πνευμονοθωρακας | ωτοδηκτική ψώρα | πολυποδας | κατωτερο εμφραγμα | polypodas sto entero

Ελεύθερος συνειρμός


Άλλες ονομασίες

Brain storming

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Τεχνική που χρησιμοποιείται κυρίως από την ψυχανάλυση (και άλλες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους). Ως σκοπό έχει το άτομο να συνειδητοποιήσει τις απωθημένες εσωτερικές του συγκρούσεις.

Ρόλος των ελεύθερων συνειρμών

Η τεχνική του ελεύθερου συνειρμού, που χρησιμοποίησε και στήριξε ο Freud την ψυχανάλυση, στηριζόταν στην υπόθεση ότι αν ο συνειρμός ξεκινήσει από ένα βίωμα που να έχει άμεση σχέση με την πάθηση του ατόμου θα καταλήξει στο νοσογόνο γεγονός.

Στον ελεύθερο συνειρμό όμως υπάρχουν πολλά εμπόδια και αντιστάσεις. Πολλές φορές ο συνειρμός οδηγεί σε άσχετα θέματα. Έργο του αναλυτή είναι να εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες, να ανατρέψει τα όποια εμπόδια συναντήσει και να βρει τα γεγονότα που θα αποτελέσουν την αρχή για μία επιτυχημένη ανίχνευση του ασυνείδητου.

Το κατάλληλο περιβάλλον

Για την επιτυχία αυτού του σκοπού επιλέγεται το κατάλληλο περιβάλλον. Αυτό περιλαμβάνει ένα ντιβάνι όπου ξαπλώνει το άτομο, ο κατάλληλος φωτισμός του χώρου, ο ψυχαναλυτής κάθεται πίσω από το ντιβάνι έξω το οπτικό πεδίο του αναλυόμενου και δίδεται ο βασικός κανόνας: Το άτομο θα λέει ότι του έρχεται στο μυαλό, έστω κι αν αυτό του είναι δυσάρεστο ή του φαίνεται ασήμαντο.

Η στάση του αναλυτή

Ο αναλυτής ακούει χωρίς να διακόπτει, σημειώνει, εντοπίζει δισταγμούς που τυχόν παρουσιάστηκαν, παροτρύνει το άτομο να συνεχίσει και εμβαθύνει όπου κρίνεται απαραίτητο.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.