Πονοκέφαλος άγχους: πώς να τον αντιμετωπίσετε

Ο πονοκέφαλος άγχους συνοδεύεται από ένα αίσθημα άγχους. Ένας πονοκέφαλος μπορεί να προκαλέσει άγχος από την μια αλλά μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο, η ύπαρξη ενός πονοκεφάλου δηλαδή να αποτελεί σύμπτωμα του προ υπάρχοντος άγχους.

Όπως και να έχει υπάρχει έντονη υποψία από πλευράς των ειδικών ότι άγχος και ο πονοκέφαλος είναι άμεσα συνδεδεμένα.

Για παράδειγμα τα κύτταρα του εγκεφάλου που ελέγχουν την διάθεση, τον ύπνο και τον πόνο χρησιμοποιούν μια χημική ουσία, την σεροτονίνη προκειμένου να το επιτύχουν. Σε περιπτώσεις ημικρανίας τα κύτταρα αυτά γίνονται πιο ενεργά απ’ ότι συνήθως, αλλάζοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει άγχος.

Μπορούμε να γνωρίζουμε όμως με σιγουριά αν τελικά ο πονοκέφαλος οφείλεται στο άγχος ή το αντίθετο; Το θέμα αυτό δεν είναι τόσο απλό καθώς δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα.

Αρκετοί άνθρωποι έχουν ιστορικό ημικρανίας πριν να εμφανίσουν διαταραχές άγχους και άλλοι αντιμετωπίζουν το άγχος πολύ πριν εμφανίσουν ημικρανίες. Ωστόσο άτομα με ημικρανία έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν άγχος ή κατάθλιψη.

Το στρες, η υψηλή ευαισθησία στον πόνο, η μυϊκή ένταση, η έλλειψη ύπνου, τα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης καθώς και η αγχώδης διαταραχή είναι μερικές από τις καταστάσεις που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην εμφάνιση του πονοκεφάλου άγχους.

Το πρώτο πράγμα που φυσικά πρέπει να κάνει κανείς όταν αντιμετωπίζει πονοκεφάλους είναι να απευθυνθεί σε έναν ειδικό, προκειμένου να εξεταστεί και να υπάρχει η αντίστοιχη καθοδήγηση κατόπιν διάγνωσης ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης και την συνταγογράφηση κάποιου φαρμάκου εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Οι πονοκέφαλοι άγχους χρήζουν τακτικών ελέγχων και παρακολούθησης.

Πέρα όμως από την λήψη κάποιου φαρμάκου υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπείας που μπορούν να βοηθήσουν στην διαχείριση του άγχους όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, η οποία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε περιπτώσεις άγχους και ημικρανιών, συμβάλλοντας στην απόκτηση μεγαλύτερου ελέγχου των σκέψεων και των συμπεριφορών.

Ανακούφιση από την ένταση και τον πονοκέφαλο μπορούν να προκαλέσουν και κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις συνήθειες όπως η ένταξη ασκήσεων στην καθημερινότητα που βοηθούν την καρδιά να χτυπάει πιο γρήγορα, ο καλός ύπνος όπως και η τοποθέτηση θερμαντικών μαξιλαριών στους ώμους και το λαιμό.

Σε κάθε περίπτωση η παρακολούθηση του πονοκεφάλου και των συνθηκών που προκαλείται μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην κατανόηση των παραγόντων στους οποίους οφείλεται η εμφάνιση του φαινομένου και στην καταπολέμησή του πάντα σύμφωνα με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού.

Ένας συνδυασμός θεραπείας σε κάθε περίπτωση συνήθως έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση