Ήπια αφυδάτωση, μια καθημερινή πρόκληση

Κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος χρειάζεται νερό για να λειτουργεί σωστά. Τα ζωτικά μας όργανα κυριολεκτικά ”κολυμπάνε” στο νερό. Πίνουμε όμως την αναγκαία ποσότητα νερού που χρειαζόμαστε για να είμαστε ενυδατωμένοι ; Τι μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό μας η αφυδάτωση;  

Η αφυδάτωση, ειδικά τους θερινούς μήνες, αποτελεί απειλή για την υγεία μας. Οι ανάγκες κάθε ατόμου σε νερό διαφέρουν ανάλογα με το σωματικό βάρος του και τον τρόπο ζωής του. Κατά γενική ομολογία , ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 2 λίτρα νερό την ημέρα για να παραμείνει ενυδατωμένος.

Ήπια αφυδάτωση

Οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας μας κάνουν να παραμελούμε βασικές ανάγκες του σώματός μας, όπως η επαρκής ενυδάτωση. Η ημερήσια κατανάλωση νερού είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που επιβάλλεται, ενώ η αφυδάτωση είναι μια κατάσταση που μπορεί να υφίσταται ακόμα και εάν δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων έχουν βιώσει καταστάσεις ήπιας αφυδάτωσης, η οποία προκαλείται με την απώλεια 1-2 % του σωματικού ύδατος. Μερικά μόνο συμπτώματα από αυτή τη μικρή απώλεια νερού είναι :

– Αίσθηση δίψας
– Γενική δυσφορία
– Αδυναμία συγκέντρωσης
– Πονοκέφαλος
– Νεύρα

Η ισορροπία στον οργανισμό μας αποκαθίσταται συνήθως με άμεση στοματική επανυδάτωση. Οι υγιείς οργανισμοί, μπορούν να ανεχθούν μια απώλεια σε ποσοστό 3-4% του συνολικού σωματικού ύδατος (body water) χωρίς δυσκολία ή αρνητικές επιπτώσεις στις υγεία.

Οι ειδικοί τονίζουν: εάν αισθάνεστε διψασμένοι, είστε ήδη αφυδατωμένοι.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι :
Μείωση των υγρών σε ποσοστό 5-8% του σωματικού μας βάρους ,υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της ήπιας αφυδάτωσης και μπορεί να προκαλέσει κόπωση και ζάλη. Απώλεια πάνω από 10% του συνολικού σωματικού ύδατος μπορεί να προκαλέσει σωματική και νοητική επιδείνωση, συνοδευόμενη από σοβαρή δίψα.

Είναι συνεπώς το νερό ,ο μοναδικός σύμμαχος του οργανισμού μας απέναντι στην αφυδάτωση ;

Η απάντηση είναι, ναι! Παρότι καθημερινά καταναλώνουμε αρκετά υγρά που έχουν βάση το νερό, για παράδειγμα καφές, τσαϊ, ανθρακούχα ποτά ή άλλα ροφήματα, αυτά τα υγρά, συνήθως αυξάνουν την απώλεια νερού γιατί προκαλούν διούρηση και εφίδρωση.

Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρούμε το σώμα μας επαρκώς ενυδατωμένο .
Δώστε λοιπόν στον οργανισμό σας τη προσοχή που του αξίζει !!!

Θέλεις να μάθεις τα πάντα για το νερό και τη σωστή επεξεργασία του; Γνώρισέ μας στο https://www.fralex.gr/

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση