Η αιμοδοσία ισούται με ζωή!

Η αιμοδοσία έχει καθιερωθεί έως σήμερα μια από τις ιδανικοτερες πράξεις σχετικά με την αλληλεγγύη που προσφέρουμε και προσλαμβάνουν οι άλλοι από εμάς. Όμως πέρα από αυτό είναι κάτι μεγαλύτερο, έμπρακτο και ουσιαστικότερο σε σχέση με την ηθική ευχαρίστηση που αποκομίζει ο δότης. Είναι η πράξη που θα βοηθήσει κάποιον να κρατηθεί στην ζωή.

Η αιμοδοσία ισούται με ζωή! Έχω την τιμή να γράφω για την αιμοδοσία με την ιδιότητα του αιμοδότη κάτι που γνώρισα σχετικά πρόσφατά και που μου εξασφάλισε μια κάποια πρώτη γνωριμία με την όλη διαδικασία που δεν είναι διόλου δύσκολη. Ενώ ταυτόχρονα αντιλήφθηκα κάτι που γνώριζα πριν από αρκετά χρόνια και αυτό είναι ότι το αίμα μου θα λάμβαναν κάθε λογής άνθρωποι.

Παιδιά, μεσήλικες, ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες οποιασδήποτε κοινωνικής τάξης. Όλοι τους όταν βρεθούν σε ανάγκη θα αναζητήσουν κάτι το οποίο ουτε δημιουργείται ούτε μπορεί να αντικατασταθεί.

Αυτό από μόνο του αποτελεί κάτι που θα έπρεπε να αλλάξει όλων των ανθρώπων την νοοτροπία. Γιατί μόνο αν αλλάξουμε το πως σκεφτόμαστε θα διαθέσουμε μερικά, λίγα λεπτά από την ζωή μας και κάποιος άνθρωπος άγνωστος σε εμάς θα καταφέρει να κερδίσει την μάχη για την ζωή.

Οι παρακάτω περιπτώσεις χρειάζονται ως θεραπεία την μετάγγιση αίματος. Πιο συγκεκριμένα η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου, η απλαστική αναιμία, η αιμολυτική αναιμία, η θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) και η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Επίσης τα άτομα με αιμορροφιλία (ή αιμοφιλία) που αποτελεί μια από τις πιο γνωστές κληρονομικές παθήσεις που προσβάλλει κυρίως άνδρες. Η χρόνια  θρομβοκυτταροπενία αντιμετωπίζεται και αυτή με μετάγγιση αίματος. Επιπλέον, λόγω τραυματισμού ή κατά την διεγχειρητική αναπλήρωση του αίματος.

Εκτός από την πλήρη μετάγγιση του αίματος συχνά χρησιμοποιούνται και μέρη του αφού προηγουμένως χωριστεί στα συστατικά του σύμφωνα με ειδική διαδικασία.

Μετάγγιση γίνεται με τα ακόλουθα συστατικά του αίματος: συμπύκνωμα ερυθροκυττάρων στην περίπτωση αναιμίας, συμπύκνωμα ουδετερόφιλων πολυμορφοπήρυνων σε περίπτωση έλλειψης των κυττάρων αυτών και σε περιπτώσεις μολύνσεων βαριάς μορφής, συμπύκνωμα θρομβοκυττάρων σε περίπτωση έλλειψης κυττάρων αυτών π.χ αιμορροφιλία, πλάσμα αίματος σε περίπτωση έλλειψης πλαστατοπρωτεινών (λόγω απώλειας αίματος), παρασκευάσματα βλαστικών κυττάρων αίματος χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι να είναι συμβατό το αίμα του  δότη με το αίμα του λήπτη. Οκτώ είναι ομάδες αίματος. Αυτές αποτελούν υποκατηγορίες  των τεσσάρων κύριων ομάδων του συστήματος ΑΒΟ – A, B, AB ή O. Το σύστημα ρέζους (Rh) διαχωρίζει τις τέσσερεις ομάδες σε  Rh θετικό(+)  ή  Rh αρνητικό(-), δημιουργώντας οκτώ βασικούς τύπους ή ομάδες αίματος: O-, O+, B-, B+, A-, A+, AB- ή AB+. Η πιο συχνή ομάδα αίματος είναι η O+ και η σπανιότερη η AB-.

Απο εκεί και πέρα η διαδικασία είναι απλή. Οι αιματοδότες πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις προκειμένου το αίμα τους να γίνει αποδεκτό. Με την βοήθεια ιατρικών εξετάσεων αποκλείονται οι δότες που έχουν συγκεκριμένες ασθένειες στο παρόν ή στο ιστορικό τους. Επιπλέον με την χρήση ειδικών τεστ γίνεται η διάγνωση της ηπατίτιδας Β και του AIDS (σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας).

Εν τέλει, με αυτο το αρθρο θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου από το 18 έτος μέχρι και το 64 έτος της ηλικίας τους να δώσουν το πολύτιμο αίμα τους, διότι κάθε μέρα του χρόνου οι ανάγκες αίματος αυξάνονται. Μπορεί εξάλλου ο επόμενος που θα βρεθεί σε ανάγκη να είμαστε εμείς οι ίδιοι, γι’ αυτό ας κάνουμε το επόμενο βήμα. Να δώσουμε σήμερα αίμα!

Πηγές:

  1. https://bioiatriki.gr
  2. Wikipedia: μετάδοση αίματος

3. Θρομβοκυτταροπενία humanitas.net

4. https://ekea.gr › όλα-για-το-αίμα
Αποτελέσματα ιστού
Ομάδες Αίματος – EKEA – Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση