Γιατί το έντερό μας είναι ο δεύτερος εγκέφαλος

Το έντερο επικοινωνεί με ολόκληρο τον εγκέφαλο μέσω διασταυρούμενων νευρώνων σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις 2/4/2020.

O άξονας εντέρου-εγκεφάλου είναι μια βιολογική πραγματικότητα όπου  το έντερο και οι μικροβιακοί του κάτοικοι στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο και αντίστροφα.

Τα αισθητήρια και κινητικά μονοπάτια του άξονα του εντέρου-εγκεφάλου μοιράζονται κοινούς νευρώνες στον εγκέφαλο.Αυτοί οι κοινοί αισθητήριο/κινητικοί νευρώνες υπάρχουν σε περιοχές του οπίσθιου, μέσου και προσθίου εγκεφάλου.

Ο νευρωνικός άξονας εντέρου-εγκεφάλου αποτελείται από σπλαχνικούς και αυτόνομους κινητικούς νευρώνες που νευρώνουν την γαστρεντερική  οδό. Οι αισθητήριοι νευρώνες μεταδίδουν στον εγκέφαλο πληροφορίες που σχετίζονται με θρεπτικές και μη θρεπτικές ουσίες, ενώ οι κινητικοί νευρώνες ρυθμίζουν τη κινητικότητα και την έκκριση της γαστρεντερικής οδού.

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στα σήματα στο έντερο, αρχίζοντας λειτουργίες του κινητήρα που εμπλέκονται στην πέψη. Κατευθυνόμενο από το εγκεφαλικό στέλεχος, αυτοί οι τύποι βασικών βιολογικών δράσεων είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένοι.  Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις σε αρουραίους δείχνει ότι ολόκληρος ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στο έντερο, ειδικά στο λεπτό έντερο, μέσω των νευρωνικών συνδέσεων.

Για να χαρτογραφήσουν τις συνδέσεις, οι ερευνητές εισήγαγαν ιούς  στο λεπτό έντερο  αρουραίων και ανίχνευσαν τους ιούς καθώς μετακινήθηκαν από τον νευρώνα σε νευρώνα κατά μήκος του Vagus (πνευμονογαστικού κρανιακού νεύρου) και των νωτιαίων νεύρων και σε όλο τον εγκέφαλο. Η διαδικασία αυτή  φωτογράφησε  την κίνηση των κανονικών σημάτων μέσω των νευρώνων από το έντερο στον εγκέφαλο και αντιστρόφως.

Οι ιοί κινήθηκαν  σε περιοχές του εγκεφάλου και  οπισθίου εγκεφάλου που συνήθως θεωρούνται συναισθηματικά κέντρα ή κέντρα μάθησης, γνωστικές θέσεις που έχουν όλες αυτές τις πολύπλευρες λειτουργίες, έτσι ώστε να σκεφτόμαστε πώς η πληροφορία από το λεπτό έντερο μπορεί να ωθήσει τις διαδικασίες αυτές.

Η μελέτη αντιπροσωπεύει τον πρώτο πλήρη χάρτη των νευρωνικών συνδέσεων μεταξύ του λεπτού εντέρου. Η εμπλοκή γνωστικών και συναισθηματικών κέντρων υποδηλώνει πως ο εγκέφαλος διερευνά τις σχέσεις ανάμεσα στην κατάθλιψη,τα πεπτικά προβλήματα και πολλά άλλα.

Τώρα φαίνεται  στην πραγματικότητα  η νευρο-ανατομία που εμπλέκει  το συναίσθημα στο έντερο  και  αποκαλύπτεται πως ορισμένοι από τους νευρώνες – περίπου το 50% – μεταδίδουν τόσο αισθητήρια όσο και κινητικά σήματα.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι βρόγχοι αισθητήριο/κινητικής ανάδρασης είναι άφθονοι σε όλα τα επίπεδα του εγκεφάλου. Μέχρι τώρα ήταν  άγνωστο πώς οι πληροφορίες στο λεπτό έντερο από τα θρεπτικά συστατικά ή οτιδήποτε άλλο, μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο,να επηρεάσουν τις γνωσιακές-συναισθηματικές  διαδικασίες.

Με περαιτέρω έρευνα θα βρεθεί κιόλας γιατί όταν στρεσαριζόμαστε δημιουργείται μια ενόχληση στο έντερο με αποτέλεσμα να δημιουργείται το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και ΟΧΙ μόνο…

Η καλή ποιότητα των προβιοτικών, πρεβιοτικών, συμβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στην καλή επικοινωνία με τον εγκέφαλο.  Η ομάδα του Κωνσταντίνειου Ερευνητικού Κέντρου έχει δημιουργήσει ένα συνδυασμό σκευασμάτων για την εντερική χλωρίδα που συνδυάζει ποιότητα και ποσότητα ελάχιστη για την ενίσχυση της εντερικής χλωρίδας του οργανισμού.

Για παράδειγμα, μια μόνο κάψουλα την ημέρα είναι ικανή να χτίσει την εντερική χλωρίδα και να την διατηρήσει με μια κάψουλα τις 10 πρώτες ημέρες του μήνα για 3 μήνες.

Αυτά τα εξαιρετικής ποιότητας προβιοτικά θα τα βρείτε στο παρακάτω σύνδεσμο: https://www.konstantinioncentereshop.com/product-category/viologika-skevasmata/proviotika/

References: Coltan G. Parker, Megan J. Dailey, Heidi Phillips, Elizabeth A. Davis. Central sensory-motor crosstalk in the neural gut-brain axis. Autonomic Neuroscience, 2020; 225

» Πηγή του άρθρου

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση