Χαρούπι: τι είναι, χρήσεις, προϊόντα, οφέλη

Το χαρούπι είναι ένα αειθαλές είδος (επιστημονική ονομασία: Ceratonia siliqua L.) της οικογένειας Fabaceae. Φυσικά αυτο-πολλαπλασιάζεται και καλλιεργείται στην Κύπρο καθώς και σε άλλες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, προτιμώντας ήπια και ξηρά ενδιαιτήματα.

Τα τελευταία 5-10 χρόνια, η καλλιέργεια του χαρουπιού έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον από τους καλλιεργητές λόγω της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για προϊόντα διατροφής με βάση το χαρούπι.

Η πρώτη χώρα στην παραγωγή χαρουπιού το 2018 ήταν η Πορτογαλία με 41.734 τόνους, ακολουθούμενη από την Ιταλία, το Μαρόκο, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αλγερία, την Ισπανία και τον Λίβανο.

Οι χαμηλών αναγκών καλλιέργεια που απαιτείται για την παραγωγή χαρουπιού σε συνδυασμό με την πλούσια βιοενεργή σύνθεση των καρπών του, καθιστούν το χαρούπι μια βιώσιμη καλλιέργεια.

Χαρούπι – καρπός και σπόροι

Ο καρπός του χαρουπιού είναι ένας λοβός που αποτελείται από περίπου 90% σάρκα και 10% σπόρους κατά βάρος σε πλήρη ωριμότητα.

Οι σπόροι του χαρουπιού θεωρούνται στην πραγματικότητα το πιο πολύτιμο μέρος των λοβών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία για την παραγωγή κόμμεως χαρουπιού, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φυσικό πρόσθετο τροφίμων.

Ο διαχωρισμός των σπόρων από το λοβό με άλεση παρέχει επίσης υποπροϊόντα χαμηλού κόστους, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως ως ζωοτροφές, ως υποκατάστατο κακάο στις βιομηχανίες ζαχαροπλαστικής και ροφημάτων, και ως μαγειρικό συστατικό κυρίως στη λεκάνη της Μεσογείου.

Το τελευταίο διάστημα, έχει δοθεί μία ολοένα αυξανόμενη προσοχή στα προϊόντα από το χαρούπι, όπως είναι η χαρουπόσκονη, οι φυτικές ίνες, οι χυμοί και το χαρουπόμελο που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων για την ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος προϊόντων που προασπίζουν την υγεία ή εξειδικευμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων χωρίς γλουτένη.

Επιδράσεις

Πολλές μελέτες έχουν δείξει τις ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία από αυτά τα προϊόντα:

  • ιδίως τη συμβολή τους στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος
  • ευρείες αντιοξειδωτικές ιδιότητες
  • μείωση των διαρροϊκών συμπτωμάτων
  • μείωση της “κακής” LDL χοληστερόλης, καθώς και
  • αντιδιαβητικών επιδράσεων.

Πηγή

Foods. 2020 Sep 25;9(10):1364. doi: 10.3390/foods9101364. Heat- and Ultrasound-Assisted Aqueous Extraction of Soluble Carbohydrates and Phenolics from Carob Kibbles of Variable Size and Source Material, Chrystalla Antoniou, Angelos Kyratzis, Youssef Rouphael, Stelios Stylianou, Marios C Kyriacou

Αξίζει να δείτε

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση