???? ?????? | σιαλαδενίτιδα | Αιμοραγια απο την μυτη και πηγμα | ενδομυτριο αποξεση

Πνευμονία απο σταφυλόκοκκο


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Λοίμωξη των πνευμόνων απο το μικρόβιο του σταφυλοκόκκου.

Παθογένεια

Το μικρόβιο του σταφυλοκόκκου το οποίο υπάρχει και φυσιολογικά στην μικροβιακή χλωρίδα του ανθρώπου, μερικές φορές διεισδύει στούς ιστούς και προκαλεί αποστήματα.Παρουσιάζονται συχνά πνευμονίες απο σταφυλόκοκκο μετά απο επιδημίες γρίππης. Είναι όμως αρκετά συχνή στους νοσοκομειακούς αρρώστους, σε διασωληνομένους ασθενείς, σε ασθενείς με κυστική ίνωση.

Κλινική εικόνα

Αιφνίδιος πυρετός, βήχας, αιμόπτυση, ρίγη και μυαλγίες. Αρκετές φορές συναθροίζεται οροαιματηρό υγρό και πύο στον πλευριτικό χώρο. Το μικρόβιο δημιουργεί νέκρωση τμημάτων του πνεύμονος αποστήματα και σπηλαιοποίηση.

Διάγνωση

Με άμεση εξέταση και καλλιέργεια πτυέλων.

Αντιμετώπιση

Με ενδοφλέβια χορήγηση αντισταφυλοκοκκικών πενικιλλινών(ναφκιλλίνη, οξακιλλίνη). Μπορεί να προστεθεί γενταμυκίνη. Καλό είναι η χορήγηση αντιβιοτικών κατά του σταφυλοκόκκου να βασίζεται σε αντιβιόγραμμα λόγω ύπαρξης πολλών ανθεκτικών στελεχών. Εναλλακτικά χορηγούνται η βανκομυκίνη, η τεικοπλανίνη με την προσθήκη ριφαμπικίνης.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.