Κοινωνικοποίηση του εφήβου

Άλλες ονομασίες

Socialization adolescent

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Πρόκειται για την διαδικασία με την οποία ο έφηβος εντάσσεται στην κοινωνία, αποκτώντας μια συγκεκριμένη κοινωνική συμπεριφορά.

Χαρακτηριστικά της κοινωνικοποίησης του εφήβου

Ο έφηβος νοιώθει έντονη επιθυμία να ανεξαρτητοποιηθεί από την οικογένεια του και να δημιουργήσει το δικό του κύκλο ατόμων, κυρίως συνομήλικων του. Οι εφηβικές ομάδες αποτελούν ένα είδος μικρής και κλειστής κοινωνίας με δικό τους κώδικα επικοινωνίας και με προσωπική ταυτότητα σε κάθε ομάδα (ανάλογα με το είδος της μουσικής, του ντυσίματος και της γλώσσας που χρησιμοποιείται).

Η κοινωνικοποίηση του εφήβου και η τάση του για ανεξαρτητοποίηση γίνεται αυτοσκοπός. Είναι ένας αγώνας για ψυχολογική ελευθερία, να είναι δηλαδή ο εαυτός του. Με τις δικές του επιλογές, συναναστροφές, το δικό του προσωπικό χώρο.

Διάλογος και σεβασμός

Τόσο η πρώιμη παραχώρηση της ανεξαρτησίας, όσο και η απόκρουση κάθε μορφής ελευθερίας ενέχει κινδύνους για τον ίδιο τον έφηβο όσο και για τις σχέσεις του με τους γονείς. Υπάρχει πάντα η μέση λύση ώστε να αποφευχθούν οι υπερβολές, μία λύση που θα ορισθεί από κοινού με τον έφηβο με βάση τον διάλογο.

Η διακριτικότητα και ο σεβασμός εκ μέρους των γονέων για τη σχέση του εφήβου με άλλα άτομα είναι δεδομένη καθώς δεν πρέπει να μπερδεύεται με τη λογική ανησυχία τους για τις καινούριες φιλίες του παιδιού τους.

Οι κοινωνικές δεξιότητες που θα αποκτήσει το νέο άτομο, οι νέες του φιλίες και οι σχέσεις του με το άλλο φύλο με το χρόνο θα επεκτείνονται και θα ωριμάζουν, προετοιμάζοντας τον με αρμονία για την είσοδο του στην ενήλικη ζωή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση