίχες στο σώμα τους θα είναι “άτακτα” τοποθετημένες σε διάφορες περιοχές, σκούρου χρώματος επίσης και σκληρές στην υφή τους.

Pitta

Τα πύρινα άτομα έχουν γενικά ανοικτόχρωμο δέρμα, έντονα ροδαλό, με αρκετές φακίδες. Δεν μαυρίζουν εύκολα, διότι πολύ ώρα πρίν μαυρίσουν, έχουν ήδη καεί και πρέπει να φύγουν από τον ήλιο και να βρούν σκιά. Μπορεί να παρουσιάζουν πολύ εύκολα φωτοδερματίτιδα.

Το δέρμα τους είναι γενικά ζεστό και αναζητούν έντονα τη δροσιά σε οποιαδήποτε μορφή (ακόμη και τον χειμώνα στον ύπνο τους μπορεί να ξεσκεπάζουν τα πόδια τους ή να ψάχνουν κάποια δροσερή γωνιά μέσα στα σεντόνια τους).

Έχουν γενικά ευαίσθητο δέρμα, εύκολα ερεθίζεται από τον ήλιο, από γρατζουνιές, από τσιμπήματα εντόμων και ο όποιος ερεθισμός και κοκκίνισμα αργεί να περάσει. Συνήθως έχουν πολλούς σπίλους και κάνουν εύκολα ρυτίδες.

Έχουν την τάση να “κοκκινίζουν” εύκολα, ειδικά στα μάγουλα, όταν θυμώσουν πολύ, όταν ντρέπονται, κλπ.

Kapha

Τα υδάτινα άτομα έχουν κρύο και υγρό δέρμα, το οποίο όμως εύκολα ζεσταίνεται και συγκρατεί τη ζέστη. Δεν καίγονται εύκολα στον ήλιο, μαυρίζουν ομοιόμορφα και το μαύρισμα διατηρείται για πολύ χρονικό διάστημα.

Συχνά το δέρμα τους είναι λιπαρό, ειδικά στο πρόσωπο και δεν κάνουν εύκολα ρυτίδες ακριβώς λόγω αυτής της λιπαρότητας η οποία προστατεύει το δέρμα. Έχουν γενικά παχύ δέρμα, λίγες τρίχες στο σώμα και ελάχιστους σπίλους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση