Σημίτης: Ισες ευκαιρίες για τη γυναίκα στο Γ’ ΚΠΣ

Η γυναίκα που αγωνίζεται για την άρση των προκαταλήψεων και την κατάκτηση της ισότητας είναι φυσική μας σύμμαχος ενάντια σε κάθε είδους οπισθοδρόμηση, τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου για την ισότητα ευκαιριών των φύλων στο Γ’ ΚΠΣ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνταγματική πρόβλεψη ότι το κράτος οφείλει να μεριμνά για την άρση των ανισοτήτων, που υφίστανται στην πράξη εις βάρος των γυναικών. Σε αυτό το συνταγματικό αίτημα η κυβέρνηση απαντά με μια σαφή και διακριτή προοδευτική πολιτική. Την ένταξη της πολιτικής ισότητας σε όλους τους τομείς της πολιτικής δράσης, είπε ο κ. Σημίτης . Και προσδιόρισε αυτή την συγκεκριμένη πολιτική δράση ισότητας σε τρία μεγάλα θέματα:

– Τη διασφάλιση της ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στην επαγγελματική ιεραρχία, στην ανάληψη θέσεων, διοίκησης και ευθύνης.

– Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος, στην έμφαση για ρυθμίσεις που θα αναγνωρίζουν πραγματικά τον ιδιαίτερο ρόλο και τα βάρη της μητέρας

– Στην έμφαση σε ειδικά μέτρα για τις γυναίκες που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδας όπως οι τσιγγάνες, οι μουσουλμάνες, οι μετανάστριες, οι μητέρες στις μονογονικές οικογένειες που υφίστανται συχνά πολλαπλές διακρίσεις και δύσκολα μπορούν να αρθρώσουν λόγο διαμαρτυρίας και διεκδίκησης.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δ. Ρέππας στην ομιλία του υπογράμμισε ότι για δράσεις υπέρ της ισότητας ευκαιριών των γυναικών θα διατεθεί το 11,4% των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Δήλωσε επίσης ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2007 να έχουν δημιουργηθεί 1600 νέες μονάδες εκ των οποίων 1260 μονάδες βοήθειας στο σπίτι και 340 νέες δομές παιδικών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.

Από τα προγράμματα αυτά θα δημιουργηθούν περίπου 8.000 νέες θέσεις εργασίας, που θα ωφελήσουν κυρίως γυναίκες και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 85 δισ δραχμές.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας επισήμανε ότι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί για πρώτη φορά τρεις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ισότητα ευκαιριών:

Το θέμα είναι ώριμο σε κοινωνικό επίπεδο, υπάρχει αδιαμφισβήτητη πολιτική βούληση, τόσο σε κοινοτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο και υπάρχει πλέον η διαθεσιμότητα των πόρων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση