κηλες στην κοιλια ηλικιωμενων | περιδεση | ατυπη πνευμονια θεραπεια | κρυοπαγηματα στα πόδια

Κοινωνική φοβία


Άλλες ονομασίες

Διαταραχή κοινωνικού άγχους, Social Phobia

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Ο έντονος και επίμονος φόβος ενός ατόμου ότι θα ταπεινωθεί σε κοινωνικές καταστάσεις.

Χαρακτηριστικά κοινωνικής φοβίας

Το άτομο με κοινωνική φοβία αισθάνεται έντονο φόβο όταν νοιώθει εκτεθειμένο στη κριτική, στην παρατήρηση ή στον έλεγχο άλλων ατόμων, ειδικά όταν τα άτομα του είναι άγνωστα. Ο φόβος αυτό μπορεί να κάνει το άτομο αυτό να μη θέλει να πάρει μέρος σε απλές κοινωνικές δραστηριότητες όπως του να φάει έξω από το σπίτι του, να πιει δημόσια νερό, να γράψει κάτι ακόμα και να μιλήσει. Συμπτώματα άγχους και σωματικά συμπτώματα συνοδεύουν σχεδόν πάντα την κοινωνική φοβία. Τέτοια συμπτώματα είναι ο ιδρώτας, το κοκκίνισμα του προσώπου, η διάρροια, το αίσθημα των παλμών κ.α

Ηλικιακή έναρξη

Η κοινωνική φοβία μπορεί να αρχίσει στην παιδική ηλικία, τυπικά όμως η έναρξη της τοποθετείται στην ηλικία των 15 ετών. Η φοβία αυτή είναι πιο συχνή στις γυναίκες, σε κλινικό πληθυσμό όμως υπάρχει η ίδια συχνότητα ή είναι πιο συχνή στους άντρες.

Αντιμετώπιση

Τόσο η υποστηρικτική ψυχοθεραπεία, όσο η θεραπεία της συμπεριφοράς με τεχνικές της γνωστικής θεραπείας συνήθως έχουν καλά αποτελέσματα σε αυτόν τον τύπο της φοβίας.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.